Aktier: Novo og Genmab undgår sortsindet fra USA

Novo Nordisk og Genmab nyder onsdag godt af gode nyheder fra USA, mens påvirkning fra amerikansk hold til gengæld giver en nedtrykt udvikling på børsen.

Foto: Iris. Novo Nordisk og Genmab nyder onsdag godt af gode nyheder fra USA, mens påvirkning fra amerikansk hold til gengæld giver en nedtrykt udvikling på børsen.
Læs mere
Fold sammen

Teknologiaktier og selskaber i råvarebranchen er blandt de hårdest ramte i onsdagens marked i Europa, hvor generel usikkerhed om den politiske situation i USA - dels på grund af forhandlingerne om en ny skatteaftale, dels på grund af de andre bekymrende sager, der knytter sig til præsident Donald Trump - giver fald i aktiemarkederne.

Det danske C20 Cap-indeks formår dog at holde sig i front på europæisk basis med en stigning på 0,6 pct. til 1111,11, hvor der ellers er fald til stort set alle andre større indeks på kontinentet.

NOVO-GODKENDELSE PÅ STØRSTE MARKED

C20's fremgang er blandt andet takket være Novo Nordisk, der lægger sig i toppen med en stigning på 4,3 pct. til 331,50 kr. oven på to gode nyheder.

Dels har de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, tirsdag aften godkendt diabetes 2-præparatet Ozempic, tidligere kendt som Semaglutid, til salg i USA. Det kan få stor betydning for Novo Nordisk indtjening de kommende år, da det amerikanske marked er det største for diabetespatienter.

Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank, vurderede tirsdag over for Ritzau, at diabetespræparatet kan opnå et årligt salg på 45 mia. kr.

- Det her er begyndelsen til en periode, hvor vi gradvist vil se Ozempic tage en større del af Novos indtjening. Efter min vurdering vil dette middel inden for fem-ti år udgøre rygraden af omsætningen og indtjeningen i koncernen, sagde senioranalytikeren tirsdag.

Godkendelsen var ventet, idet FDA's rådgivende komité i oktober gav Ozempic flotte ord med på vejen og en positiv anbefaling med stemmerne 16-0.

Desuden har analytikerne i Bank of America - Merrill Lynch hævet anbefalingen af Novo til "køb" fra "neutral" og sat kursmålet 15 pct. højere ved 380 kr. ifølge Børsen.

- Den reaktion vi ser i Novo-aktien er ikke kun på baggrund af godkendelsen i USA, men også på grund af opjusteringen fra Bank of America - Merrill Lynch. Det samme ser vi i Genmab, siger børsmægler Anne Sophie Riis fra ABG Sundal Collier til Ritzau Finans.

Genmab er nemlig også blevet hævet til "køb" hos Bank of America, der nu sætter kursmål til 1450 kr. mod tidligere 1350 kr., skriver Børsen. Det er med til at sende biotekaktien op med 2,8 pct. til 1197 kr.

MANGE FALDER

Til gengæld falder 17 ud af 20 aktier i C20.

I bunden ligger Coloplast, ISS og Lundbeck alle til fald på omkring 1,5 pct. Sidstnævnte er også ramt af en analyse fra Bank of America, denne gang i negativ retning, da bankens analytikere har sænket deres Lundbeck-kursmål til 275 kr. fra 322 kr. ifølge Børsen.

Ligeledes i bunden af eliteindekset ligger FLSmidth-aktien med et fald på 1,2 pct. til 337,80. Jyske Banks analytikerkorps har onsdag sænket sit kursmål for aktien til 380 kr. fra 410 kr. Banken gentager anbefalingen "hold" for aktien.

TRAFIKTAL OG NYE AKTIER

Uden for det danske eliteindeks falder Tryg med 2,2 pct. til 149,40 kr., efter at forsikringsselskabet onsdag har offentliggjort, at det har solgt de 27,4 mio. nye aktier, som tirsdag blev sat i udbud for at finansiere købet af konkurrenten Alka Forsikring.

Udbudskursen var 147 kr. per aktie, hvilket har sikret Tryg et bruttoprovenu på 4 mia. kr.

Tryg skal betale 8,2 mia. kr. for konkurrenten, hvoraf 2,5 mia. kr. udgør de kontanter, Alka ligger inde med. Tryg vil derudover finansiere købet gennem et lån på 0,5 mia. kr.

ALK-Abelló falder 3,7 pct. til 722,50 kr., efter at Handelsbanken har sænket sit kursmål for aktien til 830 kr. fra 976 kr. Bankens analytikere blev ikke overbevist af ALK's nye strategi, der blev fremlagt mandag.

SAS-aktien falder med 1,5 pct. til 19,30 kr. Onsdag morgen er SAS' norske lavpriskonkurrent, Norwegian, kommet med trafiktal for november, som viste en passagervækst på 11 pct., hvilket er lidt lavere end måneden før, hvor passagerantallet steg med 14 pct.

SAS præsenterer sine trafiktal for november torsdag.

/ritzau/FINANS