Aktier: Novo ryster Trump-chokket af sig

Udenlandske investorer har mandag fået smag for Novo Nordisk, efter at de gennem det seneste halve år har haft travlt med at sælge medicinalaktien fra.

Novo Nordisk hovedsæde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den fornyede interesse giver medvind til aktien, der mandag middag stiger 1,8 pct. til 254,80 kr. og topper C20 Cap-indekset, som ligger 0,2 pct. højere i indeks 1045,47.

I sidste uge var Novo Nordisk ellers under hårdt pres på aktiemarkedet, da USA's kommende præsident, Donald Trump, varslede et opgør med medicinpriserne i USA, mens Novo Nordisk samtidig blev mødt af et søgsmål fra en amerikansk pensionskasse, der anklager medicinalselskabet for at have vildledt investorerne.

»Aktien kom en del under pres i sidste uge - måske lidt for meget - og får lov at komme lidt igen. Udlandet har siden august været sælger af Novo Nordisk-aktien på næsten daglig basis, men i dag kan vi se den modsatte tendens, hvor udlandet tværtimod køber op,« siger Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

Salgspresset fra de udenlandske investorer kom, i forlængelse af at Novo Nordisk ved både regnskabet for andet og tredje kvartal skuffede aktiemarkedet i forhold til forventningerne til fremtiden.

»Der har i efteråret været en kæmpe sektorrotation i markedet. Det har været ud af medicinalaktier generelt, men især ud af Novo, og det har presset aktien. Så det er interessant at se, at der i dag er sket et skifte,« siger Mads Zink.

BREXIT ATTER I FOKUS

Stigningen i Novo Nordisk betyder også, at det danske marked modsat aktiemarkederne rundt i Europa holder sig i plus.

Investorerne er en smule nervøse, forud for at Storbritanniens premierminister, Theresa May, tirsdag holder en tale om planerne for det forestående brexit.

Ifølge flere medier vil hun tale for et hårdt brexit, hvor hun er klar til at forlade det indre marked for til gengæld at få styring over immigration.

»Der er fokus på, hvad der kan komme på den front. Der bliver holdt øje med, hvilke meldinger der løbende kommer, og hvordan det vil ramme de selskaber, der har en stor samhandel med Storbritannien,« siger Mads Zink.

GOLDMAN PRESSER MÆRSK

Et af de selskaber, der kan blive påvirket af brexit, er Mærsk, men det er næppe baggrunden for mandagens fald i aktien, der siver 1,2 pct. til 11.840 kr.

Den amerikanske finansgigant Goldman Sachs har fjernet aktien fra sin liste over favoritter, og det er ifølge Danske Bank årsagen til dykket.

Goldman Sachs har også været forbi banksektoren og løftet kursmålene for Danske Bank og Nordea til henholdsvis 262 kr. fra 236 kr. og 109,84 kr. fra 92,17 kr. Anbefalingerne er uændrede på "neutral" for Danske Bank og "køb" for Nordea.

Danske Bank-aktien stiger 0,5 pct. til 224,60 kr., mens Nordea-aktien dykker 0,4 pct. til 78,65 kr.

Uden for C20 er der medvind til Tryg, da den svenske storbank SEB har løftet anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold". Tryg-aktien stiger 3,3 pct. til 135,90 kr.

I samme branche er der omvendt et mindre fald til Topdanmark, efter at finanshuset Keefe, Bruyette & Woods har skåret anbefalingen til "market perform" fra "outperform". Aktien falder 0,1 pct. til 176,40 kr.

Danske Bank har løftet kursmålet for Bang & Olufsen-aktien til 125 kr. fra 100 kr. efter sidste uges regnskab, der viste pæn fremgang på top- og bundlinjen. Aktien stiger 2 pct. til 101 kr.

It-selskabet Columbus har opjusteret forventningerne til sidste års driftsoverskud før- af og nedskrivninger, EBITDA, med 20 mio. kr., så selskabet nu sigter efter et plus på 144 mio. kr. Aktien stiger 7,2 pct. til 13,40 kr.