Aktier: Novo trak eliteindekset i positiv retning

Mandagen igennem har det danske eliteindeks balanceret omkring nullet, hvor særligt Novo Nordisk har trukket det danske aktiemarked i en mere positiv retning end indeksene i resten af Europa.

Foto: Sigrid Nygaard

Det danske C20 Cap lukkede således 0,1 pct. højere i 1015,73 mandag. Ugens første dag var forholdsvis stille, og der var langt mellem nyhederne, fortæller chefhandler i Danske Bank, Mads Zink.

- Markedet er meget stille og stabilt, og der har ikke været de store nyheder. Omsætningen er også en smule lavere end normalt. Danmark performer en smule bedre end resten af Europa, der har ligget i minus hele dagen. Det skyldes nok primært, at Novo Nordisk vægter så tungt i Danmark, og aktien har handlet i et pænt plus hele dagen. Det er det, der trækker op i forhold til resten af Europa mandag, siger han til Ritzau Finans.

NOVO FORSATTE STIGNING

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk tiltrak sig fortsat opmærksomhed mandag efter fredagens præsentation af positive studieresultater for diabetesmidlet Victoza.

Efter præsentationen løftede syv finanshuse kursmålet for aktien. Blandt dem var finanshuset Mainfirst, der hævede sin anbefaling af aktien til "neutral" fra "underperform" og satte kursmålet op med 40 kr. til 375 kr. Omvendt sænkede Morningstar dog sin anbefaling af Novo-aktien til "hold" fra "køb".

Novo-aktien endte 2 pct. højere i 387 kr. efter en stigning fredag på 6,5 pct.

Coloplast og William Demant steg også til tops blandt elitepapirerne med stigninger på henholdsvis 3 pct. til 538,50 kr. og 2,2 pct. til 618,50 kr.

- Generelt er det de defensive aktier, der performer godt mandag i både Danmark og Europa. Det er jo aktier som William Demant, Novo Nordisk og Coloplast, forklarer Mads Zink.

Storbanken HSBC løftede kursmålet for William Demant-aktien med 15 kr. til 565 kr., mens anbefalingen fortsat er "reducer". Også britiske Barclays hævede sit kursmål for WDH-aktien, der nu lyder på 593 kr. mod tidligere 555 kr. Anbefalingen er fortsat "equal weight".

DNB Markets hævede mandag sin anbefaling af Coloplast-aktien til "køb" fra "hold" og løftede kursmålet med 40 kr. til 600 kr.

MÆRSK I GRØNT

A.P. Møller-Mærsk slutter også dagen med mindre stigninger. Aktien nød godt af mandagens yderligere avancement for oliepriserne, hvor prisen på en tønde Brent-olie mandag eftermiddag var steget med 2,6 pct. til 39,72 dollar. Oliepriserne er dermed steget seks dage i træk.

Der kom endvidere regnskab fra shippingkonkurrenten Orient Overseas, som meldte om udfordrende markedsbetingelser i starten af 2016.

Sent på eftermiddagen hævede Jyske Bank desuden kursmålet for konglomeratets aktie med 1500 kr. til 10.500 kr. grundet en øget tiltro til Maersk Line, oplyste banken i et notat.

B-aktie steg 0,1 pct. til 9550 kr.

ATLANTIC PETROLEUM I VILD FREMGANG

Blandt sidepapirerne tordnede det færøske olieselskab Atlantic Petroleum frem mandag, hvor aktien steg 88,5 pct. til 13,10 kr. Selskabet, der er noteret på fondsbørsen i København, er lige nu truet på eksistensen, da olieprisen er lav, og pengekassen svinder.

Mandag var der ikke nogen selskabsspecifikke nyheder for olieselskabet, der senest gav lyd fra sig i sidste uge, hvor det udskød sit årsregnskab med otte dage frem til 30 marts. Atlantic Petroleum er i øjeblikket ved at finde en løsning på sine finansielle problemer, idet det er tynget af gæld og desuden mangler finansiering af udviklingen af et oliefelt i Nordsøen.

BAVARIAN NORDIC KOM MED REGNSKAB

Vaccineselskabet Bavarian Nordic fremlagde ved middagstid sit regnskab for fjerde kvartal. I 2015 realiserede selskabet en omsætning på 1021 mio. kr. samt et resultat af primær drift på 2 mio. kr., hvilket er en smule over det niveau, som aktionærerne var blevet stillet i udsigt.

For 2016 venter Bavarian Nordic en omsætning på 1000 mio. kr. samt et resultat af primær drift på nul mio. kr. Koncernens kapitalberedskab forventes at være i størrelsesorden 1300 mio. kr. ved årets udgang. Selskabet oplyste desuden, at en potentiel børsnotering af selskabets aktier i USA endnu ikke er afgjort. Aktien endte 1,6 pct. lavere i 285 kr.

PÆNE TAL FOR INDUSTRIPRODUKTIONEN

Nøgletal viste mandag morgen en stigning i den danske industriproduktion på 2,8 pct. i januar. Det var noget bedre end ventet, idet økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet et fald på 0,5 pct.

Det store fokuspunkt for ugen er torsdagens rentemøde i Den Europæiske Centralbank, som ved den lejlighed ventes at sænke renten yderligere og desuden formentlig vil komme med flere tiltag for at sparke gang i inflationen.