Aktier: Novozymes og C20 Cap i rekordhumør

Investorerne kunne fredag glæde sig over endnu dag i rekordernes tegn på det danske aktiemarked, der lukkede i højeste niveau nogensinde efter en stigning i C20 Cap på 1,4 pct. til niveau 672,81.

Læs mere
Fold sammen
C20 Cap har haft en god uge med en samlet stigning på 3,9 pct. - en optur, der begyndte, da den amerikanske centralbank onsdag i tillæg til neddroslingen af bankens aktivopkøb også blødte sine rentemeldinger op, således at arbejdsløsheden nu kan falde endnu mere, inden banken hæver renten.

I særdeleshed Novozymes, som toppede indekset med en stigning på 4,8 pct. til 230,4 kr., var i hopla. Novozymes var efterspurgt - ikke mindst hos Nordea, der var klart den største nettokøber af aktien.

- Vi hører, at der var et arrangement i går hos Nordea, hvor Novozymes' forskningsdirektør (Thomas Videbæk, red.) har fokuseret på det nye samarbejde med Monsanto. På den baggrund er Nordea ude at markedsføre sin case, så det er nok bevæggrunden for, at Novozymes har en god dag, siger handler i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Nordea gentog anbefalingen "køb" af Novozymes med et kursmål på 250 kr. Banken skriver i et notat, at effekten af Novozymes' samarbejde med Monsanto sandsynligvis undervurderes. Novozymes annoncerede aftalen med Monsanto i sidste uge, og Dagbladet Børsen omtalte den fredag i positive vendinger. Topchef Peder Holk Nielsen siger til avisen, at aftalen kan blive en enorm vækstmotor på længere sigt.

Transportkoncernen DSV holdt en høj fart, da aktien steg 1,6 pct. til rekordkurs 174,0 kr., og også Lundbeck havde en god fredag. Medicinalselskabets aktie steg med 2,7 pct. til 133,50 kr., mens Novo Nordisk, der netop har indsendt registreringsansøgning til sundhedsmyndighederne i USA og Europa for Victoza til behandling af fedme, måtte nøjes med et mere beskedent plus på 0,4 pct. til 981,5 kr.

Nordea og Danske Bank klarede sig begge godt med stigninger på godt 2 pct. til kurserne 70,10 kr. og 123,7 kr., mens Vestas måtte tage til takke med en stigning på 0,1 pct. til 156,6 kr. til trods for en stor ordre til USA på 220 MW og en udvidetrammeaftale med EDF fra 750 til 1174 MW.

B-aktien i A.P. Møller - Mærsk udgjorde den bløde mellemvare i C20 Cap med en stigning på trods alt pæne 0,9 pct. til 56.550 kr.

Maersk Oils partner Statoil meddelte, at produktionen fra det store norske oliefelt Johan Sverdrup nu ventes indledt i slutningen af 2019, hvilket er omkring et år senere end tidligere ventet. Også den endelige konceptplan for feltet er forsinket lidt til starten af 2014 fra tidligere estimeret i fjerde kvartal af 2013.

Estimatet for feltets oliereserver er på 1,8-2,9 mia. tønder. Aktieanalytikere opererer med et estimat på 2,6 mia. tønder.

Uden for C20 Cap faldt SAS yderligere 2,1 pct. til 14,3 kr. Et sløjt årsregnskab blev torsdag mødt med et kursfald på 3,3 pct. til 14,6 kr., også selv om det viste det første overskud siden 2007. Konkurrencen er intensiveret, og de langsigtede finansielle mål er udskudt et år. Den amerikanske storbank Citigroup har sænket SAS til "neutral" fra "køb". Berlingske Business skrev, at SAS overvejer at sælge præferenceaktier til pensionskasser og andre institutionelle investorer.

/ritzau/FINANS