Aktier: Novo trækker C20 ned i dyb rød nuance

Samtlige 20 aktier i det danske eliteindeks er røde tirsdag middag, hvor det især er den tunge Novo Nordisk-aktie, som trækker indekset ned i det mørkerøde.

Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det danske C20 Cap-indeks ligger samlet med et dyk på 2,5 pct. i 970,36. Dermed ligger det danske eliteindeks til at falde for femte handelsdag i træk.

Også hvis man sammenligner med de toneangivende indeks på det europæiske kontinent, er det danske af slagsen hårdt ramt. I Frankfurt, London og Paris er der tale om fald på mellem 1,4 og 1,7 pct.

- Det altoverskyggende tema i øjeblikket er usikkerhed om udfaldet af briternes afstemning om deres EU-medlemskab. Dertil kommer nok en portion profitindtagning, efter at aktierne har kørt godt et stykke tid, vurderer Jesper Bamberger, senioraktierådgiver Nordea, over for Ritzau Finans.

Han vurderer, at Storbritanniens mulige exit fra EU vil præge aktiemarkederne frem til at afstemningen 23. juni.

NOVO FÅR AKTIESMÆK

Novo Nordisk agerer bundprop i C20, på trods af at medicinalgiganten fremviste positive data fra hjerte-kar-studiet Leader med Victoza på den amerikanske diabetesforenings årsmøde i New Orleans. Resultaterne er alligevel skuffende i forhold til markedets tårnhøje forventninger.

- Det, der gør, at vi falder mere end i Europa, er, at Novo Nordisk, som vejer tungt i indekset, trækker ned, forklarer Jesper Bamberger.

I Leader-studiet med diabetikere i risikogruppen for hjerte-kar-sygdom reducerede Victoza risikoen for blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-død med 13 pct. Allerede inden offentliggørelsen stod det statistisk set klart, at Victoza skulle reducere risikoen for alvorlige hjertetilfælde med mindst 12 pct. for at opnå superioritet og statistisk signifikans.

- Isoleret set er det gode data. Vi havde forventet, at resultaterne ville vise, at Victoza reducere hjerte-kar-sygdomme med 13 til 17 pct. Det endte på 13 pct., og der havde markedet nok håbet på, at det ville ligge lidt højere. Skulle det være rigtig godt, skulle det nok have været 15 til 20 pct. Der ligger den noget fra, og det er det, der gør, at aktien falder i dag, lyder det fra Jesper Bamberger.

Novo-aktien er bundprop i C20 med et fald på 4,7 pct. til 346,00 kr.

MATAS HOLDER KAPITALMARKEDSDAG

Uden for eliteindekset tiltrækker Matas sig opmærksomhed på baggrund af en kapitalmarkedsdag, hvor materialistkæden forud for har meldt ud, at forventningerne til indeværende år om en sammenlignelig omsætningsvækst på 1-3 pct. og en EBITA-margin i underkanten af 17 pct. fastholdes.

Matas vil også benytte kapitalmarkedsdagen til at fortælle nærmere om, at selskabets langsigtede ambition er en omsætning på 4 mia. kr. i regnskabsåret i 2020/2021.

Matas-aktien ligger uændret til 112,50 kr.

SP GROUP OPJUSTERER FORVENTNINGERNE

SP Group, der producerer plast og overfladebelægning, opjusterer forventningerne til både omsætning og resultat for hele indeværende år, fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

Selskabet venter nu en omsætning for hele 2016 i niveauet 1400?1450 mio. kr. samt et resultat før skat og minoriteter "i niveauet 100 mio. kr."

Det er både coating- og plastaktiviteterne, der har udviklet sig bedre end forventet fra årsstart, forklarer selskabet.

Aktien i SP Group stiger med 3 pct. til 460,50 kr.

ALK MED NYT OM GRAZAX

ALK-Abello præsenterede sent mandag resultater for sin tabletbaserede vaccine mod græspollenallergi, Grazax.

Resultaterne bekræfter ifølge selskabet, at Grazax kan forebygge astmasymptomer samt give vedholdende lindring af symptomer forårsaget af græspollenallergi.

ALK-Abello-aktien falder 1,3 pct. til 1110,00 kr.

SAS FORTSAT STREJKERAMT

Strejkeramte SAS fik atter kursprygl mandag med et kursdyk på 7,6 pct., og stormvejret lader til at fortsætte tirsdag middag, hvor SAS-aktien daler med 2 pct. til 14,40 kr.

Selskabet er forsat ramt af en svensk pilotstrejke. Efter tirsdag vil i alt 103.000 passagerer have fået deres rejse forstyrret i forbindelse med samlet 890 aflyste flyvninger, skriver branchemediet Check-In.

DONG PÅ VEJ RETUR TIL EMISSIONSKURS

Dong Energy havde en forrygende introduktion til børsen i sidste uge. Men sammen med det generelt faldende aktiemarked nærmer energiselskabets aktie sig efterhånden emissionskursen på 235 kr.

Mandag faldt Dong-aktien 3,2 pct. til 244 kr. efter i løbet af dagen at have været nede i 238,50 kr. - det laveste niveau siden introduktionen.

Tirsdag middag ligger aktien til et fald på 1,2 pct. til 241,00 kr. På første handelsdag, fredag, var den på et tidspunkt ellers oppe i 262,80 kr.

CARNEGIE INDLEDER AARSLEFF-DÆKNING

Per Aarsleff får en købsanbefaling fra Carnegie, der indleder dækning af aktien med et kursmål på 235 kr.

Aarsleff-aktien stiger med 4,4 pct. til 143,50 kr. Dermed er aktien blot en ud af lidt over et dusin aktier på hele det danske aktiemarked, der stiger.