Aktier: Novo Nordisk skinner i eliteindeks

Investorerne har mere end godkendt, at Novo Nordisk sent fredag fik det blå stempel fra de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, på det langtidsvirkende insulin Tresiba til de amerikanske forbrugere.

Aktien i medicinalkoncernen giver de øvrige i C20 Cap-indekset baghjul og stiger med 3,9 pct. til 387,50 kr. efter 15 minutters handel mandag morgen.


Novo Nordisk er med til at hive det samlede C20 Cap-indeks op i et plus på 0,6 pct. til 968. De danske aktier trækkes dermed i den modsatte redning af de europæiske, der ligger i rødt mandag morgen.


I Sydbank venter man en positiv kursreaktion i niveauet 5-10 pct., efter Novo har fået den vigtige amerikanske godkendelse. Markedet i USA for langtidsvirkende insulin udgør mere end 80 pct. af det globale marked svarende til godt 70 mia. kr.

Novo faldt med 0,2 pct. på det amerikanske marked fredag efter meddelelsen i kølvandet på, at den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton tidligere på ugen meldte ud, at hun vil tage initiativ til at få reduceret de "skandaløst" høje medicinpriser.

- Novo Nordisk blev trukket med ned af faldet i biotekaktier efter Hillary Clintons tweet, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.


- Vi forstår ikke helt det amerikanske fald og kan da også se, at Novo-aktien steg i eftermarkedet. Faldet skyldes jo nok, at man ikke er helt så fokuseret på Novo Nordisk, som vi er herhjemme. Havde det været en tilsvarende melding fra Eli Lilly, havde vi nok set en anden reaktion, siger afdelingschefen.

Også analytikerne i Alm. Brand Markets er positive stemt overfor investorernes reaktion på Novo-godkendelsen og forventer, at aktien vil stige op til 5 pct. mandag.


- Med Tresibas endelige godkendelse i USA fjernes en stor del af usikkerheden om væksten skal ligge over eller under 10 pct. de kommende år. Der er nu åbnet for, at Novo kan fremlægge nye langsigtede målsætninger, skriver Alm. Brand Markets om godkendelsen.

Novo følges i toppen af Coloplast, der stiger med 0,9 pct. til 478,30 kr., og William Dement, der stiger med 0,5 pct. til 565,50 kr. I bunden ligger Genmab med et fald på 1,5 pct. til 644 kr., og Vestas, der falder med 0,8 pct. til 335,70 kr.

En eventuel fusion mellem belgiske AB Inbev og britiske Sabmiller kan blive meget mere konkret mandag, da flere medier skriver, at det kan blive dagen, hvor AB Inbev kommer med et bud på briterne. Da det kom frem, at de to bryggerigiganter kigger hinden dybt i øjnene, steg aktien i Carlsberg. Og det kan også ske mandag.

I den anden retning trækker dog det faktum, at endnu et finanshus har skåret en bid af kursmålet for Carlsberg-aktien. Denne gang er det franske Société Générale, der sætter kursmålet ned med 55 kr. til 420 kr. fra 475 kr., skriver nyhedsbureauet Reuters.

Carlsberg-aktien falder med 0,2 pct. til 507 kr.


Uden for C20 Cap-indekset kan investorerne tygge lidt på, at ledelsen i Skako - trods en tilbagegang i omsætningen på 19 pct. i første halvår - ikke tvivler på selskabets fremtid. Det skriver Økonomisk Ugebrev Formue, der fremhæver, at selskabets bestyrelse har øget deres ejerandel af selskabet ganske betydeligt. Ugebrevet vurderer, at både Danske Bank og Maj Invest sandsynligvis kan købes ud af Skako til den rigtige pris.

Skako-aktien ligger mandag morgen som den mest stigende på fondsbørsen med et plus på 9,6 pct. til 28,50 kr.

Også forsikringsselskabet Topdanmark kan tiltrække sig lidt positiv opmærksomhed, efter Jyllands-Posten har skrevet, at selskabet lader til at have en sund forretning. Det skyldes ifølge avisen blandt andet et imponerende distributionsnetværk, som i høj grad sikrer selskabets tilgang af nye kunder. Men investorerne sender Topdanmark ned med 0,2 pct. til 189,60 kr. fra morgenstunden.


Alk-Abelló har opjusteret forventningerne til 2015 om et resultat af primær drift (EBITDA før særlige poster) eksklusive salgsroyalties og eventuelle yderligere milepælsbetalinger fra partnerskaber på 350-400 mio. kr. Tidligere lød forventningerne til EBITDA før særlige poster på 250-300 mio. kr. Opjusteringen kommer efter en japansk godkendelse af en husstøvmide-tabletvaccine.

Alk-Abelló stiger med 3,5 pct. til 766 kr. efter et kvarters handel.