Aktier: Novo fører an med rekord-DSV på hjul

Godt hjulpet af en stigning til Novo Nordisk følger det danske aktiemarked tirsdag middag en lettere positiv tendens på de øvrige aktiebørser i Europa, hvor generelt opløftende regnskaber er med til at understøtte investorernes købelyst.

Novo Nordisk. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Ved 11.15-tiden ligger C20 Cap-indekset med en fremgang på 0,4 pct. til 1050,31, og der er dermed ikke langt op til årets højeste punkt for det danske eliteindeks på 1055,18 - målt på lukkeniveau - fra den 6. juni. I Frankfurt, London og Paris stiger de toneangivende indeks mellem 0,3 og 0,5 pct. ved middagstid.

NOVO LØFTET AF ANBEFALING

Novo Nordisk skiller sig herhjemme ud med en stigning på 2,3 pct. til 288,40 kr., efter at Nordea har hævet anbefalingen af aktien til "køb" fra tidligere "hold". Endvidere er der lagt en tier på kursmålet, så det nu lyder på 350 kr.

Banken sænkede anbefalingen af aktien i august, efter at Novo i forbindelse med sit regnskab varslede prisfald på det amerikanske marked i 2017, men siden da er aktien faldet en del, og nu ser Nordea altså idé i at købe op igen.

»Efter kraftige nedrevideringer i den seneste tid med et fald i aktien på 30 pct. siden årsskiftet vurderer vi nu, at det er tid at købe Novo Nordisk igen. De stadigt lavere estimater begrænser "downside" i aktien, og vi ser begrænset risiko for skuffelser over selskabets forventninger til 2017,« skriver Nordea i analysen om Novo.

Senere på tirsdagen får Novo Nordisk desuden branchenyt fra den amerikanske konkurrent Eli Lilly, som præsenterer sit seneste regnskab. Novo kommer med sit regnskab for tredje kvartal på fredag.

FLERE UDENLANDSKE REGNSKABER

Aktien i transport- og logistikkoncernen DSV er på rekordkurs med en stigning på 0,4 pct. til 339,10 kr. Selskabets schweiziske konkurrent Panalpina kom tirsdag morgen med regnskab for tredje kvartal, hvor et svagt fragtmarked satte sine spor, men hvor selskabet trods alt formåede at fastholde indtjeningsniveauet.

Ingeniørkoncernen FLSmidth får ligeledes nyt fra en kollega, når Caterpillar leverer regnskabstal før tirsdagens åbning på det amerikanske aktiemarked. Mandag kom en anden af selskabets branchekolleger, Sandvik, med regnskab, hvilket var med til at løfte FLSmidths aktie med 2,9 pct. Tirsdag falder FLS-aktien imidlertid 0,8 pct. til 263 kr.

Inden for finanssektoren har blandt andet Nordea kunnet kigge mod Sverige, hvor konkurrenten Swedbank er kommet med regnskab for tredje kvartal. I perioden landede banken et nettoresultat på 4819 mio. svenske kr. mod ventede 4197 mio. svenske kr. ifølge et estimat fra SME Direkt.

Nordea kommer med sine kvartalstal onsdag morgen. Aktien ligger tirsdag 0,1 pct. lavere i 71,15 kr.

SKAKO NED PÅ JORDEN EFTER KURSRIDT

Uden for C20 er årets højdespringer på det danske aktiemarked, Skako, kommet lidt ned på jorden igen. Efter en samlet stigning på 75 pct. over de foregående fem handelsdage falder aktien tirsdag 14 pct. til 118 kr.

Ifølge Per Hansen, der er investeringsøkonom hos Nordnet, kan den voldsomme udvikling de seneste dage hænge sammen med to større ordrer, som Skako fik i løbet af sidste uge.

Den første tikkede ind torsdag og havde en værdi på cirka 22 mio. kr., og fredag kom en anden på omtrent 15 mio. kr. I mellemtiden havde Skako-topchef Søren Pedersen udtalt til Ritzau Finans, at den første kontrakt var et flagskib for selskabet.

»Efter den første ordre sagde direktøren, at det var et gennembrud. Når der så dagen efter kommer endnu en ordre, så er der selvfølgelig nogle investorer, som siger: Hold da fast, nu er der vist gået hul på bylden.«

»Jeg tror, det har at gøre med direktøren, som først taler om et gennembrud, og at der så kommer en ordre mere relativt hurtigt efter. Det kan have givet nogen julelys i øjnene,« vurderer Per Hansen.

I 2016 er Skakos aktie steget med ikke mindre end 163 pct.