Aktier: Novozymes banker til tops i grønt marked

Novozymes-aktien lægger sig i toppen af det danske C25-indeks kort inde i fredagens handel, efter at selskabet torsdag efter børslukketid kunne annoncere, at selskabet fortsætter partnerskabet med tyske Bayer efter kemikoncernens opkøb af amerikanske Monsanto.

Torsdag lukkede det danske C25-indeks med et fald på 0,8 pct. til 1137,68, men fredag ser stemningen ud til at vende frem mod weekenden blandt andet løftet af forventninger om en snarlig handelsaftale mellem Kina og USA.

C25-indekset stiger 0,5 pct. til indeks 1143,61 fra handelsstart.

THE BIOAG ALLIANCE AFSLUTTES

Kort efter at torsdagens handel var afsluttet, annoncerede enzymproducenten Novozymes, at man fortsætter partnerskabet med tyske Bayer, efter at det tyske selskab har opkøbt Monsanto, som Novozymes havde partnerskab med om The BioAG Alliance.

Alliancen afsluttes i sin nuværende form, men erstattes af et nyt setup, hvor Novozymes' mulighed for at samarbejde med andre partnere end Bayer også er til stede.

I samme ombæring annoncerede Novozymes, at selskabet opjusterer sine forventninger til overskudsgraden (EBIT-margin) og resultatvækst i 2019. Der ventes nu en overskudsgrad på 29-30 pct. og en resultatvækst på 5-10 pct. Tidligere ventede Novozymes en EBIT-margin på 28-29 pct. og en resultatvækst på 0-5 pct.

Justeringen kommer, fordi selskabet i de kommende kvartaler vil indregne udskudte indtægter i resultatopgørelsen.

Med nyheden kan Novozymes bringe sig selv i spil som en af fredagens fokusaktier.

- Jeg tror, at markedet kommer til at reagere positivt på det her. Selv om deres opjustering er af lidt regnskabsmæssig karakter, så er det stadig en opjustering, og det skal der nok blive taget godt imod, siger Michael Friis Jørgensen, der er chefaktieanalytiker hos Alm. Brand Markets, til Ritzau Finans.

Kort inde i dagens handel stiger Novozymes-aktien 2,5 pct. til 312,50 kr.

DRILLING I FORTSAT FOKUS

I torsdagens handel var Maersk Drilling med sin debut på fondsbørsen det helt store samtaleemne. Aktien startede dagen med en kurs omkring de 585 kr., men begejstringen dalede i løbet af dagen, og debutanten endte dagen i kurs 540.

Fredag kan selskabet igen komme i fokus, når indeksfondene tager stilling til aktien og beslutter, om den skal over-, lige- eller undervægtes i deres indeksporteføljer.

Aktien vinder 1,9 pct. til 550 kr. fredag morgen.

I gårsdagens handel var også A.P. Møller-Mærsk B i fokus med et fald på 8,1 pct. til 8174 kr. som følge af, at Maersk Drilling blev udskilt fra koncernen.

Mærsk B-aktien stiger kort efter åbningen af fredagens handel 0,3 pct. til 8200 kr.

ZEALAND HAR FUNDET NY CEO

Uden for eliteindekset har Zealand Pharma fredag morgen annonceret, at selskabet har fundet sin nye administrerende direktør. Det bliver Emmanuel Dulac, der afløser Adam Steensberg, som har været midlertidig administrerende direktør i selskabet, siden Britt Meelby Jensen forlod Zealand Pharma i slutningen af februar.

Emmanuel Dulac starter i jobbet den 22. april og kommer med 25 års erfaring fra bioteksektoren, hvor han har haft flere ledende stillinger i både Europa og Nordamerika. Siden august 2016 har han arbejdet som kommerciel direktør for det amerikanske biotekselskab Alnylam Pharmaceuticals. Herudover har han tidligere haft sin gang i store selskaber som Novartis, Abbott, Sanofi og Shire.

Fredag stiger Zealand Pharma-aktien 0,4 pct. til 126,40 kr.

LØFT TIL DSV

Tilbage i C25 har DSV fået løftet anbefalingen og kursmålet af britiske HSBC, efter at den danske transport- og logistikkoncern for nylig har fået godkendt opkøbet af den schweiziske konkurrent Panalpina.

Nu anbefaler HSBC "køb" af DSV-aktien mod før "hold", samtidig med at kursmålet er skruet op til 650 kr. fra 620 kr.

Så sent som 20. marts - det vil sige for lidt mere end to uger siden - sænkede HSBC ellers sin anbefaling af DSV-aktien til "hold" fra "køb" og reducerede i samme forbindelse kursmålet til 620 kr. fra 625 kr.

DSV-aktien stiger fredag morgen 1,4 pct. til 585,40 kr.

Også Vestas kan komme i søgelyset på ugens sidste handelsdag, efter at vindmølleproducenten torsdag måtte se Siemens Gamesa løbe med en kontrakt på servicering af 29 Vestas-møller i Polen.

Aftalen er indgået med energiselskabet Polenergia og omfatter vindparkerne Lukaszow og Modlikowice på sammenlagt 58 megawatt, MW.

Fredag har den spanske storbank Santander justeret både anbefaling og kursmål for aktien. Kursmålet hæves til 585 kr. fra 540 kr., mens anbefalingen sænkes til "hold" fra "køb".

Vestas-aktien indleder med et fald 0,1 pct. til 586,60 kr.

Franske Société Générale har sænket sit kursmål for Nordea-aktien til 61,21 kr. fra 67,91 kr. Det fremgår af data fra Bloomberg News.

Anbefalingen "køb" fastholdes. Nordea-aktien falder 0,4 pct. til 54,76 kr. fredag morgen.

Derudover har biotekselskabet Genmabs amerikanske partner, Janssen, indsendt en ansøgning til de japanske sundhedsmyndigheder vedrørende en supplerende godkendelse til kræftmidlet Daratumumab - også kendt som Darzelex, fremgår det af en meddelelse fredag morgen.

Genmab-aktien stiger fra handelsstart 0,5 pct. til 1178,75 kr.

/ritzau/FINANS