Aktier: Novozymes og høreapparatselskaber anfører C20-fremgang

Godt hjulpet af plusser til Novozymes og høreapparatselskaberne William Demant og GN Store Nord er det danske C20 Cap fredag åbnet positivt med en stigning i eliteindekset efter 15 minutters handel på 0,3 pct. til 969,45.

Arkivfoto. Godt hjulpet af plusser til Novozymes og høreapparatselskaberne William Demant og GN Store Nord er det danske C20 Cap fredag åbnet positivt med en stigning i eliteindekset efter 15 minutters handel på 0,3 pct. til 969,45. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dermed fortsætter de danske aktier takterne fra torsdagens handel, da Den Europæiske Centralbank (ECB) med en forlængelse af sit opkøbsprogram for obligationer var med til at løfte aktiemarkederne internationalt.

Torsdag i USA var der indeksrekorder på stribe, herunder for det brede S&P 500-indeks, der steg 0,2 pct. til 2246,19, efter at det ved dansk børslukketid havde ligget til at lukke næsten uændret.

I asiatisk handel har stemningen også været positiv fredag, hvor det ledende indeks i Tokyo, Nikkei 225, lukkede med en stigning på 1,2 pct.

- Aktiemarkedet bød Draghis meldinger velkommen med yderligere stigninger. Den gode stemning på aktiemarkedet spredte sig til USA, og aktierne i Asien følger trop her til morgen, skrev cheføkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank i en kommentar.

POSITIV ANALYSE PÅ NOVOZYMES

Novozymes har lagt sig i toppen af C20 med en stigning på 2,9 pct. til 229,30 kr., efter at analytikerne hos JPMorgan har hævet anbefalingen af aktien til "overvægt" fra "neutral" med et uændret kursmål på 240 kr. Herefter følger William Demant med et plus på 1,4 pct. til 114,90 kr.

William Demant kan glæde sig over, at selskabet med Oticon havde stor vækst hos den offentlige amerikanske salgskanal Veterans Affairs (VA) i november. Fremgangen er sikret af introduktionen af selskabets nye topprodukt, Oticon Opn, i salgskanalen.

Oticons markedsandel blev i november løftet til 11 pct. fra under 8 pct. i oktober.

Morgan Stanley har i øvrigt justeret på både William Demant og GN Store Nord. WDH har fået sænket anbefalingen til ligevægt fra overvægt og skåret kursmålet til 128 kr. fra 146 kr. GNs anbefaling fastholdes på ligevægt, mens kursmålet snittes med 6 kr. til 153 kr., fremgår det af Bloomberg News.

Morgans Stanleys ændringer kommer, efter at de amerikanske sundhedsmyndigheder torsdag meldte ud, at man med nye tiltag vil bane vejen for mere konkurrence på markedet for høreapparater.

GN's aktie stiger 1,3 pct. til 136 kr. efter et fald torsdag på 2,0 pct.

MÆRSK-KURSMÅL LØFTET

Mærsk-aktierne var i hopla torsdag med stigninger på godt 4 pct. efter gode kinesiske eksporttal og skriverier om konsolideringsmuligheder i shippingsektoren.

Fredag er det i øvrigt kommet frem, at Goldman Sachs har løftet kursmålet for Mærsk B med 500 kr. til 12.700 kr. Anbefalingen lyder fortsat på køb, fremgår det af Bloomberg News.

Mærsk B har startet dagen med et plus på 0,4 pct. til 10.610 kr.

Der er også analysenyt ude på FLSmidth, som hos JPMorgan har fået hævet kursmålet til 350 kr. fra tidligere 315 kr. Anbefalingen er fortsat overvægt, fremgår det af Bloomberg News. Det medvirker til at løfte aktien med 0,4 pct. til 289 kr.

NASDAQ INTRODUCERER NYT ELITEINDEKS

Selskabet bag fondsbørsen i København, Nasdaq Copenhagen, introducerer et nyt aktieindeks, Copenhagen 25-indekset, som er et capped indeks over de 25 aktier med den højeste seksmåneders omsætning og største free float-justerede markedsværdi i det danske aktiemarked.

Det nye C25-indeks kommer til at erstatte C20 Cap som ledende indeks i december 2017, fremgår det af en meddelelse fra Nasdaq. Dermed opgøres indekset helt som C20 i dag - men har altså fem ekstra medlemmer.

Indekset beregnes allerede fra mandag 19. december 2016 med en basisværdi på indeks 1000, men først efter 12 måneder overtager det nye indeks C20 Caps status som ledende indeks.