Aktier: Nye klø til græske banker

Grækenland fik mandag igen en hovedrolle på de europæiske aktiemarkeder. Græske aktier fik prygl, og nedturen ramte også på de store markeder i Frankfurt, London og Paris.

Eurogruppen har givet Grækenland en frist på ti dage til at søge forlængelse af den eksisterende redningspakke. Imidlertid var meldingerne fra Grækenlands ny premierminister, Alexis Tsipras, i weekenden ikke særligt forsonlige, da han udlagde den nye regerings politik.

Tsipras vil eksempelvis arbejde for en forhøjelse af minimumslønningerne - og også på en række andre fronter gå direkte i mod de aftaler, der er indgået i forbindelse med låneprogrammet. Desuden ønsker Tsipras ikke at fortsætte med det nuværende låneprogram, men vil forsøge at få forhandlet en midlertidig likviditetspakke for de kommende måneder på plads.

Usikkerheden ramte endnu en gang de hårdtprøvede græske banker. Piraeus Bank, Eurobank Ergasias, og National Bank of Greece endte mellem 9 pct. og 14 pct. lavere., og medvirkede til et fald i det toneangivende græske ASE-indeks på 4,8 pct.

Blandt de store markeder var især den tyske børs nedtursramt, og DAX-indekset faldt hele 1,7 pct. Den amerikanske storbank JPMorgan Chase sænkede sin anbefaling af tyske aktier til "neutral" fra "overvægt". Samme vej gik det i øvrigt for JPMorgans sektoranbefaling af den tyske bilindustri, hvilket formentlig var medvirkende til at dækproducenten Continental, samt BMW og Volkswagen alle dykkede med omkring 3-4 pct.

Pæreproducenten Osram Licht var også blandt taberne i Frankfurt med et fald på 4,3 pct. Société Générale sænkede sin anbefalingen til "sælg".

I feltet blandt højdespringerne i Europa Stoxx 600-indekset sluttede Statoil med en stigning på 4,4 pct. Den norske oliekæmpe har gjort nye oliefund i Krafla-området i nærheden af Oseberg Sør-feltet, hvilket ifølge selskabet er tegn på, at der fortsat er store vækstmuligheder i Nordsøen. Desuden steg olieprisen mandag for syvende børsdag ud af de seneste otte. 58,35 dollar kostede en tønde Brent-olie mandag.