Aktier: Novo og Lundbeck i vælten til dyster baggrundsmusik

Novo Nordisk og Lundbeck er i fokus på det danske aktiemarked onsdag morgen, hvor geopolitisk ordkrig mellem Donald Trump og Kim Jong-un har slået en dyster tone an på de globale aktiemarkeder.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO
Læs mere
Fold sammen

Novo Nordisk og Lundbeck er i fokus på det danske aktiemarked onsdag morgen, hvor geopolitisk ordkrig mellem Donald Trump og Kim Jong-un har slået en dyster tone an på de globale aktiemarkeder.

Det danske eliteindeks C20 Cap faldt tirsdag 0,8 pct. til indeks 1162,84.

Onsdag kan aktierne igen komme under pres, da bombastiske udtalelser fra både den amerikanske præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, har lagt pres på finansmarkeder verden over natten til onsdag.

»Stort set siden Donald Trump kom til magten er forholdet til Nordkorea blevet mere betændt og gårsdagens udtalelser fra Trump om, at trusler mod USA vil blive mødt med bål og brand i et hidtil uset omfang tog modet fra investorerne og sendte de amerikanske aktier i minus. Den negative stemning er fortsat her til morgen i Asien, hvor der røde tal stort set over hele linjen«, skriver Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner, i en kommentar.

Udtalelserne er en reaktion på en japansk rapport, der vurderer, at det er muligt, at Nordkorea allerede har udviklet nukleare sprænghoveder.

På selskabsfronten er der onsdag morgen regnskab fra Novo Nordisk for andet kvartal. På både top- og bundlinje er regnskabstallene bedre end ventet.

Medicinalgiganten omsatte for 28,6 mia. kr. mod ventet 28,2 mia. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Året før var omsætningen 27,45 mia. kr. i april, maj og juni.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 13,4 mia. kr. mod ventet 12,5 mia. kr. blandt analytikerne og 12,5 mia. kr. i andet kvartal 2016.

Forventningerne til 2017 målt i lokal valuta er desuden hævet, mens forventningerne i danske kroner er sænket grundet valutamodvind.

Endelig forventer Novo Nordisk lavere gennemsnitspriser på medicin i 2018 end i 2017 i USA. Netop prisudsigterne har været i fokus blandt analytikerne, der frygter, at priskonkurrence vil lægge en kraftig dæmper på de kommende års vækst.

»Selvom kontraktforhandlingerne i USA afspejler det barske konkurrenceklima, er vi stadig overbeviste om, at vores langsigtede finansielle vækstmål er opnåelige,« siger Novo Nordisks administrerende direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, i regnskabet.

Novo Nordisk-aktien drattede tirsdag 0,4 pct. til 261,9 kr.

Medicinalselskabet Lundbeck har løftet forventningerne til helåret i regnskabet for andet kvartal. Medicinalkoncernen venter nu en omsætning på 16,7-17,5 mia. kr. samt et driftsresultat (EBIT) på 4,1-4,5 mia. kr. inklusive en positiv resultateffekt på 200 mio. kr. fra salg af to bygninger, der ikke tidligere var indregnet i forventningerne.

Tidligere forudså Lundbeck en omsætning på 16,5-17,3 mia. kr. samt et driftsoverskud på 3,6-4,0 mia. kr.

Regnskabstallene var bedre end ventet på både top- og bundlinje, og især driftsresultatet og bundlinjen udviklede sig positivt.

Driftsresultatet (EBIT) landede på 1050 mio. kr. mod ventet 965 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates og et plus på 469 mio. kr. i den tilsvarende periode sidste år.

På bundlinjen fik Lundbeck et nettooverskud på 608 mio. kr. mod ventet 576 mio. kr. blandt analytikerne og et overskud på 232 mio. kr. i samme periode sidste år.

»Jeg vurderer, at der er udsigt til negative markeder i dag, så min forventning er, at den (Lundbeck, red.) klart vil outperforme. På grund af udsigten til faldende markeder er det svært at sætte procenter på«, siger Sydbanks senioranalytiker Søren Løntoft Hansen.

Lundbeck-aktien faldt tirsdag 0,8 pct. til 383,7 kr.

Senere på dagen offentliggør FLSmidth regnskab for andet kvartal af 2017, mens også G4S og Kreditbanken offentliggør friske regnskabstal.