Aktier: Novo fortsat i føretrøjen efter amerikansk ja

Novo Nordisk ligger for anden dag i streg som nummer et i C20 Cap-indekset på Københavns Fondsbørs.

Læs mere
Fold sammen

Onsdag middag fortsætter medicinalgigantens aktier med at være på toppen, efter at et amerikansk ekspertpanel under de amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) tirsdag aften enstemmigt anbefalede selskabets kombinationsprodukt Xultophy (Ideglira) godkendt på det amerikanske marked.

»Det var ventet, at det ville blive anbefalet godkendt. De dokumenter, der blev fremlagt før mødet, var selvfølgelig kritiske, men i forhold til hvad vi tidligere har set fra FDA, synes jeg egentlig, at frygten for et negativt udfald var dæmpet,« siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

»Mødet blev afholdt i en rigtig god tone, synes jeg, og afstemningsresultatet afspejler jo også, at Xultophy er et rigtig godt middel, der skal anbefales godkendt,« siger han.

Novo Nordisk er onsdag middag fortsat i hopla og stiger 2,6 pct. til 374,00 kr.

Samlet er C20 Cap også faldet lidt tilbage i forhold til åbningen, og eliteindekset ligger midt på dagen til en stigning på 0,3 pct. til indeks 1042,1. Og dermed klarer det danske indeks sig ikke helt så godt som de store børser i Europa, hvor eksempelvis det tyske DAX-indeks stiger med 1,2 pct.

Genmab taber pusten

Efter 11 dage med kursrekord falder Genmab tilbage onsdag. Aktien tog ellers et markant hop, med en stigning i de dage med hele 29,3 pct. Men aktien ligger som bundprop i dagens handel med et fald på 3,0 pct. til 1192 kr. Faldet cementeres, efter at friske tal viser, at salget af Genmab s helt store lægemiddelhåb, kræftmidlet Darzalex, gik tilbage med knap 9 pct. i april, ifølge salgsdata fra amerikanske Symphony Health, der er offentliggjort via Bloomberg.

Ifølge Søren Løntoft Hansen er tilbagegangen ikke et afgørende tilbageslag for Genmab , men det er meget naturligt, at aktien er i modvind i onsdagens handel, efter at den har sat rekord hele 11 handelsdage på stribe.

»Aktien har virkelig klaret sig godt de seneste uger, og med et sæt salgstal, der ikke er alarmerende, men dog til den svage side, er det meget naturligt, at den underpræsterer i forhold til markedet,« siger han.

Banker følger USA-kolleger

Vestas og Nordea kæmper om at være nummer to i dagens handel. Nordea ligger i slipstrømmen af de amerikanske finansaktier, der tirsdag steg på forventning om en rentestigning fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Nordea stiger med 1,6 pct. til 64,30 kr., Jyske Bank ligger til et plus på 0,8 pct. til 261,80 kr., mens Danske Bank løftes 0,7 pct. til 186,90 kr.

Vestas i fokus på vindkonference

Inden for vindenergisektoren bliver der i disse dage afholdt den årlige konference hos den amerikanske brancheorganisation for industrien, American Wind Energy Association (AWEA). Det er med til at sætte fokus på vindmølleproducenten Vestas, som onsdag middag ligger til en fremgang på 1,4 pct. til 456,50 kr.

Grønt lys til bryggerigigant - med betingelser

I en helt anden branche - øl og læskedrikke - fik AB Inbev og Sab Miller grønt lys af EU-Kommissionen tirsdag til at slå pjalterne sammen - dog med betingelsen om, at store dele af Sabmillers mærker sælges fra på det europæiske marked.

Danske Carlsberg ventes ifølge flere analytiker ikke at købe ind fra hylderne, da der ikke set med Carlsberg-briller ikke synes at opstå nogen gode tilbud til det danske bryggeri, som heller ikke er strategisk fokuseret på opkøb i øjeblikket, lyder vurderingen.

Hos Alm. Brand Markets nævner Michael Friis Jørgensen, at et salg af østeuropæiske aktiver, som er blandt EU-Kommissionens krav for godkendelsen, rygtes at gå til kapitalfonde.

Carlsberg-aktien stiger med 0,2 pct. i 634,50 kr.

A.P. Møller-Mærsk ligger med i bunden uden selskabsspecifikke nyheder. B-aktien falder med 0,7 pct. til 8670 kr.

Flere håndrullede cigarer

Blandt de danske sidepapirer er der kommet regnskab fra Scandinavian Tobacco Group, der viste, at forbrugerne købte flere håndrullede cigarer og mere finskåren tobak i årets tre første måneder, men salget af Scandinavian Tobacco Groups maskinrullede cigarer og pibetobak gik tilbage.

Tobakskæmpens omsætning steg til 1499 mio. kr. i kvartalet fra 1477 mio. kr. året forinden, og koncernen fastholder sine forventninger til hele året. Aktien stiger med 1,4 pct. til 109,50 kr.

Atlantic Petroleum, der stiger massive 22 pct. til 12,20 kr., har præsenteret et underskud på knap 40 mio. kr. med regnskabet for første kvartal. Men olieselskabet har derudover kunnet melde om en låneaftale på op til 8 mio. pund - svarende til knap 80 mio. kr. - med London Oil and Gas.

Resten af onsdagen kommer der regnskaber fra Arkil og Bording.