Aktier: Novozymes og Novo presser C20 Cap i minus

Et svagt regnskab fra enzymgiganten Novozymes presser det danske aktiemarked torsdag, og der er ligeledes fald i aktien i Novo Nordisk, der ellers leverede pæne regnskabstal for andet kvartal.

Læs mere
Fold sammen

Efter kort tids handel dykker Novozymes-aktien hele 9,7 pct. til 327,40 kr., mens C20 Cap-indekset falder 0,9 pct. til 1054,61 og dermed ikke umiddelbart har kurs mod en lukkerekord, som det var tilfældet onsdag.

Novozymes' aktie bliver straffet oven på selskabets regnskab for andet kvartal, der ikke kunne følge med forventningerne hos korpset af aktieanalytikere.

Toplinjen steg i andet kvartal til 3449 mio. kr. fra 3061 mio. kr. i samme periode året før, men analytikerne havde regnet med en fremgang til 3656 mio. kr.

Driftsresultatet var også under forventningerne. Enzymgigantens driftsresultat landede på 930 mio. - en fremgang fra 787 mio. kr. i den tilsvarende periode, men 41 mio. kr. lavere, end analytikerne ifølge Ritzau Estimates havde regnet med.

- Det er et regnskab til den svage side. Specielt Bioenergi og Foder- og landbrugsdivisionen, der havde negativ organisk salgsvækst i andet kvartal, er meget overraskende for mig, siger Morten Imsgard, senioranalytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

- Der er tydeligvis nogle salgsudfordringer, som nok ikke vil forsvinde i de kommende kvartaler, så jeg tror, at analytikerne skal til at se på, hvor aggressive vækstrater, man kan regne med for Novozymes, siger han.

I den lidt mere positive afdeling leverede Novo Nordisk et bedre end ventet regnskab målt på indtjeningen.

Den danske gigant kommer ud af andet kvartal med et driftsresultat (EBIT) på 12,5 mia. kr. - en fremgang fra 8,7 mia. kr. samme periode året før, hvilket samtidig var en del over forventningen blandt analytikerne, der havde regnet med et plus på 11,7 mia. kr. ifølge Ritzau Estimates.

Derimod landede omsætningen som ventet på 27,1 mia. kr., mens Novo Nordisk kom med en mindre opjustering af forventningerne til indtjeningen i lokal valuta.

Ifølge Nordea skal man blandt andet hæfte sig ved et godt salg af GLP-1-analogen Victoza, hvor der var en salgsfremgang på hele 47 pct.

- Det er ikke fordi, at de andre produkter gør det dårligt. Overordnet er det gået solidt. Men Victoza slår estimater med 8 pct. og kommer gennem kvartalet med en omsætning på knap 4,5 mia. kr., siger Michael Novod, medicinalanalytiker i Nordea, til Ritzau Finans.

- Man skal huske på, at det er sket i et kvartal, hvor der reelt er tabt markedsandele i USA. Det bliver til gengæld certificeret nu, men det viser bare, hvor stærkt markedet er i øjeblikket, siger Michael Novod.

Novo Nordisk-aktien åbnede i plus i de første handler torsdag, men falder efter omkring ti minutters handel med 0,4 pct. til 408,9 kr.

Blandt de øvrige selskaber i C20-regi er der fortsat fokus på DSV, der de seneste par dage har kørt pænt oven på et bedre end ventet regnskab for andet kvartal, der blev offentliggjort tirsdag.

Efterfølgende har en stribe finanshuse justeret kursmål i opadgående retning, og torsdag stiger DSV-aktien 0,6 pct. til 251,30 kr. og ligger øverst i C20 Cap-indekset.

Smykkekoncernen Pandora åbner 0,3 pct. højere i 797 kr., efter at svenske SEB ifølge Bloomberg har løftet sit kursmål for aktien til 1000 kr. og gentabet sin købsanbefaling.

Blandt de mindre selskaber har der været regnskab fra North Media, som i første halvdel af året må notere tilbagegang på både salg og drift.

Mediekoncernens driftsresultat før særlige poster blev et underskud på 3,5 mio. kr. - mod et plus på 26,7 mio. kr. i den samme periode året før. Omsætningen dykkede med omkring 25 mio. kr. til 511,6 mio. kr.

North Media-aktien er ikke handlet torsdag.