Aktier: Novo og Nordea trak C20 til solidt plus

Efter et kortvarigt dyk fra morgenstunden kom de danske aktier gradvist i bedre og bedre form hen over tirsdagen, hvor det endte med en stigning til 1,3 pct. til 1039,00 for C20 Cap-indekset.

Læs mere
Fold sammen

Blandt elitepapirerne faldt Genmab igen i øjnene med endnu en kursrekord - for 11. handelsdag i træk - mens Nordea sidst på dagen blev trukket op af en styrket svensk krone og en generelt solidt præsterende banksektor i Europa.

Med til at understøtte udviklingen i Europa generelt var også en svækkelse af euro, der gav bedre form til særligt de eksporterende selskaber.

For biotekselskabet Genmab er de gode nyheder om kræftmidlet Darzalex faldet som perler på en snor på det seneste, og mandag blev kom den europæiske markedsføringsgodkendelse til midlet, der spås en fremtid som en vaskeægte storsællert.

Det har også medført en stribe analytikerroser, og tirsdag steg Genmab med 2 pct. til 1229 kr. Dermed er aktien de seneste 11 dage steget med hele 29,3 pct. og har lagt omkring 16,7 mia. kr. til sin markedsværdi.

Helt i toppen af C20 Cap sluttede Nordea, der ud på eftermiddagen blev hevet op af en styrkelse til den svenske kr., hvilket gjorde den relative forskel til den svenske notering i Stockholm større og dermed sendte aktien op i København.

Samtidig var banksektoren i Europa generelt blandt de bedste af slagsen tirsdag, og Nordea endte 3 pct. højere i 63,30 kr.

POSITIVE VINDE OM VESTAS

For vindmølleproducenten Vestas var udviklingen i tirsdagens handel også gunstig. Nyhedsstrømmen omkring selskabet er markant i disse dage, hvor der er konference hos den amerikanske brancheorganisation for industrien, American Wind Energy Association (AWEA).

Tirsdag handlede nyhederne blandt andet om, at det danske selskab tilbyder sine kunder en opgradering af nogle af de ældste møller, der er leveret til det amerikanske marked, ligesom der også blev sat fokus på fortsat innovation.

Vestas-aktien steg med 2,3 pct. til 450 kr.

For investorer med hang til Novo Nordisk blev der tirsdag kigget mod USA. Et ekspertpanel under den amerikanske lægemiddelstyrelse (FDA) diskuterede nemlig, hvorvidt kombinationsproduktet Xultophys sikkerheds- og effektprofil ser fornuftig nok ud til at kunne anbefale en godkendelse i USA.

Produktet kombinerer det nye langtidsvirkende insulin Tresiba med den storsælgende GLP-1-analog Victoza, og Novo har selv store forventninger til produktet. En godkendelse i USA, der er det med afstand største marked, er tidligere blevet udsat, fordi FDA krævede flere sikkerhedsstudier med Tresiba, som derfor også først sidste efterår blev godkendt til markedsføring.

Konklusionen på snakken var endnu ikke faldet ved dansk lukketid på grund af tidsforskellen til USA, men Novo-aktien steg alligevel med 2,4 pct. til 364,40 kr. - måske i positiv forventning om udfaldet.

ARKIL GRAVEDE SIG LÆNGERE NED

Blandt sidepapirerne var der fortsat modvind til entreprenørkoncernen Arkil, der mandag meddelte, at det kan se frem til et fald i omsætningen og indtjeningen i år, efter at Banedanmark har annulleret en aftale med Strukton Rail omkring sporrenoveringsarbejde på Fyn.

Det er skidt for Arkil, der gennem konsortiet Strukton-Arkil, som entreprenørselskabet har 50 pct. af, har udført sporarbejdet for Strukton Rail.

Arkil anslår selv, at selskabets andel af kontraktsummen er 130-140 mio. kr., og derfor regnes der lige nu på de endelige økonomiske konsekvenser, som dog ventes at ramme forventningerne til hele året negativt.

Arkil faldt med 3,1 pct. til 987 kr. efter mandagens fald på 6,6 pct.

Bestyrelsen hos Exiqon har desuden vendt tommelfingeren op til overtagelsestilbuddet fra hollandske Qiagen. Derfor håber selskabet nu, at hollænderne med sin forlængede tilbudsperiode er i stand til at overbevise de sidste aktionærer om, at salget af Exiqon er en god idé.

Aktien sluttede uændret i 17,90 kr.

MINDRE REGNSKABER UNDER LUP

Fra regnskabsfronten kom der tal fra fodboldklubben Brøndby IF. De viste endnu en gang et tilbagefald i første kvartal, hvor omsætningen dykkede til 23,5 mio. kr. fra 24,2 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

På bundlinjen tabte Brøndby 20,5 mio. kr. mod et minus på 11,9 mio. kr. i første kvartal sidste år. For hele året fastholdes forventningen om et resultat før skat på minus 15-25 mio. kr.

Derfor hjalp det ikke meget, at Brøndby senere meddelte, at klubben måske kan få ekstra penge i kassen til sommer, idet der forhandles om et salg af venstre backen Riza-Durmizi, der også er på landsholdet.

Brøndby-aktien endte i den tunge ende af tabellen med et dyk på 4,9 pct. til 0,77 kr.

Ud på eftermiddagen var der også regnskaber fra Skako, Brdr. Hartmann samt Firstfarms. Alle tre fastholdt forventningerne, og regnskaberne indeholdt ikke det store drama.

Hos Hartmann noterede man sig dog stor fremgang i driften, mens kun valutamodvind holdt toplinjen tilbage. Og det blev bemærket blandt investorerne, der sendte aktien op med 4,2 pct. til 272 kr.

Skako leverede igen underskud i første kvartal - men dog noget mindre end i samme periode året før, og for hele året venter selskabet fortsat et pænt overskud. Alligevel faldt aktien med 6,4 pct. til 59 kr.

Firstfarms formåede at løfte sin omsætning markant, men det slog ikke igennem på de nedre linjer i regnskabet. Aktien steg alligevel med 1,1 pct. til 46,10 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk