Aktier: Novos fest fusede helt ud

Festen blandt Novo-aktionærerne blev ikke så glad og munter, som analytikere umiddelbart havde forestillet sig efter fredagens godkendelse af Novos langtidsvirkende insulin Tresiba og insulinmikset Ryzodeg i USA.

Facit blev et fald på 0,8 pct. til 370 kr. efter et sent dyk ud på eftermiddagen. Novo åbnede ellers omkring 5 pct. højere, men allerede efter en times handel havde aktien mistet pusten, og i takt med at markedet bare blev mere og mere negativt i løbet af mandagen, gik også Novos kursgevinst op i røg, da der var bare cirka tre kvarters handel igen.

- Der hersker generel usikkerhed. Råvareaktierne får hug, og biotek- og sundhedssektoren kører ned igen, siger afdelingschef for aktier i Sydbank Ole Kjær Jensen.

Han vurderer, at netop medicinalsektorens nedtur i USA, hvor Demokraternes mulige præsidentkandidat Hillary Clinton i sidste uge truede med at ville skride ind over for høje medicinpriser, var baggrunden for Novos sene nedtur.

- Vi havde da også håbet på, at den kunne holde niveauerne omkring 390 kr., for det, mener vi, er berettiget, men det er så ikke lige det, der skete, konstaterer Ole Kjær Jensen.

Også hos Jyske Bank havde man ventet sig mere.


- De fleste analytikere havde forudset en positiv tilbagemelding. Så det lå meget i kortene, og overraskelsen havde helt sikkert været langt større, hvis tommelfingeren var blevet vendt nedad. Når det er sagt, så troede vi også, at den skulle stige mere på det. Vi havde ventet en stigning på 5 pct., siger Martin Munk, der er aktiehandler i Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Set i lyset af udviklingen i markedet under et var Novos præstation dog trods alt bedre end gennemsnittet. Næsten alle de øvrige eliteaktier faldt, og C20 Cap-indekset sluttede samlet 1,6 pct. lavere i 947,36.

For Novo handler det ifølge Martin Munk nu om, hvorledes indlægssedlen for Tresiba kan påvirke markedsføringen.

- Og der er både gode og dårlige ting, siger han.

Blandt de fordele, som Novo har fået på indlægssedlen, er den fleksible dosering, der gør det muligt for diabetikeren selv at injicere når som helst i løbet af dagen og også mulighed for at justere injektionstidspunktet. Desuden skal der bruges mindre insulin end ved brug af markedslederen Lantus.


Til gengæld har Novos studiedata med Tresiba, der viser færre tilfælde af hypoglykæmi, eller et for kraftigt fald i blodsukkeret, sammenlignet med Lantus, ikke fået plads på indlægssedlen.

Blandt de øvrige eliteaktier var der faldene udtalte, og hele ti eliteaktier sluttede mere end halvanden pct. lavere. Genmab blev bundskraber i C20 Cap efter et fald på 4,1 pct. til 627 kr. og fulgte dermed i hælene på den negative udvikling i medicinalsektoren i USA.

Også FLSmidth var hårdt ramt af råvaresektorens nedtur og faldt med 3,2 pct. til 218,30 kr. - det laveste niveau siden 2009 og mandagens næststørst fald i C20 Cap.

Nordea fik sænket kursmålet med 8 pct. til 82,51 kr. af det norske børshus ABG Sundal Collier, der gentog anbefalingen "hold". Bankaktien sluttede 1,9 pct. lavere i 73,60 kr.

Danske Bank faldt med 1,6 pct. til 201,80 kr., efter at selvsamme ABG Sundal Collier sænkede anbefalingen af den aktie til "hold" fra "køb" og kursmålet til 200 kr. fra 220 kr.

Bedst i C20 Cap gik det DSV, der steg med 0,04 pct. til 244,70 kr.


Blandt sidepapirerne steg ALK-Abelló med 3,4 pct. til 765 kr. En japansk godkendelse af tabletvaccinen Miticare mod husstøvmideallergi udløste en milepælsbetaling og en opjustering af forventningerne med 100 mio. kr.

- Det er endnu en rigtig god nyhed for ALK, der peger i retning af, at midlet mod husstøvmideallergi også bliver godkendt i USA. Men værdimæssigt er Japan-godkendelsen langt mindre vigtig end i USA og Europa, vurderer analytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen over for Ritzau Finans.

Der var også fremdrift i Skako efter omtale i Økonomisk Ugebrev Formue. Ugebrevet skrev, at ledelsen i Skako - trods en tilbagegang i omsætningen på 19 pct. i første halvår - ikke tvivler på selskabets fremtid. Det viser sig ved, at selskabets bestyrelse har øget ejerandelen af selskabet ganske betydeligt. Ugebrevet vurderer, at både Danske Bank og Maj Invest sandsynligvis kan købes ud af Skako til den rigtige pris.

Skako-aktien sluttede med et plus på 7,7 pct. til 28 kr.