Aktier: Novo kan tage fokus i positivt marked

Novo Nordisk kan blive retningspilen for det danske eliteindeks, når fondsbørsen åbner mandag morgen. Umiddelbart peger det på en positiv åbning på aktiemarkedet - men Novo kan som sværvægter trække den anden vej.

Novo Nordisk kan blive retningspilen for det danske eliteindeks, når fondsbørsen åbner mandag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

I sidste uge var det topchef Lars Rebien Sørensens afgang, der fik aktien til at falde med over 2,5 pct. på to dage - og sent fredag kunne medicinalkæmpen meddele, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har forlænget registreringsprocessen af selskabets produkt Ideglira på det amerikanske marked. Nu ventes der en tilbagemelding i december. Novo Nordisk-aktien endte fredag i kurs 304,80.

Søren Løntoft Hansen, analytiker i Sydbank, er dog ikke i tvivl om, at produktet vil blive lanceret på markedet på trods af udsættelsen.

- Hvis Novo får godkendt produktet i december måned, så ligger der vel en lancering i starten af 2017. Det er vigtigt for Novo Nordisk, at det bliver godkendt, fordi det er et godt produkt, som mange diabetikere vil have glæde af, og så er det et led for virksomheden i forhold til at vokse de kommende år. Det er et af de midler, der skal bidrage til det - og især på det amerikanske marked, siger Søren Løntoft Hansen.

Han mener ikke, at meddelelsen om de tre måneders udsættelse vil have den store effekt på aktiens kurs mandag.

PLUS TRODS NOVO-FALD

Fredag endte det danske eliteindeks C20 Cap med at stige med 0,6 pct. til indeks 1041,66 på trods af Novo Nordisks kursfald på 0,9 pct. Det var seneste jobrapport fra USA, der fik rykket troen over på en udskudt rentestigning - og dermed en strammere pengepolitik - til december i stedet for september til gavn for aktiemarkedet.

De amerikanske ledende aktieindeks steg fredag med 0,4 pct., og mandag morgen er den positive udvikling fortsat i Asien.

Samme tid ligger futures for de tre ledende amerikanske aktieindeks desuden med stigninger på op til 0,2 pct., mens den tyske DAX-future ligger til et plus på over 0,5 pct. Mandag vil der imidlertid være lukket for den ordinære amerikanske handel på grund af helligdag.

Der kan komme lidt medvind til en anden sværvægter i eliteindekset - A.P. Møller-Mærsk. Fredag steg B-aktien med 0,4 pct. til 10.160 kr. - og den positive retning kan fortsætte mandag, da koncernen har fået løftet anbefalingen af Nordea til "køb" fra "hold", mens kursmålet er hævet til 12.500 kr. fra 9600 kr., viser data fra Bloomberg.

FLSmidth har ligeledes fået løftet kursmålet. Det er analytikerne i finanshuset JPMorgan, der har lagt 35 kr. på kursmålet, så det nu lyder på 265 kr. Anbefalingen "neutral" bliver gentaget ifølge data fra Bloomberg. FLS kunne lægge 1,5 pct. til aktiekursen fredag, som endte på 253,50 kr.

Også storbanken Nordea, der steg med 1,8 pct. til 66,30 kr. fredag, kan få lidt fokus, efter at det nu er kommet frem, at banken formentlig ikke vil hæve sine bidragssatser, på trods af at kapitalkravene til realkreditten ser ud til at blive strammet yderligere. Det siger Peter Lybecker, der er administrerende direktør for Nordea Bank Danmark, til Berlingske.

KURSMÅLSÆNDRINGER

I den anden retning kan medicoselskabet Coloplast måske gå. Selskabet, hvis aktie steg med 1,7 pct. til 511,50 kr., har fået sænket kursmålet af Goldman Sachs til 495 kr. fra 510 kr., mens anbefalingen "neutral" bliver gentaget ifølge data fra Bloomberg.

GN Store Nord, som steg med 1,6 pct. og endte på 147,60 kr. fredag, er ligeledes blevet kigget i kortene af Goldman Sachs, der hæver kursmålet med 4 kr. til 156 kr. Anbefalingen er fortsat "køb", fremgår det af data fra Bloomberg.

Og hos ISS, der steg med 1,3 pct. til 272,20 kr. i fredags, er det Barclays, der har smidt en tier på kursmålet til 290 kr., mens anbefalingen stadig er "overvægt" ifølge Reuters.

Og så meddelte Mols-Linien lørdag, at kapitalfonden Polaris og investeringsselskabet Lind Invest er nået til enighed om en tvangsindløsning af de tilbageværende aktier og at købe småaktionærerne ud af rederiet, der er på vej af børsen. Aktien faldt fredag med 0,8 pct. til 59,50 kr.