Aktier: Novo faldt sammen med C20 på negativ dag

Der var ikke meget slinger i valsen på det danske aktiemarked tirsdag, hvor eliteindekset C20 Cap indledte dagen med fald og forblev i rødt terræn for siden at lukke 1,0 pct. lavere i 1011,44.

Foto: Søren Bidstrup

Dermed sluttede det danske eliteindeks for tredje dag i streg med fald. Samme udvikling gjorde sig gældende i resten af Europa, hvor der ved lukketid herhjemme var faldende markeder rundt omkring på kontinentet.

I tirsdagens tidlige handel havde flere af børserne i Europa ellers været iklædt grønne farver, hvilket kunne hænge sammen med den første direkte tv-duel mellem de to amerikanske præsidentkandidater, Hillary Clinton og Donald Trump, der fandt sted natten til tirsdag.

Flere iagttagere udråbte efter tv-duellen Hillary Clinton som den kandidat, der havde klaret sig bedst, og det gav en generel medvind til aktierne i tirsdagens tidlige handel. Herhjemme var et fald til indekstunge Novo Nordisk imidlertid med til at dæmpe begejstringen dagen igennem.

- Danmark har hele dagen kørt imod strømmen, og det skyldes blandt andet, at Novo Nordisk ligger i minus og dermed er med til at trække det samlede indeks en smule ned.

- Men der er også andre af de store aktier, som ligger lidt underdrejede i dag og er med til at trække det danske aktiemarked ned, lyder det fra Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank.

UDLANDET SPRANG UD AF NOVO NORDISK

Tirsdag endte Novo Nordisk 2,5 pct. lavere i 288,70 kr. I løbet af sensommeren og det tidlige efterår har aktien hos den danske medicinalgigant også generelt været dalende, hvilket ifølge Mads Zink særligt skyldes et udsalg fra udlandet.

- Udlandet har været pænt sælgende i Novo Nordisk siden 1. august, så det er udenlandske huse, som er med til at presse aktien ned. Så længe de stadig ligger og sælger ud, så er aktien underdrejet, siger han.

I resten af det danske eliteindeks var der også fald til enzymproducenten Novozymes, som gik tilbage med 1,9 pct. til 285,80 kr. Det skete, efter at selskabet havde fået anbefalingen "sælg" af Berenberg, der indledte dækning af aktien med kursmålet 250 kr.

- Det er det, aktien falder på i dag. Men så vidt jeg kan se, er der ikke noget nyt i analysen i forhold til det, man har talt om i markedet tidligere, fortæller Mads Zink.

FLERE MØLLEORDRER TIL VESTAS

Andetsteds i eliteindekset endte Vestas 1,4 pct. lavere i 540 kr. Det fulgte, efter at joint venture-selskabet MHI Vestas Offshore Wind i løbet af dagen meddelte, at det var blevet udvalgt som foretrukken leverandør til et 252 megawatt (MW) stort projekt i den tyske del af Nordsøen.

- Man kan sige, at Vestas skal have de her ordrer ind og har været lidt bagud på ordresiden på det seneste, så det er fint, at de får den ind, påpeger Danske Banks chefhandler.

Derudover fortalte MHI Vestas Offshore Wind, at energiselskabet Vattenfall havde lagt en ordre på 92,4 MW hos joint venture-selskabet til et projekt ud for den skotske kyst.

SÆNKET ANBEFALING TIL GN

En anden af C20-aktierne, GN Store Nord, sluttede med et fald på 2,2 pct. til 146,10 kr. Høreapparat- og headsetproducenten fik sænket sin anbefaling af norske DNB til "hold" fra tidligere "køb".

Det fulgte, efter at selskabet søndag annoncerede nye finansielle mål for perioden 2017-2019 samt frasalg af Otometrics-divisionen, der fremstiller måleudstyr og øvrige diagnostiske instrumenter til brug i høreapparatsektoren. Salgssummen udgjorde lige under 1 mia. kr.

Mandag var GN tillige vært ved en kapitalmarkedsdag, hvor ledelsen præsenterede strategien for de kommende år.

k