Aktier: Novozymes og FLSmidth sad fast i rødt mudder

Der var ikke den store optimisme at spore på det danske aktiemarked torsdag, hvor der var rødt over stort set hele linjen.

Læs mere
Fold sammen

En enkelt skønhedsplet i Novozymes' regnskab og dystre meldinger fra FLSmidth-konkurrenten Metso var med til at sende de to aktier ned i bunden af det danske C20 Cap-indeks.


Da handlen lukkede, var eliteindekset faldet 1,1 pct. til 1013,74, og dermed fortsatte tendensen fra onsdag, hvor eliteaktierne også dykkede.


Overordnet set holdt investorerne sig på måtten i torsdagens handel, hvilket blandt andet skyldtes et halvringe nøgletal fra eurozonen i form af det såkaldte PMI-indeks, der dækker over indkøbschefernes tillid.


- Derudover har der været lidt rygter om, at Grækenland vil annullere sin aftale med EU tilbage fra den 20. februar. Det har skabt lidt usikkerhed i markedet, og det er sammen med PMI årsagen til, at både Danmark og Europa ligger ned, vurderer Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank, over for Ritzau Finans.


Selskabsmæssigt var meget af torsdagens fokus rettet mod Novozymes, hvis regnskab indeholdt en ventet opjustering som følge af en stærk dollar og samtidig på stort set alle punkter lå et stykke over forventningerne blandt de analytikere, der var blevet adspurgt af Ritzau Estimates.


Det gjaldt dog ikke i forretningsdivisionen Vaskemidler, der er det største forretningsområde for den danske enzymproducent. Det var formentlig forklaringen bag kursfaldet torsdag, hvor Novozymes-aktien faldt 3,9 pct. til 327,10 kr., vurderer Frank Hørning Andersen, der er analytiker i Jyske Bank.


Salget i vaskemiddel-divisionen steg i første kvartal til 1127 mio. kr. fra 1080 mio. kr. i samme periode året før mod ventet 1210 mio. kr.


- Novozymes leverer et solidt regnskab med en ventet opjustering som følge af en stærkere dollar. Der er dog lidt malurt i bægeret i Vaskemidler, hvor man kommer lidt svagere ud end ventet og samtidig er ude at sige, at man venter en organisk vækst på niveau med sidste år eller lidt under. Det, tror jeg, at markedet reagerer negativt på i dag, siger Frank Hørning Andersen, senioranalytiker i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

I bunden af C20 Cap-indekset fandt man også FLSmidth, der i løbet af torsdagen kunne skele til regnskabet fra den finske konkurrent Metso. Finnerne kunne melde om en nedgang i ordreindgangen på 9 pct. og vurderede i forbindelse med regnskabet, at efterspørgselen for udstyr til den globale mineindustri forbliver svag.

FLS-aktien faldt torsdag 2,9 pct. til 285 kr., men lå allerede inden offentliggørelsen i negativt terræn. I bunden af C20 Cap-indekset endte også vindmølleproducenten Vestas, der uden selskabsspecifikke nyheder faldt 3,1 pct. til 303,50 kr.


Der var også konkurrentnyt for Novo Nordisk fra amerikanske Eli Lilly, der kunne melde om et bedre end ventet resultat, mens salget af Humalog, der konkurrerer med Novos Novolog, i USA steg med 12 pct. trukket af blandt andre højere priser.

Novo-aktien dykkede trods de positive signaler i Eli Lilly-regnskabet med 1,7 pct. til 385,20 kr.


- Nu ligger Novo Nordisk godt nok ikke i plus, men regnskabet fra Eli Lilly kan nok være forklaringen på, hvorfor aktien ikke falder mere, vurderer Mads Zink fra Danske Bank.


I toppen af indekset sluttede Nordea og Jyske Bank. Nordea kunne fra morgenstunden skele til regnskabet fra den svenske konkurrent SEB, der kunne melde om fremgang over stort set hele linjen i de første tre måneder af året.


Samtidig er der ifølge Mads Zink et generelt skift fra forsikringsselskaber over imod banker, da det i øjeblikket er omkring halvt så billigt at købe bankaktier. Nordea-aktien steg 1,6 pct. til 88,95 kr., mens Jyske Bank-aktien steg 1,7 pct. til 336 kr.


Uden for C20 Cap var der blandt andet fokus på Alm. Brand, der opjusterede forventningerne til årets resultat med 100 mio. kr., hvilket administrerende direktør Søren Boe Mortensen forklarede med, at koncernen har lavet en ny model for hensættelser på arbejdsskadeforsikringer.

Alm. Brand venter nu et resultat på 300-400 mio. kr. Opjusteringen gav et løft på 2,2 pct. til 46 kr.


/ritzau/FINANS