Aktier: Novo mildnede nedtur efter vending

Interesse for den indekstunge Novo-aktie sørgede tirsdag for, at de danske eliteaktier under et lige netop undgik fald og dermed fik en lidt blidere skæbne end den, der hen på eftermiddagen kom til at præge markederne i Frankrig og Tyskland.

Foto: Linda Kastrup. ARKIVFOTO. Novo Nordisk investerer 2, 1 milliarder kroner i en ny påfyldningsfabrik. Investeringen skaber 450 nye arbejdspladser, oplyser Novo Nordisk i en pressemeddelelse. Arkivfoto:Novo kom flot gennem tredie kvartal med en vækst på 51 procent i driftsresultat.Se BNB Se Ritzau: Novo øger halvårsresultatet med 57 procent. ARKIVFOTO 2015: Novo Nordisk holder pressemøde om årsregnskab, hvor Lars Rebien Sørensen, Mads Krogsgaard og Jesper Brandgaard er med. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Her faldt de toneangivende indeks 0,7-0,9 pct. ved dansk lukketid efter en vending i stemningen midt på eftermiddagen, mens C20 Cap-indekset steg 0,1 pct. til 1055,88.

Men det rakte ikke til at passere rekorden i 1064,72 fra den 5. august, som der eller var udsigt til ved middagstid.

Ændringen i markedsstemningen hen på eftermiddagen er ikke lige til at forklare, mener afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen:

- Næh, for hvis vi kikker på USA, så ligger det jo egentlig fornuftigt nok. Måske lidt usikkerhed op til ECB-mødet på torsdag. Vi har trods alt haft et par nøgletal, der peger i den rigtige retning i dag, foreslår han med henvisning til, at Den Europæiske Centralbank, ECB, torsdag mødes for, sandsynligvis, at lancere yderligere pengepolitiske lempelser for den europæiske økonomi.

Dagens makrotal eurozonen viste en lidt bedre statistik end ventet for arbejdsløsheden og for indkøbschefernes forventninger.

- Men jeg kan ikke få øje på nogen enkeltstående historie, der gør, at vi slipper stigningerne rundt omkring. Ikke kun i Danmark, siger Ole Kjær Jensen.

Heller ikke på det selskabsspecifikke plan var der nyheder, der kunne begrunde placeringerne i eliteindekset.

GN Store Nord sluttede i toppen af indekset med stigninger på 1,9 pct. til 131,90 kr., og Coloplast steg 1,1 pct. til rekordhøje 579 kr.

NOVO INDGÅR LICENSAFTALE

Novo Nordisk-aktien steg 1,2 pct. til 393,70 kr. og mildnede med sin vægt eftermiddagens negative tendens i det danske indeks.

For Novo Nordisk var det tirsdag en nyhed, at medicinalkoncernen har indgået en licensaftale med det amerikanske biotekselskab Xoma om rettighederne til Xmeta-programmet til behandling af diabetes. Novo Nordisk betaler her og nu 5 mio. dollar for rettighederne, men aftalen indebærer yderligere potentielle milepælsbetalinger på op mod 290 mio. dollar. Xoma er desuden berettiget til trinvist stigende royalties.

ORDRE TIL VESTAS

End ikke en større amerikansk ordre kunne hindre fald i Vestas-aktien, der ellers lagde spændstigt ud i formiddagens handel.

Vindmøllekoncernen offentliggjorde sent mandag en ordre på 201 megawatt til EDF Renewable Energy i USA. Men tirsdag morgen tog Jyske Bank konsekvensen af den markante stigning i Vestas på 103 pct. i år og nedjusterede anbefalingen af aktien til "reducer" fra "køb".

Vindmølle-aktien faldt 0,2 pct. til 459,80 kr.

GENMAB I BUNDEN

Selv Genmab, der på det seneste har indtaget en plads som finanshusenes yndling og senest har fået kursmålet forhøjet til 1000 kr. fra 750 kr. hos Deutsche Bank, måtte tirsdag afvige fra de seneste dages rekordstime og notere tilbagegang på 2,0 pct. til 891,50 kr. og en placering i bunden af C20-indekset.

Mærsk Drilling kunne tirsdag formiddag meddele, at selskabet har fået en kontrakt i hus til boreskibet Mærsk Venturer med olieselskabet Total. Kontrakten dækker en efterforskningsboring ud for kysten af Uruguay, der anslås at vare i fire måneder.

Værdien af kontrakten er på 44 mio. dollar, oplyste Maersk Drilling.

Alligevel faldt Mærsk B-aktien tirsdag 0,1 pct. til 10.770 kr.

For ISS kunne der ved lukketid noteres en stigning på 0,5 pct. til rekordhøje 247,50 kr.

TDC fik løftet sit kursmål hos det japanske børshus Nomura til 38 kr. fra 36 kr. Anbefalingen er dog fortsat "reducer", og teleaktien sluttede tæt på bunden af C20 med et fald på 1,0 pct. til 36,72 kr.

I fondsbørsens B-kæde fik Royal Unibrew sænket sin anbefaling hos Carnegie til "sælg" fra "hold". Bryggeriaktien faldt 0,5 pct. til 290 kr.

Olie- og gasselskabet Atlantic Petroleum har boret sig langt ned på aktiemarkedet de seneste par uger i skæret fra finansielle problemer. Tirsdag sænkede Swedbank sit kursmål for Atlantic Petroleum til 8,10 kr. fra 28,22 kr. Aktien tabte 6,4 pct. til 9,55 kr.

Omvendt har sikkerhedsselskabet G4S fået løftet sin anbefaling hos den amerikanske storbank Goldman Sachs, der nu har sat klistermærket "neutral" ud for sikkerhedsaktien. Tidligere var anbefalingen "sælg". G4S' danske notering, der måske snart er fortid, løftedes med 3,2 pct. til 24,98 kr.

Salling Bank fortalte tirsdag morgen markedet om en ganske markant opjustering af forventningerne til 2015. Opjusteringen skyldes dog regnskabsteknik, idet banken tidligere har klassificeret hybrid kernekapital som gæld - og renteudgifter hertil som en udgift - men efter at have spurgt Finanstilsynet har banken nu ændret praksis, så begge dele indgår i egenkapitalen.

Derfor opjusteres forventningerne til hele årets basisindtjening til 50-54 mio. kr. mod tidligere 34-38 mio. kr. Samtidig venter Salling Bank nu et overskud før skat på 35-40 mio. kr. mod tidligere 19-24 mio. kr.

Investorerne tog godt mod nyheden, og aktien steg 6,1 pct. til 245 kr.