Aktier: Novozymes løftes af lettede investorer

Novozymes får det rigtige ben ud af børssengen i torsdagens aktiehandel oven på morgenens kvartalstal.

Læs mere
Fold sammen

Regnskabet bød både på god indtjening, men lidt skuffende omsætning og en nedjustering af 2015-forventningerne, men investorerne lader til at have frygtet et værre udfald, og aktien topper C20 Cap i de første handelsminutter.

Samlet set falder C20 Cap 0,2 pct. til 965,59, og der er overvægt af fald blandt de danske eliteaktier. Også ude i Europa er der primært fald i de toneangivende indeks på en dag, hvor investorerne ventes at holde sig lidt i skindet inden det vigtige rentemøde i Den Europæiske Centralbank midt på eftermiddagen.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Hvordan centralbankchef Mario Draghi ser på behovet for nye stimulanser til eurozonens økonomi står øverst på økonomernes spørgeliste, og mens der ikke ventes nogen ændringer i den rekordlave rente, ser mange behov for i hvert fald verbale udsagn om flere støttetiltag.

Selskabsmæssigt er det Novozymes, der løber med overskrifterne på den københavnske fondsbørs. Med en stigning på 3 pct. til kurs 285,90 har selskabet lagt sig i front for C20 Cap oven på et morgenregnskab, der samlet set overraskede til den positive side.

Enzymgiganten kom ud af tredje kvartal af 2015 med et overskud af primær drift (EBIT) på 1013 mio. kr. og et nettoresultat på 743 mio. kr. Medianen af ni analytikeres estimater, indsamlet af Ritzau Estimates før regnskabet, var et EBIT-overskud på 968 mio. kr. og et overskud efter skat på 715 mio. kr.

Til gengæld var omsætningen en spids under det ventede, og helårsvæksten ses nu på 4-5 pct. på organisk basis - tidligere var der ventet 4-7 pct. - mens væksten i EBIT nu spås til omkring 15 pct. mod tidligere 15-17 pct.

- Det er et klassisk Novozymes-regnskab, hvor indtjeningen faktisk er stærkere end ventet, men toplinjen til gengæld er svagere end ventet, siger Morten Imsgard, analytiker i Sydbank, til Ritzau Finans.

Ifølge en anden analytiker, Alm. Brands Michael Friis Jørgensen, er den positive kursreaktion torsdag udtryk for lettelse over, at det ikke gik værre med salget, men aktien kan fortsat være under pres i den kommende tid, spår han.

Ud over Novozymes vil torsdagen også byde på regnskaber fra en række mindre børsselskaber: Nordfyns Bank, Migatronic, Smallcap Danmark og efter lukketid Össur. Sidstnævnte varmer aktionærerne op til med et kursløft på 3,5 pct. til 23,40 kr. - dagens bedste udvikling på fondsbørsen indtil videre.

Onsdagens regnskaber fra Chr. Hansen og Nordea, er fortsat genstand for interesse fra analytikere og handlere. Mens førstnævnte blev rigt belønnet for sine pæne salgstakter og lovende forventninger til 2015/16, var der kurshug til Nordea for en trængt toplinje.

Ingrediensselskabet har da også allerede modtaget løftede kursmål fra både JPMorgan, Morgan Stanley og Kepler Cheuvreux. Nordea måtte til gengæld onsdag se Société Générale sænke sit kursmål, og torsdag morgen følger Handelsbanken trop med en lille nedjustering af kursmålet, mens Mediobanca har sænket anbefalingen af bankaktien til "underperform" fra "neutral".

Nordea lægger sig igen i bunden af C20 Cap med et fald på 1,5 pct. til 73,45 kr., mens Chr. Hansen ligger marginalt lavere i 391,10 kr.

William Demant har også modtaget et nyt kursmål, om end det ligger et stykke under aktiens rekordhøje niveau. HSBC løfter sit mål til 550 kr. fra 510 kr. og bevarer anbefalingen "hold" af aktien, der onsdag lukkede i kurs 587 og torsdag morgen åbner 0,3 pct. højere i 588,50 kr.

En del danske aktionærer kan også se til udlandet for inspiration, da regnskabssæsonen er oppe i højt gear i Europa. Norwegian, Huhtamäki og DNB er blandt de konkurrentselskaber, der har aflagt kvartalstal i morgentimerne, og senere følger meldinger fra den finske FLSmidth-konkurrent Metso, høreapparatkæden Amplifon, diabetesgiganten Eli Lilly og allergimiddelfirmaet Stallergenes.

Mols-Linien ventes at sejle mod solnedgangen på fondsbørsen snart. Torsdag skal der stemmes om en afnotering, og da forslagsstilleren, kapitalfonden Polaris, for nylig købte sig til en kontrollerende post i rederiet, ses det som en formalitet at få vedtaget børsfarvellet. Aktien starter 0,7 pct. lavere i 45,20 kr.