Aktier: Novozymes og Chr. Hansen til bunds i rødt marked

Flere storbanker har ændret syn på nogle af danske aktier mandag, og det sætter præg på markedet, hvor papirer som Novozymes og Chr. Hansen trækker C20 Cap-indekset i minus.

Det danske eliteindeks for aktier falder 0,7 pct. til 989,10 ved 11.15-tiden, og det er noget dårligere end i Europa, hvor der er plusser på alle de store børser.

- Det er nogle specifikke historier om flere af de danske aktier, hvor blandt andet Novozymes og Chr. Hansen er blevet nedjusteret af finanshuse, som gør, at vi falder i modsætning til Europa, siger Martin Munk, senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Han beskriver aktiemarkedet som nervøst, hvilket også var billedet i sidste uge. Det kinesiske aktiemarked har haft en elendig start på året, og mandag morgen er de store børser i Shenzhen og Shanghai dykket med over 5 pct.

Men i modsætning til sidste uge sætter det ikke på samme måde sit præg på aktiehandlen i Europa.

- Jeg tror, at man kigger lidt i gennem fingre med det. Det er et specielt marked, som ikke er præget af fundamentaler i øjeblikket, men i stedet Kinas kommunikation eller mangel på samme.

- Men det ændrer ikke ved, at det er et nervøst marked. Vi skal nok se en stabilisering i de kinesiske nøgletal for at se mere rolige markeder, og så kan man også savne en mere klar kommunikation fra kinesisk side, siger Martin Munk.

I bunden af C20 Cap-indekset er enzymgiganten Novozymes presset af, at Danske Bank nu anbefaler "sælg" af aktien mod tidligere "hold". Aktien dykker 4,4 pct. til 309,60 kr.

I samme terræn ligger Chr. Hansen-aktien, der dykker 3,5 pct. til 398,40 kr., efter at det franske finanshus Exane har ændret anbefaling til "neutral" fra "outperform".

Carlsberg må også notere, at et finanshus er blevet mindre positive på aktien. Schweiziske Mirabaud Securities har sænket sin anbefaling til "sælg" fra "reducér". Aktien holder dog nogenlunde skindet på næsen med et fald på 0,7 pct. til 584 kr.

I den anden ende af indekset er der - for anden handelsdag på stribe - størst fremgang til TDC, efter at det schweiziske finanshus UBS har løftet anbefalingen af aktien til "køb" fra "neutral".

Løftet kommer i forlængelse af, at konkurrenten Telenor i sidste uge hoppede med på TDC's prisforhøjelser på de billigste mobilabonnementer. Teleaktien stiger 2,6 pct. til 34,84 kr.

I toppen har virksomheden selskab af A.P. Møller-Mærsk-aktierne, der tager lidt revanche efter en overordentlig skidt start på året.

Også her kan UBS have en finger med i spillet, da schweizerne også nu anbefaler "køb" af aktien mod tidligere "neutral". Mærsk B-aktien stiger 1,5 pct. til 8220 kr. I 2016 er aktien dykket 8,4 pct.

Uden for eliteindekset er Exiqon blandt de bedst præsterende efter en opjustering. Medicoselskabet har kigget på 2015-tallene og opjusteret sine forventninger, så det regner med et driftsoverskud, EBITDA, på 12 mio. kr. mod tidligere 10 mio. kr. Aktien stiger 3,5 pct. til 11,90 kr.

Bavarian Nordic er til gengæld i negativt søgelys, da aktien ifølge Bloomberg er taget af amerikanske Citigroups "key buy"-liste. Aktien dykker 4 pct. til 325,50 kr.