Aktier: Novozymes på vægtskålen med godt og dårligt nyt

Novozymes er i rampelyset på det danske aktiemarked torsdag morgen efter enzymselskabets regnskab for tredje kvartal. Det bød både på en nedjustering af forventningerne til resten af 2015, mens indtjeningen isoleret set var til den pæne side.

Læs mere
Fold sammen

Overordnet set er der udsigt til en negativ åbning på de europæiske aktiemarkeder, hvor investorerne ventes at holde sig lidt i skindet inden det vigtige rentemøde i Den Europæiske Centralbank midt på eftermiddagen. Hvordan centralbankchef Mario Draghi ser på behovet for nye stimulanser til eurozonens økonomi står øverst på økonomernes spørgeliste.

Onsdag bød på mindre stigninger i Europa, mens det danske C20 Cap-indeks faldt 0,3 pct. til 967,27 trukket ned af regnskabsskuffende Nordea, der faldt 5,5 pct., samt indekstunge aktier som Novo Nordisk og Mærsk.

Torsdag morgen indikeres de store europæiske indeks at bakke omkring 0,3 til 0,4 pct. i den tidlige handel.

Novozymes-aktionærer skal vurdere, om de giver højere vægt til den dårlige nyhed i dagens regnskab, en nedjustering af 2015-udsigterne, eller den gode nyhed, en bedre end ventet indtjeningsgrad.

Enzymgiganten kom ud af tredje kvartal af 2015 med et overskud af primær drift (EBIT) på 1013 mio. kr. og et nettoresultat på 743 mio. kr. Medianen af ni analytikeres estimater, indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet, var et EBIT-overskud på 968 mio. kr. og et overskud efter skat på 715 mio. kr.

Til gengæld var omsætningen en spids under det ventede, og helårsvæksten ses nu på 4-5 pct. på organisk basis - tidligere var der ventet 4-7 pct. - mens væksten i EBIT nu spås til omkring 15 pct. mod tidligere 15-17 pct.


Ud over Novozymes vil torsdagen også byde på regnskaber fra en række mindre børsselskaber: Nordfyns Bank, Migatronic, Smallcap Danmark og efter lukketid Össur.


Onsdagens regnskaber, fra Chr. Hansen og Nordea, vil dog formentlig fortsat være genstand for interesse fra analytikere og handlere. Mens førstnævnte blev rigt belønnet for sine pæne salgstakter og lovende forventninger til 2015/16, var der kurshug til Nordea for en trængt toplinje. Torsdag har Mediobanca sænket anbefalingen af Nordea til "underperform" fra "neutral".

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!


Ingrediensselskabet har da også allerede modtaget løftede kursmål fra både JPMorgan, Morgan Stanley og Kepler Cheuvreux. Nordea måtte til gengæld onsdag se Société Générale sænke sit kursmål, og torsdag morgen følger Handelsbanken trop med en lille nedjustering.


William Demant har også modtaget et nyt kursmål, om end det ligger et stykke under aktiens rekordhøje niveau. HSBC løfter sit mål til 550 kr. fra 510 kr. og bevarer anbefalingen "hold" om aktien, der onsdag lukkede i kurs 587.

En del danske aktionærer kan også se til udlandet for inspiration, da regnskabssæsonen er oppe i højt gear i Europa. Norwegian, Huhtamäki og DNB er blandt de konkurrentselskaber, der har aflagt kvartalstal i morgentimerne, og senere følger meldinger fra den finske FLSmidth-konkurrent Metso, høreapparatkæden Amplifon, diabetesgiganten Eli Lilly og allergimiddelfirmaet Stallergenes.


Mols-Linien ventes at sejle mod solnedgangen på fondsbørsen snart. Torsdag skal der stemmes om en afnotering, og da forslagsstilleren, kapitalfonden Polaris, for nylig købte sig til en kontrollerende post i rederiet, ses det som en formalitet at få vedtaget børsfarvellet.