Aktier: Novo fører an i positiv afslutning på ugen

Novo Nordisk er i gang med en slutspurt frem mod weekenden. Og også Chr. Hansen-aktien er godt med i et C20 Cap-indeks, hvor samtlige eliteaktier fredag middag ligger i plusser.

Læs mere
Fold sammen

Indekset stiger 1,5 pct. til 970,62 point og går dermed mere frem, end de øvrige europæiske aktiemarkeder, som dog også holder momentum fra torsdagens positive takter, hvor de fleste indeks på kontinentet steg pænt efter at være startet ugen med tre negative dage.

- Det, der er sket de sidste par dage, er, at markedet er blevet mere og mere overbevist om, at stramningerne af pengepolitikken er skudt til hjørne. I Europa bliver retorikken mere skarp over for den lave inflation, og Den Europæiske Centralbank vil gøre mere for at modvirke inflationen, vurderer Henrik Henriksen, chefstrateg i PFA, over for Ritzau Finans.

Samtidig betyder lidt blødere data fra USA de seneste uger, at en renteforhøjelse ser ud til at ligge længere ud i fremtiden, påpeger chefstrategen.

- En anden ting er, at Kina ser ud til at komme med stimulanser på bolig-, bil- og infrastruktursiden. Så frygten for en hård landing for Kina er også klinget lidt af, tilføjer Henrik Hansen.

Også på de danske marked var ugens første tre dage præget af minusser. Men det vendte torsdag, og ugen ser også her ud til at slutte i den mere positive stemnings tegn.

- De danske aktier har haft det lidt svært efter en længere periode, hvor de har overperformet en del, og derfor har Danmark nok hængt lidt mere i bremsen en de andre markeder. Det ser ud til at vende lidt nu, siger Henrik Henriksen.

Novo fører an herhjemme, efter at medicinalgiganten har indlicenseret pilleteknologi fra amerikanske Emisphere, som i forvejen har samarbejdet med Bagsværd-selskabet siden 2008. Det udløser både en straksbetaling på 92 mio. kr. og potentiale for mere end 1,3 mia. kr. i fremtidige betalinger til Emisphere. Novo-aktien stiger 3,3 pct. til 358,50 kr.

Chr. Hansen går ligeledes mod weekend i et fint tempo med en fremgang på 2,3 pct. til 366,80 kr. Forud for ingrediensproducentens årsregnskab næste uge, har Chr. Hansen fået hævet sit kursmål til 290 kr. fra 270 kr. af Alm. Brand Markets' analytikere, der samtidig fastholder anbefalingen "salg".

Både William Demant og GN Store Nord er igen i fokus fredag, der er den sidste dag af den europæiske høreapparatmesse EUHA i Nürnberg, hvor alle i branchen viser produkter og teknologier frem. De to aktier ligger til stigninger på henholdsvis 2,4 pct. til 589 kr. og knap 1 pct. til 127,80 kr.

Vestas leverede torsdag aften seneste ordre i selskabets gunstige høst i USA. Selskabet skal levere 72 vindmøller af 2 megawatt (MW) til et projekt i Michigan, og med den aftale er Vestas nu oppe over 6000 MW i annoncerede ordrer hidtil i år - eller 62 pct. mere end på samme dato sidste år.

Senere fredag vil Vestas-iagttagere også kunne følge med i nyt fra branchen i form af regnskabet fra amerikanske General Electric, der står bag en af Vestas' største rivaler, GE Wind. Regnskabet ventes tidligt på eftermiddagen dansk tid.

Vestas-aktien stiger 1,3 pct. til 379,60 kr.

Mærsk-aktierne ser ud til at være kommet sig lidt, efter de er faldet støt hele ugen. En B-aktie koster nu 10.850 kr., eller 1,40 pct. mere end i går. Fredag morgen var der nyt fra APM Terminals, der har købt de resterende 39 pct. af havneselskabet Grup Maritim TCB, som APMT blev hovedaktionær i så sent som starten af september.

Desuden viser seneste opgørelse fra rateindekset SCFI, at prisen på containerfragt fra Asien til resten af verden i snit steg 6,5 pct. denne uge - den bedste udvikling siden slutningen af juli for fragtpriserne.

FLSmidth har fået slebet 10 kr. af kursmålet af finanshuset Goldman Sachs, der fastholder anbefalingen "neutral", men ingeniørkoncernens aktie stiger alligevel 0,8 pct. til 263,90 kr.

Uden for C20 Cap-indekset har Sydbank fået sænket deres kursmål af Handelsbankens analytikere med en tier til 320 kr., samtidig med at analytikerne fastholder en købsanbefaling. Sydbank-aktien hæves med 2,1 pct. til 243,10.

NKT-konkurrenten Nexans, der producerer kabler ligesom NKT Cables, har fredag aflagt salgstal for tredje kvartal. Her har det europæiske og nordamerikanske marked været udfordrende, og omsætningen faldt en anelse, målt ved konstante metalpriser. NKT-aktien ligger 0,6 pct. højere i 9,50 kr.

Et af fondsbørsens mindre selskaber SSBV-Rovsing kom også sent torsdag med nyt. Rumteknologiselskabet har fået en ordre fra Airbus om at udvikle et system, der skal bruges til at udvikle Juice-satellitten, som skal udforske Jupiters måner. Kontrakten har en potentiel størrelse på 1 mio. euro, og det udløser en stigning på 12 pct. til 0,17 kr.

SAS har i denne seneste uge annonceret otte nye ruter til sommertrafikprogrammet 2016. Men samtidig lukker det skandinaviske flyselskab til gengæld ni ruter i 2016, skriver branchesitet Check-in.dk. SAS ligger uændret i 12,50 kr. på børsen i København.

Brøndby IF får nu endelig de penge, italienske Palermo har skyldt for salget af angriber Simon Makienok i 2014. Pengene - som vurderes at være et tocifret millionbeløb - har længe været savnet i klubkassen, som måtte polstres med et lån fra bestyrelsesformand Jan Bech Andersen. Brøndby-aktien falder dog med 0,7 pct. til 1,46 kr.