Aktier: Novo Nordisk og C20 i Tresiba-hopla

Dansk pharma dominerer fredag formiddag såvel det lidt stillestående europiske aktiemarked som det danske C20 Cap-indeks, der sammen med Novo-aktien er i "Tresiba-hopla" med en stigning på 2,9 pct. til 975,88 efter torsdagens indeksdukkert på 1,5 pct.

Læs mere
Fold sammen

Der er indtil videre tale om den fjerdehøjeste endagsstigning for C20 Cap-indekset

Fremgangen i det danske marked er især drevet af en stigning på 12,3 pct. til 376,30 kr. for indekstunge Novo Nordisk, der torsdag aften kunne meddele, at medicinalkoncernen er klar til at genansøge om godkendelse af det langtidsvirkende insulin Tresiba i USA. Og stigningen er helt rimelig, mener chefaktiehandler i Danske Bank, Mads Zink:

- Det er måske den vigtigste meddelelse fra Novo i 2015, som i øvrigt er et begivenhedsrigt år for Novo med en masse spændende nyheder. Men Tresiba i USA - det var den helt store af dem, og i går fik markedet det, vi gerne ville høre, så den stigning, vi har i Novo i dag, er ganske fair i forhold til, hvor vigtigt det er for Novo Nordisks vækst fremover, siger Mads Zink.

Da de amerikanske sundhedsmyndigheder i februar 2013 underkendte Novos Tresiba-ansøgning, kostede det aktien et fald på 13 pct.

Mads Zink skønner, at de fleste iagttagere nu venter en lancering af Tresiba i USA i løbet af 2016, og det er i fin tid i forhold til konkurrenternes lanceringer.

- Det er det bestemt. De er ude i meget god tid i forhold til konkurrenterne, fastslår Mads Zink.

Formiddagens stigning i Novo-aktien har bragt markedsværdien af medicinalgiganten tæt på 1000 mia. kr., og fra alle hjørner pibler positive analytikerreaktioner frem med løftede kursmål. Mest markant fra Danske Bank, der løfter kursmålet til 450 kr. fra 380 kr., mens Nordea fortsat har det mest optimistisk kursmål på 465 kr.

Med den markante kursstigning har Novo lagt sig i spidsen af både den danske C20 Cap-indeks og det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks. Og begge steder følger lillesøsteren Genmab efter på en sikker andenplads med en stigning på 8,3 pct. til 505 kr. på knap så entydig baggrund.

- Man kan sige, at for det første var det måske en overreaktion, at Genmab-aktien fik lidt ekstra klø i går. Og så er der lidt ude om en tysk rival, der har misten en vigtig partner. Og det kan godt være, at den er med til at sende Genmab en lille spids op, noterer Mads Zink med henvisning til oplysninger om, at Genmabs tyske konkurrent, Morphosys, har mistet sin amerikanske partner Celgene.

Genmab-aktien er de to de foregående to børsdage faldet samlet 12,6 pct.

Mærsk B ligger 1,3 pct. højere i 16.080 kr. Selskabets frasalg af sine Danske Bank-aktier kommer nu aktionærerne til gode. Bestyrelsen har nemlig foreslået et ekstraordinært udbytte til sine aktionærer på 1671 kr. per Mærsk-aktie. Forslaget skal vedtages blandt aktionærerne den 30. marts og ventes udbetalt den 7. april.

På den anden side viser Shanghai Containerized Freight Index (SCFI ) fredag formiddag en fortsat nedtur for sin nedtur containerfragtraterne med et fald til 804,59 fra 821,39 i forlængelse af sidste uges fald på 7,5 pct.

William Demant og GN Store Nord kan fortsat få opmærksomhed som følge af nyhedsstrømmen fra den vigtige amerikanske høreapparatmesse Audiology Now.

GN Resound udbygger sit samarbejde med den amerikanske teknologigigant Apple og vil snart også lancere sin kontrol-applikation til selskabets høreapparater, Resound Smart App, til Apples kommende Smart Watch.

Fra William Demant er meldingen, at selvom selskabet havde et turbulent 2014 på det amerikanske marked, er det efter topchef Niels Jacobsens vurdering kommet pænt igennem året.

William Demants aktie stiger 1,2 pct. til 587 kr., og GN Store Nord handles 2,0 pct. højere i 155,60 kr.

Der fragår fredag 2014-udbytte i Carlsberg og FLSmidth. I begge tilfælde udgør udbyttet 9 kr. per aktie. Carlsberg falder 10 kr. - 1,8 pct. - til 561,50 kr., og FLS ligger 5,10 kr. - 1,6 pct. - lavere i 309 kr.

Fredagen har i formiddagens løb budt på regnskab fra plantagekoncernen UIE, der præsenterede et fald i nettooverskud til 77,8 mio. dollar i 2014 fra 168,90 mio. dollar året før. Selskabet venter resultatfremgang i indeværende år, og aktien reagerer med en stigning på 1,6 pct. til 1085 kr.

Også Copenhagen Networks - tidligere Comendo - har offentliggjort et regnskab, der er stærkt præget af, at selskabet har solgt alle sine aktiviteter til j2 Global Ireland. Indtægten fra salget er 62,5 mio. kr., og overskuddet for 2014 er dermed landet op 54,4 mio. kr. En aktie i Copenhagen Network kan fredag formiddag erhverves for 0,73 kr. efter en stigning på 5,8 pct.

/ritzau/FINANS