Aktier: Novo og Genmab holder sig oven vande i rødt marked

Foto: NF. Medicinalfirmaerne Novo og Genmab trækker op i C20 Cap-indekset, som ved 11.30-tiden dykker 0,1 pct. til 1165,69.
Læs mere
Fold sammen

Det danske aktiemarked er præget af små fald mandag, hvor aktiviteten er dæmpet af en bankhelligdag i Storbritannien og dermed det europæiske finanscentrum i London.

Novo og Genmab trækker op i C20 Cap-indekset, som ved 11.30-tiden dykker 0,1 pct. til 1165,69.

Bag sig har investorerne fredagens konference i Jackson Hole i USA, der bød på imødesete taler fra cheferne fra henholdsvis den amerikanske centralbank og Den Europæiske Centralbank, Janet Yellen og Mario Draghi.

Der kom dog intet nyt om bankernes fremtidige pengepolitik, men efterfølgende er euro blevet styrket mere end 1 pct. over for dollar.

»Det er et ret roligt marked i dag på bagkanten af Jackson Hole, der blev lidt af en fuser, fordi ingen af dem nævnte noget om pengepolitik,« siger Martin Munk, der er aktierådgiver i Jyske Bank.

»Vi har efterfølgende set en styrkelse af euro og svækkelse af dollar, og det kan bidrage til det let negative stemning, vi ser på de europæiske børser i dag,« siger han.

Han henviser til, at en styrket euro svækker europæiske virksomheders konkurrenceevne, når de skal sælge deres varer i udlandet, ligesom de får færre penge ind, når varer solgt i dollar skal veksles.

I toppen af C20 ligger Novo Nordisk med en stigning på 0,9 pct. til 291,60 kr. Medicinalkæmpen kunne sent fredag fortælle, at det fremover må markedsføre, at selskabets bedst sælgende diabetesmiddel, Victoza, nedsætter risikoen for alvorlige hjerte-kar-hændelser.

Godkendelsen, der dækker det amerikanske marked, gælder dog kun patienter, der tidligere har haft konstateret hjerte-kar-problemer.

»Det var i høj grad ventet, at Novo Nordisk ville få godkendelsen, men det er en positiv nyhed, så det er naturligt, at aktien får lidt medvind, selv om markedet er negativt,« siger Martin Munk.

Genmab er også at finde i toppen med en stigning på 0,8 pct. til 1412 kr., mens begge Mærsk-aktier huserer i den anden af indekset, uden at der har været nyheder fremme fra konglomeratet. B-aktien dykker 1,1 pct. til 12.850 kr.

»Det kan være en svækkelse af dollar, der presser kursen på Mærsk,« siger Martin Munk fra Jyske Bank.

Blandt de mellemstore virksomheder er der fokus på SAS. Ifølge flere medier risikerer flyselskabet at løbe ind i en strejke, da piloterne i de skandinaviske pilotforeninger har sendt det første konfliktvarsel, efter at forhandlinger om en ny overenskomst er gået i hårdknude. SAS-aktien falder 2,7 pct. til 14,30 kr.

Entreprenørkoncernen Per Aarsleff har offentliggjort regnskab for tredje kvartal, der viste en stigning i driftsoverskuddet før skat og renter til 136 mio. kr. fra 130 mio. kr. i samme periode året før.

Selskabet opjusterer forventningerne til året og regner nu med en omsætningsvækst på 6 pct. fra tidligere 5 pct. Aktien stiger 2,8 pct. til 168 kr.

Senere mandag vil der være regnskaber fra selskabet bag FCK, Parken Sport & Entertainment. Parken-aktien falder 0,6 pct. til 89 kr.

Bavarian Nordic-aktien siver 0,9 pct., efter at Danske Bank har sænket anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb".

/ritzau/FINANS