Aktier: Novozymes gik til tops i håbefuldt marked

Novozymes' topchef, Peder Holk Nielsen, formåede tirsdag at gøde jorden til en stor optur for enzymproducentens aktie.

Læs mere
Fold sammen

Det skete i et udpræget positivt marked, hvor håbet om en en løsning på Grækenlands gældsproblemer fortsat levede og sørgede for stigninger i 15 af de 20 eliteaktier.

Siden de opløftende meldinger mandag, hvor blandt andre EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde, at der er der tegn på, at der kan komme en græsk aftale i stand i løbet af indeværende uge, er aktierne gået flere skridt fremad.

- Vi har hele tiden troet på, at en aftale vil komme på plads, og at det godt kan blive i 11. time, hvilket meget også tyder på. Vores strateger peger derudover på, at der er afkastmuligheder specielt i Europa og Japan, hvor vi har stimulans fra centralbankerne, siger handler i Jyske Bank Martin Munk til Ritzau Finans.

Herhjemme krydsede C20 Cap-indekset atter niveau 1000 efter en stigning på 0,3 pct. til 1001,73.

Novozymes skinnede klarest i C20 med en stigning på 2,9 pct. til 325,50 kr.

Novozymes og partneren Monsantos fælles projekt om at øge produktiviteten i landbruget er kommet godt fra start, skrev Børsen, der også citerede Novozymes' topchef for håbefulde udtalelser i forhold til udsigterne for det nye forretningsområde.

- Jeg taler om noget, der er stort i forhold til det Novozymes, vi kender i dag. Jeg vil ikke afvise, at det her kan blive større end vores nuværende forretning, lød det fra Peder Holk Nielsen til avisen.

Blandt de mest stigende aktier tirsdag var også ISS, der endte 1,4 pct. højere i 225,60 kr. Der var ikke nyt om servicekoncernens aktie, der dog har haft det svært i juni. Her er ISS - trods stigningen tirsdag - dykket med 3,3 pct., mens C20 Cap er sluppet med et fald på 1,4 pct.


Tirsdagens bundskraber blev William Demant. Den amerikanske storbank Bank of America - Merrill Lynch sænkede sin anbefaling af aktien til "underperform" fra "køb". Det skete med henvisning til, at modvinden i høreapparatbranchen vil være stigende, da der er stærk konkurrence om kunderne, og at det derfor kan være vanskeligt at skabe vækst, skrev Bloomberg News.

William Demant faldt med 2,2 pct. til 530 kr. GN Store Nord holdt derimod næsen over vandskorpen med en stigning på 0,4 pct. til 145,40 kr.

Mandagens store vinder TDC satte sig 0,7 pct. til 51,30 kr. Faldet fulgte en gevinst mandag på 4,6 pct. og også en nedjusteret anbefaling fra det japanske finanshus Nomura, der sænkede til "reducér".

For A.P. Møller-Mærsk bød tirsdagen på en placering i den tungeste halvdel af C20 Cap. B-aktien steg dog 0,3 pct. til 12.330 kr. Olieselskaberne holder igen med investeringerne, og det ser ikke ud til at ændre sig mærkbart i den nærmeste fremtid. Derfor har Maersk Drilling, der udlejer borerigge, gjort klar til at afskedige 180-190 ansatte som følge af kontraktudløb på et par af selskabets norske borerigge i efteråret.

Blandt sidepapirerne var Banknordik blandt tirsdagens højdespringere efter en gevinst på 7,7 pct. til 126 kr. Den færøske bank har solgt den islandske forsikringskoncern Vørdur for at blive et mere fokuseret selskab, både strategisk og geografisk set. I første omgang sælges 51 pct. og senere - formentlig ved udgangen af juni 2017 - de resterende 49 pct. af aktierne i Vørdur. Pengene fra salget vil blive udbetalt som udbytte til Banknordiks aktionærer.

På børsens modsatte knagerække hang Stylepit, der håber at få sine aktionærer til lommerne i løbet af sommeren. Aktierne ved emissionen skal sælges til 0,10 kr. stykket, eller med ret markant rabat i forhold til den gældende markedskurs. Stylepit-aktien sluttede tirsdag i 0,46 kr., hvilket var 1,7 pct. lavere end mandag. Da emissionsplanerne blev lanceret, lå aktien i omkring 0,65 kr. Tøjkoncernen har allerede fået garanteret 35 mio. kr. i ny kapital, men håber at nå op på 50 mio. kr.