Aktier: Novo Nordisk og GN trækker fra i opstemt C20

GN Store Nord og Novo Nordisk fører an på det danske aktiemarked mandag formiddag, hvor et bedre end ventet nøgletal fra Kina bidrager til den gode stemning.

Foto: Sigrid Nygaard.
Læs mere
Fold sammen

Omkring 11.20-tiden stiger det toneangivende C20 Cap-indeks med 0,7 pct. til 973,55, og dermed er der udsigt til den tredje plusdag på stribe, hvis tendensen fortsætter resten af dagen.

Investorerne har fra morgenstunden skullet forholde sig til et nøgletal fra Kina i form af statistik for bruttonationalproduktet, BNP, der steg 6,9 pct. i tredje kvartal.

Det var en spids bedre end ventet, idet økonomerne ifølge Bloomberg havde regnet med en fremgang på 6,8 pct., og et fravær af en negativ overraskelse er med til at løfte markederne. Det vurderer Mikkel Duus-Hansen, aktieanalytiker i Spar Nord.

- Alle er opmærksomme på Kina i øjeblikket, og det bliver derfor positivt opfattet, at der ikke kommer nogle negative overraskelser, og det bidrager til den gode stemning i Europa i dag. Det er med til at berolige markedet, siger Mikkel Duus-Hansen til Ritzau Finans.

Derudover peger han på, at det amerikanske aktiemarked - trods en noget blandet start på regnskabssæsonen - sluttede fint af i fredags.

- Og den stemning ser ud til at have forplantet sig på det europæiske marked her fra morgenstunden, siger Mikkel Duus-Hansen.

Blandt selskaberne herhjemme er der størst fremgang til GN Store Nord, hvis aktie stiger 2,4 pct. til 129,40 kr. Der er ikke konkrete selskabsnyheder til at forklare fremgangen, hvilket der heller ikke er for Novo Nordisk-aktien, som stiger 1,7 pct. til 367 kr.

I toppen af C20 finder man også ingrediensproducenten Chr. Hansen, der onsdag er aktuel med sit regnskab for fjerde kvartal. Mandag morgen har investorerne kunnet læse regnskabet fra franske Danone, der er kunde hos Chr. Hansen.

Og det var umiddelbart opmuntrende læsning, da Danone realiserede en organisk vækst på 4,6 pct. i tredje kvartal, hvilket var et stykke over forventningerne blandt aktieanalytikerne, som lød på 4,3 pct. ifølge Bloomberg. Chr. Hansen-aktien stiger 1,3 pct. til 368,20 kr.

I midten af indekset finder man TDC, der endnu en gang må konstatere, at et finanshus har skruet kraftigt ned for teleaktiens kursmål. Senest i rækken er franske Société Générale, der har skåret kursmålet med knap 30 pct. til 36 kr. TDC-aktien stiger 0,3 pct.

I den nedre del af indekset er der begrænset fremgang til A.P. Møller-Mærsk. Nordea har sænket sit kursmål for aktien til 13.000 kr. fra 14.500 kr., men fastholder dog den positive anbefaling "køb".

Også norske DNB har sænket kursmålet. Nordmændene har skåret 1600 kr. af, så det nu lyder på 15.000 kr. Mærsk-aktien stiger 0,1 pct. til 10.670 kr.

Helt i bunden af C20 Cap-indekset ligger FLSmidth, hvis aktie dykker 0,6 pct. til 257,80 kr. Det skal muligvis ses i lyset af, at mine- og råvaresektoren har en hård dag på aktiemarkedet.

Underindekset for den sektor i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks falder således 1 pct. i mandagens handel, mens de øvrige 18 underindeks er i plus.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk