Aktier: Novo led mens Mærsk gled til tops

Medicinalaktier som Novo Nordisk led, mens olierelaterede Mærsk gled mod toppen i et usikkert aktiemarked, hvor olie- og råvarepriser styrede stemningen.

Læs mere
Fold sammen

Og den var lige netop vendt til det positiv ved dansk lukketid med en stigning for C20 Cap-indekset til 966,44 eller med marginale 0,1 pct. i forhold til onsdagens slutniveau.

Den tunge Novo-aktie trak ned med 4,8 pct. til 332,40 kr. i bunden af indekset, mens Mærsk-aktierne løftede med en stigning for B-aktien på 5,5 pct. til 8775 kr.

- Vi ser helt klart en tendens til noget "shortcovering" inden for energi og råvarer - hele sektoren får nogle ordentlige løft, konstaterer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen.

- Men det sker på bekostning af nogle andre ting. Og vi kan mærke det herhjemme, hvor medicinal ligger tungt, som vi kan se det med Novo, fortsætter han og bemærker, at der også hersker stor usikkerhed om den globale økonomi og dollarkursen, som svækkes.

Også Genmab-aktien var under pres og lukkede med et minus på 3,1 pct. til 801 kr. næstnederst i eliteindekset.

TVIVL OM NOVO

For Novo-aktien gør der sig desuden det særlige gældende, at selskabet med sit kvartalsregnskab torsdag gav grobund for tvivl om vækstpotentialet, og om hvorvidt Novo kan leve op til målet om en vækst på 10 pct., påpeger Ole Kjær Jensen.

- Det er det, udlandet er usikker på, og det presser værdien på Novo. Det er udlandet, der sælger, noterer han.

Finanshuset Oddo & Cie sænkede torsdag kursmålet for den danske medicinalvirksomhed til 355 kr. fra 400 kr. Det viste data fra Bloomberg.

Mærsk-aktierne stiger til gengæld på baggrund af den stigende oliepris. Det er der ingen tvivl om, mener Ole Kjær Jensen. Ved dansk lukketid torsdag lå prisen på Brent-olie 0,7 pct. højere.

FINANS I TOPPEN

Med helt i toppen af C20-indekset var Jyske Bank med en stigning på 5,9 pct. til 295,90 kr., og Danske Bank trak 4,2 pct. op til 191,80 kr. I Europa lå finansaktierne samlet med en stigning på 1,9 pct. ved dansk lukketid.

- Finans er jo en sektor, der har ligget tungt i lang tid. Den lidt større stigning for Jyske Bank og Danske Bank tilskriver vi, at Nykredit sandsynligvis hæver bidragssatserne. Det giver ekstra indtjening til både Danske Bank og Jyske Bank, siger Ole Kjær Jensen.

GODT NYT TIL LUNDBECK

Uden for C20 løftedes aktien i Lundbeck med 7,1 pct. til 232,30 kr. Medicinalselskabet kan formentlig påføre indlægssedlen til depressionsmidlet Brintellix, at midlet også kan anvendes som behandling af kognitiv dysfunktion hos mennesker med svær depression. Det afgjorde et ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, sent onsdag aften.

Brintellix er udviklet sammen med Lundbecks japanske partner, Takeda Pharmaceuticals, og Lundbeck har selv tidligere løftet sløret for et topsalgsestimat på mellem 5 og 10 mia. kr.

Zealand Pharma fandt anledning til at oplyse, at selskabet ikke er part i en amerikansk patentsag vedrørende lægemidlet lixisenatid. Zealand er bekendt med den verserende sag mellem samarbejdspartneren Sanofi og Astrazeneca ved de amerikanske patentmyndigheder, men er ikke part i sagen. Biotekaktien faldt 2,1 pct. til 115 kr.

Gabriels regnskab viste stigende omsætning i regnskabsårets første kvartal. Overskuddet før skat blev 9,8 mio. kr. mod 6,4 mio. kr. i første kvartal af 2014/15. Tekstilaktien steg 3,8 pct. til 244 kr.

Sanistål har indgået en betinget aftale om overdragelse af selskabets aktiepost i Brdr. A&O Johansen til selskabet selv. A&O Johansen skal betale 401 mio. kr. for aktieposten, der omfatter 223.005 præferenceaktier, svarende til 39,12 pct. af den samlede aktiekapital i A&O Johansen.

Aftalen gav Sanistål et kursløft på 5,2 pct. til 81 kr., mens A&O-aktien steg 13,5 pct. til 1930 kr.

/ritzau/FINANS

 

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk