Aktier: Novo-skuffelse holder eliteindekset nede

ARKIVFOTO: Årsregnskab i Novo Nordisk med Lars Fruergaard Jørgensen, Mads Krogsgaard Thomsen og Jesper Brandgaard.. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Skuffende toplinje i Novo Nordisks regnskab for tredje kvartal er onsdag middag hovedfaktoren bag faldet i den indekstunge medicinalaktie på 2,0 pct. til 311,40 kr. og dermed til en noget svag udvikling i det samlede C20 Cap-indeks, der ligger i 1198,72 eller 0,1 pct. højere end tirsdagens slutniveau, mens for eksempel det toneangivende tyske DAX-indeks stiger 1,6 pct.

»Det tilskriver jeg primært Novo,« siger aktiechef i ABG Sundal Collier Tue Østergaard som forklaring på, at det danske eliteindeks halter så markant efter de store europæiske kolleger.

Han mener, at det er rimeligt nok, at Novo-aktien får en noget ublid medfart i onsdagens handel.

»Ja, det synes jeg faktisk, det er. Tredje kvartal er lidt til den svage side, og aktien har gjort det supergodt ind i den her regnskabsperiode. Forventningerne til 2018 er meget lave, men det er fuldstændig som ventet. Men hvis du kikker på nogle af de gamle produkter - særligt Levemir og Tresiba - så er salget under forventningerne, konstaterer aktiechefen.«

Og han forestiller sig ikke, at aktien genvinder terræn i dagens løb.

DSV NÅR NYE HØJDER

I indeksets top ligger Vestas med et plus på 1,4 pct. til 571,50 kr. uden selskabsspecifikke nyheder samt ISS og DSV med stigninger på henholdsvis 1,4 pct. til 274,20 kr. og 1,0 pct. til rekordhøje 498,70 kr.

ISS har ved middagstid annonceret en seksårig ejendomsserviceaftale med Forsvaret til en værdi på 3 mia. kr., mens DSV er i fortsat fremdrift efter positivt regnskab i sidste uge, som er fulgt op af positive analytikerreaktioner fra nær og fjern.

Onsdag er det britiske Barclays, der hæver sit kursmål for transportaktien med 15 pct. til 525 kr.

»DSV når nye højder, og det er jo fuldstændig vildt, som den er gået op båret af handler-opjusteringer og et fantastisk regnskab i sidste uge,« konstaterer Tue Østergaard.

DSV har i formiddagens løb været på kortvarige udflugter over 500 kr.-niveauet og helt oppe i 505 kr.

USIKKERHED OM LUNDBECK

Sammen med Novo er også medicinalkollegaen Lundbeck krøbet til bunds i eliteindekset, hvor aktien falder 2,0 pct. til 371,90 kr.

»De har kommunikeret til markedet, at der kommer en ekstern CEO, og det, markedet spekulerer, i, er, hvilken holdning en ny CEO har til selskabet. De har selv kommunikeret, at der bliver tale om et anderledes stykke arbejde, der går ud på at sikre den langsigtede vækst. Og enten fungerer pipelinen, eller også er de nødt til at købe noget,« konstaterer Tue Østergaard.

Yderligere har Lundbeck onsdag morgen offentliggjort, at det vil starte et nyt fase 3-studie med alzheimersmidlet Rexulti, der skal forbedre vredesudbrud hos patienterne. Det sker i samarbejde med den japanske partner Otsuka. Selskabet har tidligere gennemført to fase 3-studier med blandede resultater.

Den japanske partner Takeda Pharma er samtidig kommet med regnskab for andet kvartal, hvori det har løftet forventningerne til årets driftsindtjening til 200 mia. yen fra tidligere 180 mia. yen.

TDC-aktien ligger også til den negative side med et fald på 0,2 pct. til 37,69 kr., selv om Handelsbanken hæver kursmålet til 38 kr. fra 36 kr. - men gentager anbefalingen "reducer".

Midt i C20-indekset ligger Danske Bank med et plus på 0,5 pct. til 245,10 kr. Banken kommer torsdag morgen med regnskab for tredje kvartal.

SPAR NORD I BUND

Uden for det danske eliteindeks falder Spar Nord med 3,9 pct. til 78,05 kr.

Banken er onsdag kommet med regnskab for tredje kvartal, hvori det nedjusterede sine forventninger til årets basisindtjening til 1200 mio. kr. fra tidligere 1250 mio. kr. Forventningerne til årets nedskrivninger justeres til 0 kr.

Kollegaen Sydbank stiger derimod 2,3 pct. til 254,90 kr., efter at ABG ifølge Bloomberg News har hævet anbefalingen af Sydbank-aktien til "hold" fra "sælg", mens kursmålet på 260 kr. fastholdes.

Derudover stiger Topdanmark med 0,3 pct. til 263,50 kr. Forsikringsselskabet har fået løftet sit kursmål af amerikanske Morgan Stanley med 21 pct. til 251,60 kr. fra tidligere 208 kr. Anbefalingen "overvægt" gentages.