Aktier: Novo tog revanche efter kursfald

Novo Nordisk lå en stor del af torsdagen i rødt - men sidst på dagen rejste aktien sig og steg med 1,5 pct. til 378,70 kr. Generelt var der dog langt mellem snapsene torsdag, hvor C20-Cap-indekset lukkede med et fald på 0,4 pct. i 989,51.

Læs mere
Fold sammen

I forhold til fredag i sidste uge, hvor C20 Cap gik på weekend i 1022,45, er eliteindekset faldet med godt 3 pct.

Selvom det var tredje dag i streg med fald, er der ingen grund til panik over de seneste dages tilbagefald på aktiemarkederne, vurderer Sydbanks cheføkonom, Jacob Graven.

Han ser det som helt naturligt efter en periode med store kursstigninger, at der kommer en korrektion. Mange investorer tager stikket hjem efter en periode med store gevinster. Det er imidlertid umuligt at sige, hvor stor og langvarig korrektionen bliver, men han venter, at den bliver behersket.

- Rent økonomisk er der ikke kommet afgørende nyheder, der retfærdiggør store kursbevægelser. Ganske vist har de seneste uger generelt budt på bedre nyheder fra eurozonens økonomi. Det har fået nogle investorer til at spekulere på, om Den Europæiske Centralbank (ECB) vil nedtrappe eller helt stoppe opkøbet af obligationer for nye penge, siger han i en kommentar.

Medicinalkæmpen Novo overgik igen analytikernes forventninger i forbindelse med regnskabet for første kvartal - og havde en nyhed i ærmet, som ikke var forventet. Selskabet fortalte, at administrerende direktør, Lars Rebien, fortsætter frem til 2019 - og i samme omgang kunne koncernen melde, at kronprinsen i Novo, koncerndriftsdirektør og viceadministrerende direktør Kåre Schultz, har valgt at forlade selskabet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at Kåre Schultz havde set frem til at overtage min stilling, indledte Lars Rebien Sørensen torsdag på en telekonference for pressen sin forklaring om baggrunden for Schultz' fratrædelse.

Han henviste derefter til forklaringen i årsregnskabet om, at bestyrelsen har ønsket større visibilitet vedrørende lanceringer af store lægemidler på væsentlige markeder, og derfor har selskabet blandt andet løftet nøgleregioner til koncerndirektionsniveau. Og i den forbindelse er der ikke længere brug for en koncerndriftsdirektør.

Selv var Kåre Schultz, der er født i 1961, klar i mælet:


- Hvis der er en situation, hvor Lars Rebien Sørensen fortsætter frem mod 2019, så er det, givet den alder jeg har, ikke særligt sandsynligt, at jeg ville være den oplagte kandidat til at afløse Lars Rebien. Dermed mener jeg, at det tjener mine egne interesser bedre ved at forlade Novo Nordisk, uddybede Kåre Schultz overfor Ritzau Finans.

Novos resultater overgik analytikernes forventninger med et driftsresultat (EBIT) på 13.857 mio. kr. mod 8033 mio. kr. i første kvartal af 2014 og analytikerforventningen på 13.055 mio. kr., og Novo hævede da også sine forventninger til hele året.


Transportkoncernen DSV lå hele dagen i front i C20 Cap-indekset - og der blev sat turbo under kursen i de sidste timers handel torsdag. Aktien endte med at stige 5,1 pct. til 231,30 kr.

DSVs regnskab for de tre første måneder af 2015 viste gode takter. Mens selskabets schweiziske konkurrenter har fået tæsk af francens styrkelse, så var valutasvingningerne i første kvartal anderledes gode ved DSV, der bæres frem af en stærk dollar og lave brændstofpriser. Transportkoncernen kom ud af første kvartal 2015 med et driftsresultat (EBIT) på 641 mio. kr., hvilket var højere end de ifølge Ritzau Estimates ventede 624 mio. kr. Omsætningen lød på 12,6 mia. kr. mod de ventede 12,3 mia. kr.


Nordea stod til at genvinde en smule af det tabte onsdag, da bankkoncernen kom med første kvartalsregnskab, hvor overskuddet før nedskrivninger steg til 1530 mio. euro fra 1264 mio. euro og var bedre end ventet, da analytikere adspurgt af Ritzau Estimates havde ventet et overskud på 1309 mio. kr. Men Nordea endte igen i minus og faldt med 1,6 pct. til 85,10 kr.

Der var også regnskab fra Danske Bank torsdag, men selvom banken klarede sig bedre, end analytikerne havde forventet, så fik bankaktien slag i torsdagens handel og endte med det største fald i C20 Cap på 2,1 pct. til 189 kr.

Bankkoncernen kom ellers markant bedre ud af første kvartal end ventet blandt analytikerne. Nettoresultat viste en fremgang til 4951 mio. kr. fra 2812 mio. kr. i samme periode sidste år, mens analytikerne ifølge et estimat fra Ritzau Estimates havde ventet et resultat på 3808 mio. kr.


I lang tid lå Coloplast i bunden af indekset - men i torsdagens sidste handler kravlede selskabet op og endte med at falde med 0,6 pct. til 544 kr. Det britiske selskab Smith & Nephew, der konkurrerer med Coloplast inden for visse dele af markedet for sårplejeprodukter, har haft relativ svag, underliggende vækst i de første tre måneder af året.


Ifølge aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, der dækker Coloplast, skal man dog være opmærksom på, at salgsudviklingen kan svinge meget i de enkelte kvartaler, fordi der typisk bliver indgået store kontrakter. Coloplast kommer med regnskab for første kvartal 5. maj.

Carlsberg gik på storebededagsferie med det næststørste fald i eliteindekset. Aktierne faldt med 1,9 pct. til 607 kr.

/ritzau/FINANS