Aktier: Novo synker til bunds i fortsat nervøst aktiemarked

Trods positive studieresultater bliver Novo Nordisk onsdag morgen sendt ned på det danske aktiemarked, der også samlet går yderligere ned oven på de seneste dages nervøsitet afledt af de politiske forhold i Italien.

Arkivfoto: Christian Als/Scanpix 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als

Efter nogle få minutters handel faldet det danske eliteindeks, C25, med 0,5 pct. til 1101,86. Tirsdag faldet indekset 1,1 pct., hvilket havde at gøre med bekymringer relateret til de uafklarede politiske forhold i Italien, hvor der endnu ikke er kommet en regeringsdannelse, og der begynder at være spekulationer om et snarligt nyvalg, der eventuelt kan sende landet ud af EU og eurosamarbejdet.

- Udsigten til nyvalg i Italien i efteråret, synkroniseret med at ECB gerne vil skrue ned for sit opkøbsprogram, trak de europæiske markeder ned med omkring 1,4 pct. i går.

- Uroen på markederne stiger i takt med, at investorerne bekymrer sig over, at de populistiske partier i Italien vil gå til valg på et program, der sætter EU/eurodeltagelsen på spil. Det er tvivlsomt, om partierne tør det, men de kan have fået blod på tanden efter den lussing, deres regeringsforsøg fik af præsident Mattarella over weekenden, skriver chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie i en kommentar.

Tirsdag var det særligt bankerne, der fik kurstæv på grund af den italienske usikkerhed. Det fortsætter onsdag morgen, hvor Danske Bank, Nordea og Jyske Bank falder henholdsvis 0,5 pct. til 206 kr., 0,3 pct. til 61,42 kr. og 0,8 pct. til 346,30 kr.

NOVO FALDER TRODS POSITIVE RESULTATER

Værre går det imidlertid Novo Nordisk, som ellers efter børslukning tirsdag kunne offentliggøre positive resultater af endnu et studie med midlet Semaglutid i pilleform. Analytiker i Sydbank Søren Løntoft ser resultaterne som så positive, at han frem mod onsdagens åbning havde spået, at Novo-aktien ville klare sig bedre end dagens marked.

At aktien så alligevel falder mere end det generelle marked, kan hænge sammen med, at det positive udfald af studiet var ventet. Novo-aktien falder 2,1 pct. til 296,80 kr.

NED OG OP FOR SAS OG MATAS

Udenfor eliteindekset er luftfartsselskabet SAS kommet med regnskab, og det viser for andet kvartal en højere omsætning sammenlignet med samme kvartal året før, mens underskuddet til gengæld er vokset i forhold til den tilsvarende periode året forinden. Forventningerne til helåret er fastholdt af SAS, hvis aktie falder 3,1 pct. til 14,11 kr.

Også materialistkæden Matas er kommet med regnskab, og det viste for det forskudte fjerde kvartal både faldende omsætning og indtjening. For det næste regnskabsår venter selskabet en flad vækst og lavere margin end i det forgangne regnskabsår, mens der i en ny langsigtet strategiplan bliver lagt op til lavere udbyttebetaling blandt andet for at kunne finansiere fremtidige investeringer. Matas-aktien stiger 2,7 pct. til 71,70 kr.

Endelig kommer der onsdag også regnskab fra entreprenørselskabet Arkil, der forinden har en forventning om for 2018 at præstere en omsætning på 3,0-3,2 mia. kr. og et overskud før skat på 110-140 mio. kr. Arkil-aktien stiger før regnskabet med 0,8 pct. til 1250 kr.

/ritzau/FINANS