Aktier: Ny uge indledes med nye kursfald i Asien

Læs mere
Fold sammen

De asiatiske aktieinvestorer starter den nye uge med fornyet mistillid til de risikobetonede papirer.

Samtlige markeder i Fjernøsten ligger med varierende dybde af farven rød på indeksniveau efter markante fald i især de kinesiske markeder. Blandt årsagerne er, at den amerikanske centralbanks kommentarer gennem de seneste dage har peget i retning af, at en forhøjelse af renten langt fra er udelukket på det kommende møde i Federal Reserve i september.

Fredag aften noterede centralbankens St. Louis-chef, James Bullard, at de amerikanske nøgletal er gode, og at Federal Open Market Committee ikke bør ændre prognoserne for økonomien trods de volatile finansielle markeder.

Og fra Federal Reserves Cleveland-afdeling vurderede Loretta Mester, at den amerikanske økonomi er stærk nok til at modstå højere renter.

Og lørdag var det centralbankchef Janet Yellens højre hånd, Stanley Fischer, som vurderede, at inflationen er klar til at bevæge sig opad, og mens han var omhyggelig med at understrege, at det ikke skal opfattes som et signal om en forestående renteforhøjelse, udelukkede han på ingen måde muligheden.

- Vi kommer fortsat til at se volatilitet. Federal Reserve er klar over markeds-volatiliten, og ingen har troet, de vil hæve renterne, mens der er markedsuro. Men samtidig er de amerikanske data overraskende modstandsdygtige og stærke. Det er meget svært for den amerikanske centralbank, siger markedsstrateg Nader Naeimi fra AMP Capital Investors i Sydney til Bloomberg News.

I Tokyo skuffer nye tal for industriproduktion. Juli-produktionen faldt 0,6 pct. på månedsbasis, mens der var estimeret en stigning på 0,1 pct. i forhold til juni.

Nikkei-indekset ligger med et minus på 1,8 pct., mens det brede Topix-indeks falder 1,4 pct.

Fra Kina forlyder det, at de kinesiske myndigheder har besluttet at opgive bestræbelserne på at støtte aktiemarkedet gennem store opkøb. I stedet intensiveres bestræbelserne på at finde og straffe de, som formodes af "destabilisere markedet".

Umiddelbar får det negative konsekvenser for de kinesiske aktier, idet Shanghai Composite falder 2,6 pct., mens CSI 300 indekset dropper 2,8 pct. I Hongkong ligger Hang Seng-indekset med et minus på 0,8 pct.

Blandt de øvrige markeder er dagens eneste stigninger at finde i Taiex-indekset i Taiwan med et plus på knap 0,1 pct., mens Sydkoreas Kospi-indeks falder 0,2 pct., Singapores Straits Times dropper 0,7 pct., og Sydneys ASX-indeks kort før lukketid ligger til at lukke med et minus på 1,6 pct.

Mandag morgen ligger de amerikanske futures med fald på 1,4 pct. i Asien.