Aktier: Nye rekorder i sigte inden vigtigt nøgletal

Det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, kan starte fredagen på nye rekordniveauer, men meget af dagens interesse vil være rettet mod den amerikanske jobrapport, der offentliggøres kl. 14.30.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Arkivfoto. Det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, kan starte fredagen på nye rekordniveauer, men meget af dagens interesse vil være rettet mod den amerikanske jobrapport, der offentliggøres kl. 14.30.
Læs mere
Fold sammen

Beskæftigelsestallene fra USA's regering ventes at vise en tilgang af 182.000 arbejdspladser uden for landbruget i maj. Lander tallet deromkring, vil det ifølge de fleste iagttagere være et stort skridt på vejen mod en renteforhøjelse fra USA's centralbank ved næste møde midt i juni.

C20 Cap-indekset steg torsdag 0,2 pct. til rekorden 1156,54, og siden da fortsatte opturen i USA, hvor der også var rekorder i de toneangivende indeks. Fredag morgen byder også på positiv stemning på de asiatiske markeder og i handlen med futures i Europa.

Selskabsmæssigt kan der komme fokus på A.P. Møller-Mærsk af tre grunde. Dels er fredag dagen for den ugentlige status for fragtraterne på containermarkedet. Dels kom der sent torsdag nyt pres på olieprisen, så den er tæt på det laveste i tre uger. Og dels fortæller Robert Uggla, chef for Mærsk-familiens holdingselskab, at Mærsk-koncernen ikke har været god nok til at udvikle nye forretningsområder.

Vestas og Dong Energy kan også blive inddraget i historien om præsident Donald Trumps opgør med FN's klimaaftale fra Paris, som han vil trække USA ud af.

»Det skaber lidt større usikkerhed i den grønne energisektor og kan ramme aktierne en lille smule i dag. Men det er usandsynligt, det kommer til at ændre noget i det amerikanske marked på længere sigt,« vurderer analytiker Michael Friis Jørgensen fra Alm. Brand Markets.

Jobrapporten fredag eftermiddag og dens implikationer for rentebanen i USA er måske af særlig interesse for storbankerne såsom Danske Bank, Nordea og Jyske Bank. Stiger renterne, har bankerne typisk nemmere ved at tjene penge, og derfor kan en gunstig udvikling på jobmarkedet især gavne finansaktierne.

Torsdagens topscorer var Genmab, der steg 1,9 pct. efter en positiv analyse fra Citigroup. Aktien er mere end seksdoblet i værdi på de seneste tre år, men Citis analytikere tror på mere og hæver kursmålet til 1800 kr. mod den nuværende kurs på 1440 kr.

Lundbeck blev til gengæld presset ud i et fald på 3,1 pct. til 342,50 kr. og blev bundskraber i C20. Her var det blandt andet meldingen om en amerikansk hedgefonds sats på fald i Lundbeck-aktien, der var med til at skabe dårlig stemning, men medicinalaktiens relativt gode form de sidste tre måneder kan også have spillet ind.