Aktier: Ny skuffelse kostede svensk medicinalkoncern

Læs mere
Fold sammen

Tirsdag den 2. juni bliver næppe en af de dage, som aktionærerne i det svenske medicinalselskab Elekta vil tænke tilbage på med glæde.

Et skuffende årsregnskab sendte Elekta-aktien mod dybet på et europæisk aktiemarked, der dog generelt var præget af nervøsitet og dårlig stemning som følge af en tilspidset situation omkring Grækenland og landets tårnhøje gæld.

Elekta, der laver udstyr til behandling af kræft og neurologiske lidelser, stjal de negative overskrifter, efter at selskabet varslede, at det venter fortsat negative vækstrater i de næste seks måneder.

De dystre meldinger kom i forlængelse af, at svenskerne for omkring tre uger siden offentliggjorde et foreløbigt regnskab, der var så langt fra forventningerne, at Elekta-aktien faldt mere end 20 pct., og selskabets daværende topchef trak stikket.

Helt så galt gik det ikke tirsdag, men Elekta-aktien dykkede 9,6 pct. til 54,45 svenske kr.. Det var ensbetydende med en sidsteplads i det brede, fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks.

På de overordnede linjer var der også kursfald over det meste af det europæiske kontinent. Stoxx 600-indekset faldt 1 pct., hvilket også var faldet i det tyske DAX-indekset, mens det franske CAC 40-indeks dykkede mere beskedne 0,4 pct.

Det var endnu en gang det græske gældsspøgelse, der sendte kolde chokbølger gennem investorerne. Grækenland skal den 5. juni betale et afdrag på 300 mio. euro til Den Internationale Valutafond, IMF. Pengene har Grækenland ikke og forhandler derfor med sine kreditorer om en løsning.

Tirsdag eftermiddag forlød det dog fra formanden for eurogruppens finansministre, hollænderen Jeroen Dijsselbloem, at parterne var et stykke fra at nå i mål.

Derfor var flere græske banker de mest faldende aktier i Europa. Alpha Bank faldt 4,2 pct. til 0,32 euro, mens National Bank of Greece dykkede 3,5 pct. til 1,12 euro.