Aktier: Novo og Danske Bank trækker i hver sin retning

Der er nok for handlerne at se til torsdag morgen, efter at Novo Nordisk, Danske Bank og Dong Energy alle er kommet med regnskaber får det sidste kvartal af 2016

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere

Mens Danske Banks aktie stiger med 2,7 pct. til 236,90 kr., som reaktion på et positivt regnskab, så trækker fondsbørsens tungeste selskab, Novo Nordisk, i den anden retning med et fald på 7,5 pct. til 230,20 kr. i de indledende handler. efter et regnskab, der blandt andet indehold en nedjustering af forventningerne til 2017.

Dong-aktien løftes 0,7 pct. i den indledende handel.

Samlet falder det ledende indeks C20 Cap med 1,0 pct. til 1054,7 efter at have sluttet onsdagen i rekord i indeks 1064,96.

Novo Nordisks regnskab for fjerde kvartal viser et sæt resultater, der stort set levede op til det ventede på de overordnede linjer i fjerde kvartal. Men forventningerne til 2017 nedjusteres, da der nu ses risiko for et fald i omsætning og indtjening i lokal valuta. Til gengæld hæves prognosen målt i danske kroner på grund af valutamedvind.

Søren Løntoft Hansen, aktieanalytiker i Sydbank, peger på, at forventningerne primært afspejler øget konkurrence og prispres på det amerikanske marked. Målt i lokal valuta ventes en salgsvækst fra minus 1 pct. til plus 4 pct., og ændringen i resultatet af primær drift ventes at lande i intervallet minus 2 pct. til plus 3 pct.

De tidligere forventninger var en lav encifret vækst i salget og en flad til lav encifret vækst i driftsresultatet.

- Forventningerne i aktiemarkedet er i den høje ende af Novo Nordisks forventninger. Så når man lægger op til at få negativ vækst i indtjeningen, så bliver det taget negativt op af markedet, siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Novo omsatte for 29,6 mia. kr. mod de ventede 29,5 mia. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates. Året før var omsætningen 28,9 mia. kr. i fjerde kvartal.

DANSKE BANK LEVERER

Danske Bank kom en del bedre ud af fjerde kvartal end ventet. Bankens nettoresultat blev 5590 mio. kr., hvor analytikerne havde spået et resultat på 4726 mio. kr. ifølge et estimat indsamlet af Ritzau Estimates.

Senioraktieanalytiker Thomas Eskildsen fra Jyske Bank siger, at regnskabet ser godt ud, når man ser ned gennem resultatopgørelsen.

- Det er specielt vigtigt at notere sig, at nettorenter overrasker positivt. Også at de kommer med en guidance for nettorenter i 2017, hvor banken forventer, at de kommer stigende ud, siger Thomas Eskildsen til Ritzau Finans og hæfter sig også ved, at Danske Bank indtægtsfører på posten for nedskrivninger i kvartalet.

- Det er et udtryk for, at det går godt med kreditkvaliteten i banken, siger Thomas Eskildsen.

Nettorenteindtægterne for perioden gik frem fra 5279 mio. kr. til 5790 mio. kr. mod de ventede 5551 mio. kr. Nedskrivningerne på udlån blev en indtægt på 160 mio. kr., hvor analytikerne havde estimeret en udgift på 126 mio. kr. I samme kvartal sidste år tilbageførte Danske Bank nedskrivninger på 139 mio. kr.

Danske Bank udlodder et udbytte på 9 kr. per aktie, hvilket er på linje med forventningerne, mens lanceringen af et aktietilbagekøbsprogram på 10 mia. kr. er 1 mia. kr. større end ventet, noterer analytikeren endvidere.

Indeværende år venter Danske Bank at kunne realisere et nettoresultat på 17-19 mia. kr.

DONG GÅR FREM PÅ RESULTATER OG KURS

Energikæmpen Dong Energy kom ud af de sidste tre måneder af 2016 med et justeret driftsoverskud før af- og nedskrivning, EBITDA, på 6310 mio. kr. I samme kvartal i 2015 opnåede Dong et driftsoverskud på 1947 mio. kr.

På toplinjen landede selskabet en omsætning på 15.678 mio. kr. mod 14.319 mio. kr. i fjerde kvartal et år tidligere.

Dong Energy venter i 2017 et driftsoverskud før af- og nedskrivninger, EBITDA, på 15-17 mia. kr. I 2016 realiserede selskabet et driftsoverskud på 19,1 mia. kr. for de fortsættende aktiviteter.

Aktien stiger torsdag morgen 0,7 pct. til 262,50 kr.

EFTERSYN AF AKTIER

En række selskaber i eliteindekset har været under analytikerlup, og det er med til at rykke på kurserne. DSV har fået løftet kursmålet for DSV-aktien til 375 kr. fra 360 kr. af finanshuset Jefferies, hvor man venter, at DSV vil "outperforme" sektoren ved hjælp af besparelser, forbedret arbejdskapital, en genoptagelse af DSV's aktietilbagekøb og yderligere opkøb.

Anbefalingen af aktien, der stiger med 0,1 pct. til 335,60 kr. efter få handler, hedder fortsat "køb". DSV's årsregnskab lander på analytikernes borde 10. februar.

Så har Novozymes fået sænket til "sælg" fra "neutral" anbefalingen af Goldman Sachs' analytikere . Kursmålet for aktien er skåret med 10 kr. til 226 kr. Aktien falder med 0,6 pct. til 274,50 kr.

Den amerikanske storbank JPMorgan har sænket anbefalingen af Mærsk-aktien til "neutral" fra "overvægt". Kursmålet for aktien er omvendt hævet til 12.250 kr. fra tidligere 10.500 kr. Ændringen kommer forud for Mærsks årsregnskab onsdag i næste uge. Mærsks B-aktie falder med 1,5 pct. til 11.570 kr.

Smykkekoncernen Pandora har fået løftet kursmålet med 50 kr. til 1400 kr. af SEB, der fastholder "køb". Aktien stiger torsdag morgen med 0,3 pct. til 902,50 kr.

Og så har analytikerne hos Kepler Cheuvreux hævet kursmålet for Coloplast-aktien til 460 kr. fra 435 kr. efter onsdagens regnskab. Anbefalingen lyder fortsat på "reducer". Coloplast stiger med 0,3 pct. til 495,80 kr.