Aktier: Novo Nordisk og GN sikrede nyt plus i C20

Der var god stemning på det danske aktiemarked mandag, hvor GN Store Nord og Novo Nordisk var blandt de kursmæssige højdespringere på en dag, hvor et bedre end ventet nøgletal fra Kina løftede humøret blandt investorerne.

Foto: Sigrid Nygaard

Det danske C20 Cap-indeks steg 0,9 pct. til 975,07, og dermed endte det med tredje plusdag på stribe for de danske eliteaktier.


Der var fremgang morgenstunden, efter at der i nattens løb blev offentliggjort statistik for det kinesiske BNP, der viste en fremgang på 6,9 pct. i tredje kvartal, mens der var ventet en vækst på 6,8 pct. blandt økonomerne.

- Vi fik nogle tal fra Kina i morges, der var bedre end frygtet, og det har muligvis været med til at lette stemningen en anelse, siger Jesper Bamberger, aktierådgiver i Nordea, til Ritzau Finans.

Blandt de største selskaber var der især fremgang til GN Store Nord, som endte øverst i C20-indekset, uden at der var specifikke selskabsnyheder til at forklare fremgangen på 2,7 pct. til 129,80 kr.

- William Demant steg en del i fredags, og min vurdering er, at GN har lidt efterslæb i forhold til den. Derudover har der været en del fokus på aktierne efter sidste uges høreapparatmesse i Nürnberg, og derudover kan der være lidt positionering i aktien, hvor nogle muligvis er ude at lukke shortpositioner, siger Jesper Bamberger.

I toppen var også Novo Nordisk, som mandag havde medvind af, at Jyske Bank hævede anbefalingen af aktien til "stærkt køb" fra "køb". Banken ser den seneste tids svaghed i aktiekursen kombineret med gode vækstudsigter som en god mulighed for at købe op. Novo-aktien steg 2,5 pct. til 370 kr., hvilket gav en plads næstøverst i C20.

Lige efter fulgte ingredienskoncernen Chr. Hansen, der onsdag aflægger regnskab for fjerde kvartal af regnskabsåret 2014/2015.

Fra morgenstunden kunne investorerne læse et sæt opløftende salgstal fra franske Danone, der er kunde hos det danske selskab. Danone opnåede en organisk salgsvækst lød på 4,6 pct. i tredje kvartal, hvilket var 0,3 pct.point højere end ventet. Chr. Hansen-aktien steg 2,1 pct. til 371 kr.

I den anden ende af indekset var der klø til ingeniørkoncernen FLSmidth. Selskabet, der leverer udstyr og services til mineindustrien, var presset af, at selskaberne inden for råvare- og minesektoren havde en hård mandag. FLSmidth-aktien faldt 1,6 pct. til 255,30 kr. og sluttede klart nederst i C20.

- Råvarerne falder, og det er igen tilbage til tallene fra Kina, som var bedre end frygtet, men som samtidig understreger, at væksten er på tilbagetog, siger Jesper Bamberger Fra Nordea.

I bunden fandt man også A.P. Møller-Mærsk i mandagens handel. Både Nordea og norske DNB skar kursmålet med henholdsvis 1500 kr. og 1600 kr. til 13.000 kr. og 15.000 kr. Begge finanshuse er dog stadig positive omkring aktien, der mandag steg 0,2 pct. til 10.670 kr.

En af mandagens største kursbevægelser skulle man finde uden for C20 Cap-indekset, hvor biotekselskabet Veloxis' aktie steg med hele 18,2 pct. til 1,82 kr.
Selskabet fik mandag omtale i Børsen, da norske Investtech til avisen udtalte, at aktien kan stige 40 pct. de kommende uger, hvilket nordmændene baserer på teknisk analyse af aktien.