Aktier: Nye drøje hug til både små og store aktier

Presset på alle kroge af aktiemarkederne fortsætter ufortrødent mandag morgen, hvor investorerne fortsat er ramt af usikkerheden og trækker pengene ud af frygt for fremtiden.

Foto: NF. I C20 er Genmab atter den store taber, og aktien er for alvor kommet i bakgear efter ellers at være steget syv handelsdage i træk til en rekordhøj kurs.
Læs mere
Fold sammen

Over hele Europa blinker børserne rødt, og i Danmark giver det et fald på 1,8 pct. til C20 Cap, der oven på fredagens dyk på 2,9 pct. nu er nede i 990,48 og dermed tilbage under indeks 1000 for første gang i over en måned.

Især den britiske afstemning om fortsat EU-medlemsskab 23. juni er med til at få investorer til at ryste på hænderne, efter at friske meningsmålinger indikerer medvind til brexit-siden. Med til at mudre billedet er nylige bekymrende jobtal fra USA samt et dyk i olieprisen over weekenden, så Brent-råolie igen koster omkring 50 dollar per tønde.

- Det eneste vi med sikkerhed kan sige er, at usikkerheden vil herske frem til den 23. juni, og søgen mod sikker havn vil være det dominerende tema, så længe vi ikke får meningsmålinger, der giver ja-siden et solidt forspring, skriver seniorstrateg Tine Choi Danielsen fra Nordea i en kommentar mandag morgen.

I C20 er Genmab atter den store taber, og aktien er for alvor kommet i bakgear efter ellers at være steget syv handelsdage i træk til en rekordhøj kurs. Fredag bød dog på et fald på 5,8 pct., efter at investorerne trak gevinster ud af risikofyldte aktier inden for blandt andet biotek, og mandag dykker selskabet 5,2 pct. til 1101 kr.

Med i bunden er også Vestas, Mærsk og FLSmidth på en dag, hvor især cykliske og konjunkturfølsomme selskaber i fremstillingsbranchen ser ud til at blive valgt fra.

I toppen af C20 holder aktier som Nordea, Carlsberg og Coloplast til, men hver og en falder de mere end 1 pct. i den tidlige handel.

Novo Nordisk er i søgelyset grundet den amerikanske diabetesforenings årsmøde i New Orleans, hvorfra der er kommet flere nyheder fra selskabet. Den helt store begivenhed finder dog først sted mandag efter dansk børslukketid, hvor Novo fremlægger Victoza-resultater. I første omgang handler Novo-aktien i midten af C20 med et fald på 1,5 pct. til 359 kr.

Fra konferencen er der også kommet nyt om Zealand Pharmas potentielle diabetesmiddel Iglarlixi, som er en kombination af det Zealand-udviklede Lyxumia og verdens mest anvendte insulin, Lantus. Zealands franske partner, Sanofi, har fremlaget nye positive data for midlet, som i øjeblikket vurderes af de amerikanske myndigheder. Godkendes stoffet, udløser det flere betalinger til Zealand. Aktien starter 2,5 pct. lavere i 118 kr.

SAS' nedtur fortsætter, efter et skuffende regnskab fredag og en strejke blandt de svenske ansatte. Den er mandag skyld i 230 aflyste afgange til og fra Sverige, hvilket rammer omkring 27.000 passagerer. Aktien dykkede 11,2 pct. fredag og er siden ramt af flere kritiske analyser fra finanshuse, der dækker aktien. Mandag morgen falder den yderligere 3,8, pct. til 15,30 kr.

Også med i den kedelige ende af fondsbørsen er dansk-britiske G4S. Ifølge flere medier er selskabet kædet sammen med weekendens tragiske begivenheder i Florida, da angrebsmanden har været eller er ansat i sikringskoncernen. G4S-aktien falder 5,6 pct. til 17 kr.

Mandagen byder på et enkelt regnskab på den danske børs, når kapitalfondinvestoren Speas aflægger beretning for første kvartal af sit skæve regnskabsår.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk