Aktier: Novo Nordisk runder 1.000 milliarder kr. i børsværdi

Det danske eliteindeks balancerer omkring nullet ved middagstid, hvor særligt Novo Nordisk og William Demant sørger for, at C20 Cap ikke ender i rødt.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. ARKIVFOTO.
Læs mere
Fold sammen

Ifølge Martin Munk, senioraktieanalytiker i Jyske Bank, kommer ugen til at være præget af forventningerne til rentemødet i Den Europæiske Centralbank torsdag, og investorerne kan derfor være i venteposition.

- Der er bygget enorme forventninger op om, at centralbankchefen, Mario Draghi, kommer med nye stimulanser til økonomien efter en række lidt sløje nøgletal. Han har selv været ude med en retorik, der tyder på, at man er klar til at understøtte økonomien, såfremt det bliver nødvendigt. Derfor er markedet nok lidt på standby. Vi ser nogle gange, at forventningerne bygger sig meget op, så det er spændende, om han også kan indfri de høje forventninger. Det kan jeg godt være lidt nervøs for, siger han til Ritzau Finans.

Selve C20 Cap-indekset stiger med omkring 0,1 pct.Medicinalvirksomheden Novo Nordisk er fortsat i fokus mandag efter fredagens præsentation af positive studieresultater for diabetesmidlet Victoza. Det er med til at trække eliteindekset i den positive retning.

- Vi holder et lille plus i C20, og det kan vi blandt andet takke Novo Nordisk for, der stadig stiger i kølvandet af de gode data, de kom med fra Leader-studiet mandag. Det har også medført nogle analytikeropjusteringer. Uden det, var indekset i minus i dag, og billedet er da også negativt, når vi kigger ud mod Europa, siger Martin Munk.

Efter præsentationen har finanshuset Mainfirst løftet anbefalingen af Novo Nordisk-aktien til "neutral" fra "underperform", og kursmålet er samtidig hævet med 40 kr. til 375 kr., viser data fra Bloomberg. Omvendt har Morningstar sænket sin anbefaling af Novo-aktien til "hold" fra "køb".

Novo-aktien handles 1,7 pct. højere i 386,10 kr. efter en stigning fredag på 6,5 pct. Dermed har den danske medicinalvirksomhed rundet de 1.000 milliarder kr. i børsværdi.

William Demant-aktien lægger sig også i toppen af eliteindekset ved middagstid, efter at storbanken HSBC har løftet kursmålet for aktien med 15 kr. til 565 kr. Anbefalingen er fortsat reducer, viser data fra Bloomberg. Også britiske Barclays har hævet sit kursmål for WDH-aktien, der nu lyder på 593 kr. mod tidligere 555 kr. Anbefalingen er fortsat den neutrale "equal weight". Aktien stiger 1,9 pct. til 616,50 kr.

I bunden af C20 Cap-indekset finder man Nordea og Jyske Bank-aktierne, der falder med henholdsvis 1,5 pct. til 69,20 kr. og 1,1 pct. til 308,10 kr. Ifølge Martin Munk er det den generelle stemning på aktiemarkederne, der forklarer faldet.

- Det er mere billedet af den stemning, der er i dag. Der er ikke noget dramatisk i de bevægelser, siger han.
A.P. Møller-Mærsk så ud til at nyde godt af yderligere avancement for oliepriserne fra morgenstunden, men ved middagstid synker aktien til bunds. Mærsks B-aktie falder dermed 0,9 pct. til 9450 kr.Mandag middag stiger prisen på en tønde Brent-olie 1 pct. til 39,09 dollar efter en stigning fredag på 4,5 pct. Oliepriserne er dermed steget seks dage i træk. Der er endvidere kommet regnskab fra shippingkonkurrenten Orient Overseas, som melder om udfordrende markedsbetingelser i starten af 2016.

Til gengæld tordner det færøske olieselskab Atlantic Petroleum frem mandag, hvor aktien ved middagstid stiger 65,5 pct. til 11,50 kr. Selskabet er noteret på fondsbørsen i København, men er lige nu er truet på eksistensen, da olieprisen er lav, og pengekassen svinder.

Mandag har der ikke været nogen nyheder fra olieselskabet, der senest gav lyd fra sig i sidste uge, hvor det udskød sit årsregnskab med otte dage frem til 30 marts. Atlantic Petroleum er i øjeblikket ved at finde en løsning på sine finansielle problemer, hvor det er tynget af gæld og desuden mangler finansiering af udviklingen af et oliefelt i Nordsøen.

Bavarian Nordic, der ligger 0,9 pct. højere i 292 kr., kommer mandag med regnskab for fjerde kvartal og dermed for hele regnskabsåret 2015. Biotekselskabet venter for hele 2015 en omsætning omkring 1000 mio. kr. samt et nulresultat af primær drift.

G4S har fået hævet anbefalingen hos det norske finanshus ABG Sundal Collier til "hold" fra "sælg". Kursmålet er dog sænket til 23,00 kr. fra 26,50 kr., fremgår det af data fra Bloomberg. I den indledende handel falder aktien 2,2 pct. til 20,53 kr.

Nøgletal viste mandag morgen en stigning i den danske industriproduktion på 2,8 pct. i januar. Det var noget bedre end ventet, idet økonomerne ifølge Bloomberg News havde ventet et fald på 0,5 pct.

Resten af dagen byder ikke på større nøgletal fra hverken eurozonen eller USA, og det store fokuspunkt for ugen er altså torsdagens møde i Den Europæiske Centralbank, som ved den lejlighed ventes at sænke renten yderligere og desuden formentlig vil komme med flere tiltag for at sparke gang i inflationen.

/ritzau/FINANS