Aktier: Novo Nordisk vil hive C20 op i rødt Europa

Novo Nordisk vil tage en stor del af investorernes opmærksomhed mandag, efter at den danske medicinalkoncern sent fredag meldte ud, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har godkendt det langtidsvirkende insulin Tresiba til de amerikanske forbrugere.

Der er op til åbningen store forventninger til, at aktien vil stige helt op til 10 pct., når handlen på den danske børs starter. Det vil hive det samlede C20 Cap-indeks op, der dermed vil gå i en anden retning end det øvrige Europa, der vil være præget af fald. Futures på det tyske DAX-indeks falder med 0,9 pct. mandag morgen og indikerer dermed retningen nedad.

- Generelt ser det ud til faldende aktiemarkeder i Europa mandag morgen. Men herhjemme vil Novo Nordisk trække det danske marked op, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.


I Sydbank venter man en positiv kursreaktion i niveauet 5-10 pct., efter Novo har fået den vigtige amerikanske godkendelse. Markedet i USA for langtidsvirkende insulin udgør mere end 80 pct. af det globale marked svarende til godt 70 mia. kr.

Novo faldt med 0,2 pct. på det amerikanske marked fredag efter meddelelsen i kølvandet på, at den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton tidligere på ugen meldte ud, at hun vil tage initiativ til at få reduceret de "skandaløst" høje medicinpriser.

- Novo Nordisk blev trukket med ned af faldet i biotekaktier efter Hillary Clintons tweet, siger Ole Kjær Jensen.


- Vi forstår ikke helt det amerikanske fald og kan da også se, at Novo-aktien steg i eftermarkedet. Faldet skyldes jo nok, at man ikke er helt så fokuseret på Novo Nordisk, som vi er herhjemme. Havde det været en tilsvarende melding fra Eli Lilly, havde vi nok set en anden reaktion, siger afdelingschefen.

Også analytikerne i Alm. Brand Markets er positive stemt overfor investorernes reaktion på Novo-godkendelsen og forventer, at aktien vil stige op til 5 pct. mandag.


- Med Tresibas endelige godkendelse i USA fjernes en stor del af usikkerheden om væksten skal ligge over eller under 10 pct. de kommende år. Der er nu åbnet for, at Novo kan fremlægge nye langsigtede målsætninger, skriver Alm. Brand Markets om godkendelsen.

Novo Nordisk steg med 3,1 pct. til 372,80 kr. fredag.

En eventuel fusion mellem belgiske AB Inbev og britiske Sabmiller kan blive meget mere konkret mandag, da flere medier skriver, at det kan blive dagen, hvor AB Inbev kommer med et bud på briterne. Da det kom frem, at de to bryggerigiganter kigger hinden dybt i øjnene, steg aktien i Carlsberg. Og det kan også ske mandag.

I den anden retning trækker dog det faktum, at endnu et finanshus har skåret en bid af kursmålet for Carlsberg-aktien. Denne gang er det franske Société Générale, der sætter kursmålet ned med 55 kr. til 420 kr. fra 475 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Carlsberg-aktien steg fredag 1,2 pct. til 508 kr.

Vestas kan også komme i fokus, efter at gruppen af utilfredse Vestas-investorer, der repræsenteres af det belgiske konsulenthus Deminor, ifølge dagbladet Børsen har valgt at droppe søgsmålet mod vindmøllegigantens tidligere finansdirektør. Vestas steg med 4,3 pct. til 338,40 kr. i fredagens handel.

Uden for C20 Cap-indekset kan investorerne tygge lidt på, at ledelsen i Skako - trods en tilbagegang i omsætningen på 19 pct. i første halvår - ikke tvivler på selskabets fremtid. Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue, der fremhæver, at selskabets bestyrelse har øget deres ejerandel af selskabet ganske betydeligt. Ugebrevet vurderer, at både Danske Bank og Maj Invest sandsynligvis kan købes ud af Skako til den rigtige pris.

Skako-aktien steg med 3,6 pct. til 26 kr. fredag.

Også forsikringsselskabet Topdanmark kan tiltrække sig lidt positiv opmærksomhed, efter Jyllands-Posten har skrevet, at selskabet lader til at have en sund forretning. Det skyldes ifølge avisen blandt andet et imponerende distributionsnetværk, som i høj grad sikrer selskabets tilgang af nye kunder.


Topdanmark steg i fredag med 1,3 pct. til 189,90 kr.