Aktier: Novozymes og C20 Cap er på rekordkurs

Rekordjagten fortsætter fredag formiddag på det danske aktiemarked.

 C20 Cap-indekset har passeret den seneste lukkerekord fra den 2. december, og ligger fredag middag i 668,28 eller 0.7 pct. højere end ved lukningen torsdag, og både Novozymes og DSV ligger også lunt i svinget til kursrekorder.

I særdeleshed Nordea har et godt øje til Novozymes og står som nettokøber af omkring hver fjerde Novozymes-aktie fredag formiddag.

- Vi hører, at der var et arrangement i går hos Nordea, hvor Novozymes' forskningsdirektør (Thomas Videbæk, red.) har fokuseret på det nye samarbejde med Monsanto. På den baggrund er Nordea ude at markedsføre sin case, så det er nok bevæggrunden for, at Novozymes har en god dag, siger handler i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Novozymes stiger 3,6 pct. til 227,7 kr. Nordea gentager anbefalingen "køb" af Novozymes med et kursmål på 250 kr. Banken skriver i et notat, at effekten af Novozymes' samarbejde med Monsanto sandsynligvis undervurderes. Novozymes annoncerede aftalen med Monsanto i sidste uge, og Børsen omtaler den fredag i positive vendinger. Topchef Peder Holk Nielsen siger til avisen, at aftalen kan blive en enorm vækstmotor på længere sigt.

Også DSV er fredag formiddag i høj fart og tilbagelægger 1,9 pct. til 174,4 kr. Lige efter følger Nordea med en stigning på 1,8 pct., mens Vestas er faldet lidt tilbage og ligger midt i C20 Cap-indekset. Vindmølleaktien startede ud i toppen af indekset fredag morgen, efter annoncering af endnu en stor ordre fra USA på 220 MW samt en udvidet en rammeaftale med EDF fra 750 til 1174 MW.

Dermed har Vestas nu modtaget faste ordrer på sammenlagt ca. 670 MW de seneste dage, og det kan aflæses i aktiekursen. Vestas stiger fredag yderligere 0,8 pct. til 157,6 kr. Fremgangen kommer efter stigninger onsdag og torsdag på 5,3 pct. og 2,3 pct. Over ugen er Vestas steget over 7,5 pct.

Også C20 Cap-indekset har haft en god uge med en samlet stigning hidtil på 3,2 pct. - en optur, der slog rod, da den amerikanske centralbank onsdag i tillæg til neddroslingen af bankens aktivopkøb også blødte sine rentemeldinger op, således at arbejdsløsheden nu kan falde endnu mere, inden at banken vil hæve renten.

I bunden af C20 Cap ligger TDC til et fald på 1,2 pct. til 51,05 kr.

B-aktien i A.P. Møller - Mærsk er den bløde mellemvare i C20 Cap med en stigning på 0,3 pct. til 56.200 kr.

Maersk Oils partner Statoil har meddelt, at produktionen fra det store norske oliefelt Johan Sverdrup nu ventes indledt i slutningen af 2019, hvilket er omkring et år senere end tidligere ventet. Også den endelige konceptplan for feltet er forsinket lidt til starten af 2014 fra tidligere estimeret i fjerde kvartal af 2013.

Estimatet for feltets oliereserver er på 1,8-2,9 mia. tønder. Aktieanalytikere opererer med et estimat på 2,6 mia. tønder.

Uden for C20 Cap falder SAS yderligere 1,4 pct. til 14,4 kr. Et sløjt årsregnskab blev torsdag mødt med et kursfald på 3,3 pct. til 14,6 kr., også selv om det viste det første overskud siden 2007. Konkurrencen er intensiveret, og de langsigtede finansielle mål er udskudt et år. Den amerikanske storbank Citigroup har sænket SAS til "neutral" fra "køb". Berlingske Business skriver, at SAS overvejer at sælge præference aktier til pensionskasser og andre institutionelle investorer.

/ritzau/FINANS