Aktier: Novo i front for rekordstemning på børsen

For niende dag i træk har investorerne sat sig i købsposition og handler langt de fleste aktier og indeks højere.

Det gælder også i Danmark, trods at mængden af interessante nyheder kan tælles på væsentligt færre fingre end de fleste handelsdage.

Markedet er for alvor i sommerstemning med tilhørende tørke i nyhedsstrømmen, når det gælder store selskabsnyheder og markante makroøkonomiske programpunkter.

Herhjemme stiger eliteindekset C20 Cap 1,1 pct. til 1066,13 og lægger an til en ny rekord - den femte ud af de seneste seks handelsdage. Hele seks af indeksets aktier er også i individuelle rekorder.

Det gælder blandt andet Novo Nordisk, der stiger 1,9 pct. til 408,80 kr. og topper eliteindekset. Det til trods for, at der ikke er særlige nyheder ude om selskabet.

Med i toppen - og også uden nyheder - er TDC, FLSmidth og Chr. Hansen, og for sidstnævnte betyder stigningen også en lurende rekord.

Pandora er en anden aktie på rekordjagt takket være et løft på 1,5 pct. til 788,50 kr. Smykkeselskabet kan blandt andet være hjulpet af et fald i guldprisen, der dykker igen mandag og nu ligger 2,6 pct. lavere end torsdag i 1115 dollar per troy ounce. Pandora-aktien har desuden fået et højere kursmål på 810 kr. fra finanshuset Kepler Cheuvreux.

I midterfeltet finder man Vestas med en stigning på 0,8 pct. til 378 kr. Vindmøllebranchen kan se frem til fornyet debat i USA om den vigtige PTC-støtteordning, som måske bliver forlænget via et nyt lovforslag, der debatteres tirsdag. Der ventes dog hård debat om støtten til vindmøllerne, når de amerikanske politikere skal tage stilling.

Carlsberg lægger sig derimod i bunden af indekset. Ifølge Politiken er bryggeriet ramt af en svindelsag i sit datterselskab i Malawi. Flere ledende ansatte i landet er berørt, men potentialet til at ryste hovedkontoret i Carlsberg er måske ikke til stede. Aktien ligger 0,2 pct. højere i 631,50 kr.

Helst nederst i C20 ligger ISS-aktien, som dog også kan notere sig en lille stigning til 240,50 kr. og dermed er meget tæt på at også kunne tilslutte sig mandagens rekordklub.

Uden for eliteindekset falder Bavarian Nordic 0,6 pct. til 357 kr. Aktien er blevet "shortet" af hedgefonden Kerrisdale Capital, som tror på kursfald i biotekselskabet. Hele 2,7 pct. af Bavarian har Kerrisdale shortet ifølge en indberetning til Finanstilsynet.

Weekenden bød desuden på de første kampe i superligasæsonen 2015/16. Det gav blandt andet succes til AGF, ejet af Aarhus Elite, på bekostning af Brøndby IF, og de to aktier henholdsvis stiger 2,9 pct. og falder 1,6 pct. De to andre superligahold på børsen, AaB og Parken-ejede FC København, har ikke været i spil endnu.

Senere på ugen vil regnskabssæsonen så småt fortsætte med tal fra Danske Bank onsdag morgen, mens torsdag byder på halvårsregnskab fra Össur. Derudover er der en række af de såkaldte peer-selskaber, der aflægger tal i ugens løb, hvilket kan påvirke danske aktier.

Fra udkanten af fondsbørsen gav det betalingsstandsningsramte Nunaminerals sent fredag en opdatering på sin prekære status. Det var til gengæld ikke særligt positivt. Selskabet har forlænget sin betalingsstandsning: Denne gang indtil 30. september 2015. Den grønlandske aktie har været suspenderet på børsen siden 20. februar på grund af de dybe økonomiske problemer.

/ritzau/FINANS