Aktier: Novo og Vestas presser C20 i minus

Der er kursfald på det danske aktiemarked fredag, hvor selskaber som Novo Nordisk og Vestas falder, og kun få aktier holder sig i grønt terræn.

Læs mere
Fold sammen

Efter kort tids handel dykker det danske C20 Cap-indeks 0,5 pct. til 1038,34, hvilket følger et fald på 1,4 pct. torsdag.

Torsdagens nedtur skyldtes, at investorerne ikke var tilfredse med de nye pengepolitiske tiltag fra Den Europæiske Centralbank, der ellers annoncerede en rentesænkning og en forlængelse af sit støtteprogram med minimum seks måneder.

Investorerne havde håbet på en forøgelse af programmet, som i øjeblikket lyder på opkøb af obligationer for 60 mia. euro om måneden, men det blev ved håbet, og resultatet var røde børser i Europa og USA.

Fredag vil investorerne kigge mod USA, hvor der klokken 14.30 bliver offentliggjort den meget imødesete amerikanske jobrapport, der blandt investorer og økonomer hyppigt bliver omtalt som det vigtigste nøgletal på kloden.

Blandt selskaberne er der størst kursfald til Vestas-aktien, der dykker 1,2 pct. til 452,30 kr. I bunden af C20 finder man også Novo Nordisk, som dykker 1 pct. til 384,70 kr. Sidstnævnte er muligvis påvirket af, at dollar er blevet svækket det seneste døgn.

I toppen finder man ISS og William Demant, der uden bagvedliggende nyheder stiger 0,2 pct. til henholdsvis 249 kr. og 654 kr.

I C20 er der også fokus på Carlsberg, der de seneste par dage er blevet nævnt som mulig køber af konkurrenten AB Inbevs ølmærker Peroni og Grolsch.

Skulle det blive aktuelt, kan det gå ud over bryggeriets kreditvurdering hos kreditvurderingsbureauet Fitch, skriver Børsen. Carlsberg-aktien falder 0,5 pct. til 593 kr.

Omkring børsåbningen har der været nyt omkring A.P. Møller-Mærsk, da der er blevet offentliggjort tal for priserne på containerfragt, som viste et fald på 7,7 pct. i denne uge på de store ruter ud af Kina, viser tal Shanghai Containerized Freight Index. Det følger en stigning på 10,5 pct. i sidste uge.

Dermed kan det umiddelbart se ud til, at Maersk Line og konkurrenterne kun har haft begrænset succes med at hæve raterne per 1. december, hvor rederierne havde annoncerede prisstigninger i niveauet 1000 dollar per tyvefodscontainer (teu).

Mærsk-aktien falder 0,1 pct. til 10.190 kr.

Blandt de mindre selskaber på fondsbørsen er der lidt nyt omkring Bang & Olufsen. Hollandske Phillips har afvist, at det er interesseret i at købe Struer-selskabet, der i sidste uge annoncerede købsinteresse fra flere sider, skriver Børsen. B&O-aktien falder 2 pct. til 75 kr.

SAS har kunnet se konkurrenten Norwegian fremvise en stor trafikvækst i november, hvor der var en fremgang på 13 pct., hvilket skal ses i lyset af 8 pct. flere udbudte sæder.

Samtidig blev belægningen forbedret med 4,1 pct., så det norske selskab i snit fyldte omkring 83 ud af 100 flysæder. SAS-aktien falder 1,3 pct. til 15,70 kr.

Der har også været nyt fra Expedit, der producerer butiksinventar og er hjemmehørende i Hadsten.

Selskabet har købt finske New Store Europe, der sidste år omsatte for omkring 67 mio. kr. Købet skal styrke Expedits aktiviteter på det finske marked. Expedit-aktien er ikke handlet fra morgenstunden.