Aktier: Novo-stigning mindskede markedsfald

En relativ pæn stigning i C20-indekset tungeste aktie Novo Nordisk minimerede faldet på det danske aktiemarked tirsdag.

Det danske pharmaflagskibs defensive karakter og for tiden pæne momentum fik aktien til at slutte i toppen af et C20 Cap-indeks, der endte med et fald på 0,2 pct. i indeks 942,1. Syv aktier steg, dog steg Novo klart mest.


Faldet var ved dansk lukketid noget mindre end på de tre store markeder i Europa Tyskland, Frankrig og England, hvor der sås fald på 0,6 pct. til 1,8 pct.

- Markedet sælger af for øjeblikket efter meldingen fra Dallas-chefen Rickard Fisher sent mandag. Han ser renteforhøjelser i USA fremrykket i forhold til markedets hidtidige forventninger, forklarer chefrådgiver i Nordea Michael Borre til Ritzau Finans.

Med hensyn til Novo Nordisk peger han på, at flere faktorer spiller ind på aktiens topplacering i et småsurt marked.


Novo har fået løftet sit kursmål hos det amerikanske børshus Jefferies til 345 kr. fra 320 kr. Dertil kommer mulighed for tidligere end ventet lancering af vægttabsmidlet Saxenda i USA samt en god potion dollarmedvind.

- Vores analytiker fremhæver også, at Express Script, der administrerer sundhedsforsikringer i USA, er ude og forudsige, at diabeteslægemidler vil stige med 18 pct. årligt fra 2015-2017, oplyser Michael Borre.


Novo steg 1,7 pct. til 326 kr.

I bunden endte TDC uden direkte dagsaktuelle selskabsspecifikke nyheder med et kursfald på 2,4 pct. til 50,95 kr.

- Der er ikke noget selskabsspecifikt i dag, tirsdag, men det kan være et efterslæb på mandagens artikel i Financial Times, hvor EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, flager for strenge regler i forbindelse med teleselskabers samarbejde og sammenlægninger, siger chefrådgiveren.


Dermed er det måske ikke sikkert Teliasonera og Telenor får lov at sammenlægge sine aktiviteter i Danmark, og dermed mindskes muligheden for mindre konkurrence og mindre prispres på det danske marked til gavn for blandt andet TDC.


A.P. Møller-Mærsk-aktierne satte sig. B-aktien med et fald på 1,2 pct. til 15.200 kr. efter kursrekord mandag.


Rederiet har netop lukket tjenesten Daily Maersk inden for containerfart på grund af manglende villighed blandt kunderne til at betale ekstra for pålidelig service. Mærsk er desuden ifølge Berlingske Business klar til at sælge sin ejerandel i offshore-rederiet Esvagt. En presset oliepris for femte dag i træk var også med til at presse koncernens aktier i bund.


Prisen på Brentolie-futures lå ved dansk lukketid med en fald på 2,3 pct. efter et fald mandag på 2 pct. Prisen er faldet fem dage i streg.


Blandt sidepapirerne er det bemærkelsesværdigt, at RTX fortsætter med at stige i kølvandet af mandagens opjustering. Aktien steg 7,8 pct. mandag på dagen for selve opjusteringen, og tirsdag blev det til en stigning på 7,8 pct. til en slutkurs på 97 kr. Aktien var i tirsdagens handel oppe i 104 kr.


Efter børslukketid ventes Royal Unibrews årsregnskab, og herfra kan der være en lille skuffelse under opsejling, mener Nordea.

Nordea ser en risiko for, at markedets forventninger til 2015 er lidt for høje. Royal Unibrew er formentlig lidt presset i Finland samt på markederne i Baltikum, vurdere senioraktierådgiver i Nordea, Jesper Bamberger, fra Nordea før regnskabet.


Unibrew lukkede i 1210 kr. - 1,3 pct. lavere end mandag.

/ritzau/FINANS