Aktier: Novo, Vestas og Danske kan afgøre vejen

Det peger umiddelbart i retning af, at det danske aktiemarked skal en smule ned i fredagens handel. Wall Street lukkede torsdag i minus, og fredag morgen har der været fald på næsten samtlige fjernøstlige aktiemarkeder.

Læs mere
Fold sammen

Samtidig falder den tyske DAX-future med 0,8 pct.


Ét er, hvad de udenlandske tendenser peger på, noget andet er udviklingen herhjemme. Her har investorerne nok at se på fra morgenstunden, hvor der er regnskaber fra Novo Nordisk, Danske Bank og Vestas.

Alle tre regnskaber kommer før markedsåbning og kan ende med at være med til at diktere retningen for C20 Cap-indekset, der torsdag sluttede i 1001,41 efter et beskedent fald på 0,1 pct.


ÅBENT REGNSKAB FRA NOVO


Særligt den tunge Novo Nordisk-aktie har altid potentiale til at udgøre tungen på vægtskålen på en regnskabsdag. Fredagens regnskab var forholdsvist neutralt, selv om det indeholdt en nedjustering i danske kroner.


- Novo leverer en organisk vækst på 9 pct. Det er bedre end ventet, og det ville normalt sende aktien op, men vi kender ikke det helt rigtige billede i dag, så derfor er det et lidt åbent regnskab, vurderer Michael Friis Jørgensen, aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets

Novo Nordisk leverede en anelse bedre end ventet på flere af de overordnede linjer i første kvartal. Medicinalgiganten omsatte dog for 27,2 mia. kr. mod ventet 27,3 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates og 25,2 mia. kr. i første kvartal et år tidligere.


Driftsresultatet (EBIT) landede til gengæld på 12,3 mia. kr. mod ventet 12,0 mia. kr. blandt analytikerne og 13,9 mia. kr. i første kvartal 2015.

Regnskabet følger efter, at medicinalselskabet torsdag fortalte om sin nye langtidsvirkende GLP-1-analog Semaglutid, der i et stort studie har vist sig at reducere risikoen for hjerte-kar-tilfælde. Det fik aktien til at stige 2,2 pct. til 371 kr.

PÆNE TAL FRA DANSKE


Danske Bank var også klar med sine tal første kvartal, og banken kom bedre ud af første kvartal end ventet af analytikerne blandt andet på baggrund af lave omkostninger, ligesom nedskrivningerne også har udviklet sig bedre end estimeret. Desuden er det lykkes at tiltrække nye kunder.


Bankens nettoresultat blev 4945 mio. kr. Det var klart bedre end ventet, idet analytikerne havde spået et resultat på 4367 mio. kr. ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates. I samme periode sidste år noterede banken et nettoresultat på 4951 mio. kr.

- Mit overordnede indtryk er, at det er et fint regnskab, men ligesom konkurrenterne lider Danske Bank stadig under et pres på toplinjen. Så det er meget på linje med dét, vi har set hos de andre banker i første kvartal, lyder vurderingen fra Thomas Eskildsen, der er aktieanalytiker i Jyske Bank.

Torsdag faldt Danske Bank-aktien 1,2 pct. til 177,20 kr.


VESTAS FØLGER TROP


Vestas, der torsdag steg 1,3 pct. til 445 kr., kommer også med regnskab for første kvartal. Det sker klokken 8.30. For 2016 venter vindmøllefirmaet en omsætning på mindst 9 mia. euro samt en EBIT-margin før særlige poster på mindst 11 pct. De frie pengestrømme ventes at blive på mellem 600 mio. euro.


Der har også været regnskab fra Scandinavian Private Equity, der torsdag faldt 1,6 pct. til 14.010 kr. Selskabet gik tilbage på både top- og bundlinje i 2015/16 i forhold til det foregående regnskabsår. Samtidig ser investeringsfirmaet et lavere egenkapitalafkast i 2016/17, fremgår det af årsregnskab.

Royal Unibrew har efter onsdagens regnskab for første kvartal fået løftet kursmålet hos SEB til 380 kr. fra 375 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det af data fra Bloomberg. Aktien faldt torsdag 2,6 pct. til 287,80 kr.


Columbus og SP Group vil fredag blive påvirket af, at der fragår udbytte på henholdsvis 0,125 kr. og 4 kr. per aktie. Colombus faldt torsdag 0,6 pct. til 8 kr., mens SP Group steg 4,5 pct. til 397 kr.


/ritzau/FINANS