Aktier: Novozymes i front for lille C20-stigning

De europæiske aktieindeks indleder ugen med små stigninger i størrelsesordenen 0,1 til 0,4 pct. Det er også tilfældet herhjemme, hvor C20 Cap-indekset stiger 0,4 pct. med Novozymes i front.

Dermed er indekset i 818,37, og der er nu mindre end 1 pct. op til rekordlukkeniveauet på 824,31. Overgår eliteaktierne den milepæl, bliver der tale om årets første rekord til C20 Cap.

Det globale aktiehumør blev løftet fredag eftermiddag - blandt andet af lovende tal for den amerikanske forbrugertillid, og efter dansk børslukketid steg de amerikanske aktier yderligere, hvilket giver et muligt efterslæb. Mandag er der i øvrigt lukket på de amerikanske børser, hvilket kan give lidt lavere aktivitet. Der er heller ingen store nøgletal i vente.

Novozymes starter som nævnt mest positivt i C20, dagen før at enzymselskabet indleder den danske regnskabssæson blandt sværvægtsaktierne. Mandag er dermed sidste mulighed for at positionere sig inden da. Der vil blive holdt godt øje med Novozymes' salgsfremgang af enzymer til vaskemidler, og hvor langt selskabet er med anden generation af biobrændstof. Aktien stiger 1,1 pct. til 271,90 kr.

Søsterselskabet fra Novo Nordisk starter også ugen godt med et løft på 0,9 pct. til 284,60 kr. Medicinalkæmpen har netop lanceret kombinationsproduktet Xultophy i Schweiz som det første land, fremgår det af en pressemeddelelse.

Desuden nævnes Novo Nordisk sammen med A.P. Møller-Mærsk som et selskab, der kan blive ramt af et muligt nyt EU-direktiv, der søger at reducere hovedaktionærers indflydelse, skriver Berlingske Business. Mærsk-aktierne starter dagen mere neutralt med et løft på 0,4 pct. til B-aktien og 0,1 pct. til A-aktien.

Chr. Hansen følger efter Novozymes med et kvartalsregnskab onsdag. Mandag hæver Nordea sit kursmål for ingrediensaktien til 285 kr. mod tidligere 260 kr., mens anbefalingen "hold" gentages for aktien, der koster 274,20 kr. i den tidlige handel efter et fald på 0,5 pct.

Nederst i indekset er det Pandora, der agerer bagtrop med et fald på 1,3 pct. til 444,40 kr., og dermed fortsætter den dårlige start på året for smykkeaktien, der nu ligger 12 pct. lavere end ved nytår. I 2014 var den til gengæld C20's mest stigende.

Uden for C20 Cap er der dramatisk nyt fra Nunaminerals, som kæmper for sin overlevelse. Selskabet har likviditetsproblemer, der risikerer at vælte hele butikken, og derfor har ledelsen valg at nedskrive alle aktiverede efterforskningsomkostninger til 0 kr. Det giver en nedskrivning på 82 mio. kr. og skubber egenkapitalen ned i et minus på 10 mio. kr.

Næste skridt for Nunaminerals er en ekstraordinær generalforsamling, hvor der skal findes en løsning på de omfattende problemer. Kommer der ikke ny likviditet på plads, er der risiko for, at selskabet må opløses. Nunaminerals-aktien er steget voldsomt siden nytår og lå fredag i kurs 2,08 mod 0,87 inden årsskiftet. Mandag bliver den dog næsten halveret til en kurs på 1,08 kr. - et fald på 48 pct.

Mols-Linien kan måske se frem til konkurrence på færgefarten mellem Jylland og Sjællands Odde. Efter at selskabet i sidste uge valgte at lægge Odden-Ebeltoft om til en weekend- og helligdagsrute, vil busselskabet Rød Billet måske gå ind på færgedriften på ruten i hverdage, skriver DR P4 Østjylland. Færgeaktien stiger 0,8 pct. til 25 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk