Aktier: Novo tager nyt dyk i grønt eliteindeks

Nyheden om chefskiftet i Novo Nordisk tiltrækker sig opmærksomhed i fredagens handel, og Novo Nordisk-aktien er en af få aktier, der falder fredag morgen, hvor det helt store fokus dog ikke er selskabsspecifikt - men derimod er rettet mod den amerikanske jobrapport, der bliver offentliggjort fredag eftermiddag klokken 14.30.

Læs mere
Fold sammen

»Det helt store i dag er arbejdsmarkedsrapporten. Vi vil se begrænsede udsving frem til klokken 14.30, og det afspejler markederne i Asien også her til morgen,« siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

Mens C20 Cap stiger med 0,1 pct. til 1036,3, dykker Novo med 1,3 pct. til 303,50 kr. med GN Store Nord som modpol med et plus på 1,0 pct. til 146,70 kr.

Novo fortsat i vælten

Amerikanske Morgan Stanley har sænket sin anbefaling af aktien, efter at medicinalkæmpen torsdag oplyste, at topchef Lars Rebien Sørensen stopper på posten ved årets udgang, hvor han afløses af Lars Fruergaard Jørgensen.

Anbefalingen sænkes til "ligevægt" fra tidligere "overvægt", og samtidig skruer Morgan Stanley også sit kursmål ned med godt 18 pct. til 350 kr. fra 430 kr., fremgår det af data fra Bloomberg.

»Chefskiftet var noget, markedet havde spekuleret i i lang tid. Nu kan vi mere eller mindre sige, at det er "back to business"«, siger Otto Friedrichsen.

Novo Nordisk-aktien faldt torsdag med 1,7 pct.

Set i lyset af den amerikanske jobrapport, kan det også være værd at holde øje med finanssektoren. Efter en uges tid med medvind til europæiske bankaktier, vil rapporten kunne få indvirkning på udviklingen i sektoren.

»Forventningerne om en højere rente fra Federal Reserve har styrket sektoren. Og alt efter hvad tallene viser, kan det komme til at spille ind på også de danske bankaktier,« siger aktiestrategen.

Danske Bank og Nordea faldt torsdag, mens Jyske Bank steg - og fredag morgen stiger de tre dansk aktier med henholdsvis et plus til 0,9 pct. til Nordea til kurs 65,75 kr., Danske Bank stiger med 0,1 pct. til 193,30 kr., og Jyske Bank ligger til et plus på 0,2 pct. til 322,70 kr.

Putin vil snakke med OPEC

Fredag morgen har den russiske præsident, Vladimir Putin, været ude med meldinger om, at han er interesseret i at snakke med Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, om en fastfrysning af olieproduktionen. Og det har positiv indvirkning på A.P. Møller-Mærsk.

»Olieprisen er faldet tilbage - og nu ser Putin gerne, at der sker en kontrol af produktionen af olie. Opec-landene mødes senere i september til uformelle møder i forbindelse med det internationale energiforum, og Putins besked i dag kan tiltrække fokus på aktierne i Mærsk,« siger Otto Friedrichsen.

B-aktien i Mærsk steg torsdag med 1,5 pct., og i den indledende handel fredag stiger aktien med 0,7 pct. til 10.190 kr.

Mødet i det internationale energiforum finder sted i Algier 26. til 28. september. I april i år brød forhandlinger om at fastfryse olieproduktionen sammen i forbindelse med et olietopmøde i Qatars hovedstad, Doha.

Selv om dagen er præget af udviklingen i USA, så kan bryggerikoncernen Carlsberg, der steg med 0,3 pct. til 627,50 kr. torsdag, komme i fokus, da den forventede sponsoraftale med DBU og fodboldlandsholdet, der bliver offentliggjort fredag, vurderes til at ligge i størrelsesordenen 20-25 mio. kr. for fire år, skriver Jyllands-Posten.