Aktier: Novozymes graver sig dybere ned

Foto: LESZEK SZYMANSKI.
Læs mere
Fold sammen

Skyerne over Novozymes-aktien bliver mørkere og mørkere tirsdag, hvor enzymselskabets regnskab har fået en særdeles dårlig modtagelse i markedet. Aktien falder 13 pct. i et C20 Cap-indeks, der derudover kun byder på stigende aktier og et samlet løft på 1,0 pct. til 951,75.

Generelt er der nemlig rigtig god stemning på børserne takket være nøgletal fra Kina. Data for blandt andet den kinesiske økonomi viste sig godt nok en smule skuffende i forhold til forventningerne, da der var en vækst på 6,8 pct. i bruttonationalproduktet i fjerde kvartal mod en forventning om 6,9 pct.

Alligevel har man efter nøgletallene kunnet spore en lettelse i markedet - måske fordi markedsaktørerne havde frygtet data, der var endnu værre. De kinesiske aktier steg i efterfølgende, og det gode børshumør har bredt sig globalt.

- Olieprisen er også kravlet en spids op i nattens handel, og tallene synes dermed at have lagt en lille dæmper på investorernes vækstbekymringer. Kina er ikke på vej ned i en recession - om end vækstudfordringerne er langt fra overstået, skriver seniorstrateg Tine Choi Danielsen fra Nordea i en kommentar.

De gode takter strækker sig dog ikke helt til Krogshøjvej i Bagsværd, hvor Novozymes må se sig kursstraffet for et regnskab, der bød på lidt skuffende resultater og en nedjustering af de langsigtede vækstmål.

Enzymkoncernen havde et fjerde kvartal med en svagere udvikling på både top- og bundlinje, end analytikerne generelt havde forventet, fremgår det af enzymkoncernens regnskab, som blev offentliggjort en time før børsåbning tirsdag.

- Det er et skuffende regnskab fra Novozymes i dag. 2015 sluttede svagere, end jeg havde regnet med, specielt på salgssiden, hvor bioenergi og vaskemidler for mig at se, er det, der skiller sig negativt ud, siger analytiker Morten Imsgard fra Sydbank til Ritzau Finans.

Men også de nedjusterede vækstambitioner, som nu lyder på 6-7 pct. fra 2017 til 2020, mod tidligere 8-10 pct., vejer tungt i vurderingen af regnskabet, og et aktietilbagekøbsprogram på 2 mia. kr. er ikke nok til at kompensere.

Novozymes startede dagen med et dyk på 10 pct., og ved frokosttid er kursen kun forværret til et fald på 13 pct., så der nu skal 255,80 kr. til at købe en Novozymes-aktie.

I den modsatte ende af C20 har Vestas har placeret sig i toppen med et rygstød på 4,5 pct. til 435 kr., efter at vindmølleproducenten er blevet tilføjet topanbefalingslisten hos Bank of America - den såkaldte "Europa 1"-liste. Aktien steg også mandag, men oplevede forud herfor fald i ni ud af ti handelsdage.

Mandagens højdespringer i C20, Pandora, samt Genmab og A.P. Møller-Mærsk er også med i toppen med stigninger på mellem 2 og 3,5 pct.

For sidstnævnte er der blandt andet nyt fra Iran, der igen er inde i varmen efter ophævelsen af en række handelssanktioner mod landet. Derfor overvejer Maersk Line nu at udvide sin service med stop i Iran. Andre rederier er allerede vendt tilbage til landet, mens det danske konglomerat stadig er inde i overvejelserne, skriver mediet Lloyd's List.

GN Store Nord skrabede bunden mandag i et generelt nervøst marked, men i en analyse fra den tyske storbank Deutsche Bank lyder vurderingen imidlertid, at nye høreapparater bliver ved med at øge markedsandelen for GN Resound, og der er også gode udsigter i selskabets anden forretningsdivision, GN Netcom, grundet stigende efterspørgsel for headsets. Høreapparatselskabets aktie går tirsdag 1,3 pct. frem til 120,20 kr.

Deutsche Bank har også set på høreapparatkollegaen William Demant Holding og hævet kursmålet for aktien, så det nu lyder på 575 kr. mod tidligere 525 kr. Anbefalingen lyder fortsat på "hold". William Demant-aktien stiger også 1,3 pct. til 604 kr.

Uden for C20-indekset har Brdr. Klee afleveret periodemeddelelse for første kvartal af regnskabsåret 2015/16. Det viste forbedrede takter i forhold til sidste år, og selskabet fastholder sin prognose om et lidt højere årsresultat end 2014/15. Klee-aktien stiger 1,4 pct. til 3090 kr. under meget tynd handel.

Deltaq, der mandag fortalte at selskabet er på vej mod udgangen fra børsen, falder 5,5 pct. til 30,70 kr. Ledelsen i selskabet vil starte et aktietilbagekøb og forsøge at købe de sidste aktionærer ud, så selskabet kan spare omkostningerne ved at være noteret på fondsbørsen.