Aktier: Novo er trækhest for positivt eliteindeks

Novo har formiddagen igennem øget sit plus på aktiekursen. Og stigningen er kommet, efter at Novos store franske rival, Sanofi, er løbet ind i en forsinkelse på op til tre måneder hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen

Den enes død, den andens brød.

Umiddelbart ser det ud til, at dette ordsprog passer på Novo Nordisk mandag middag, hvor den danske medicinalkoncern lægger 2,2 pct. til aktiekursen, der ligger på 315,40 kr.

Novo har formiddagen igennem øget sit plus på aktiekursen. Og stigningen er kommet, efter at Novos store franske rival, Sanofi, er løbet ind i en forsinkelse på op til tre måneder hos de amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA.

Samlet stiger C20 Cap med 0,8 pct. til indeks 1031,2 og langt de fleste aktier i eliteindekset har en god start på ugen. Undtaget er blandt andet Chr. Hansen med et dyk på 1,7 pct. til 409,10 kr. og Carlsberg, der falder med 0,3 pct. til 626,50 kr.

Chr. Hansen har fået sænket anbefalingen af finanshuset Carnegie til "hold" fra "køb", skriver Bloomberg News.

Og analytikerne hos Royal Bank of Canada har sænket anbefalingen af Carlsberg-aktien til "sector perform" fra tidligere "outperform". Kursmålet er samtidig blevet reduceret til 650 kr. fra 670 kr. Hos finanshuset Kepler har man derimod løftet kursmålet for Carlsbergs aktie til 560 kr. fra 490 kr. - dog med den fortsat negative anbefaling "reducér".

Turbulens om medicinalaktier

Novos kursstigning kommer, efter at Sanofi har måttet indsende ekstra information om pensystemet, som bruges til diabetespræparatet, Iglarlixi, og det betyder en forlængelse af behandlingstiden hos de amerikanske myndigheder, der nu har givet sig selv deadline til senest november til at afgøre om diabetesmidlet kan godkendes.

Iglarlixi eller Lixilan, som det også har været kaldet, bygger på en kombination af verdens bedst sælgende insulin, Lantus fra Sanofi, samt GLP-1-analogen Adlyxin (Lixisenatid), der er opfundet og delvist udviklet af Zealand Pharma. Novo Nordisk ventes snart at få godkendt sit kombinationsprodukt, Xultophy, og venter at lancere i begyndelsen af det nye år.

Hos Sydbank anser senioranalytiker Søren Løntoft Hansen forsinkelsen for at være en mindre positiv nyhed for Novo Nordisk.

»Udsigten til et svar fra FDA for Iglarlixi i slutningen af november betyder, at Xultophy formodentligt vil blive godkendt og markedsført før eller samtidig med Iglarlixi, hvilket er positivt for Novo,« siger Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Zealand Pharma har ved middagstid rejst sig en lille smule efter et fald i aktiekursen på på over 10 pct. mandag morgen. Ved middagstid falder aktien med 6,6 pct. til 113,50 kr., hvilket dog giver selskabets aktie titlen som den mest faldende mandag.

Mads Zink, der er chefhandler i Danske Bank Markets, peger da også på muligheden for, at Novos Xultophy rammer det amerikanske marked først.

»Det giver ekstra usikkerhed for Zealand . Vi havde set aktien falde 5-10 pct. på det her, så jeg er ikke så overrasket over faldet. Markedet har det med at kvittere hårdt på sådanne meddelelser, og det har betydning, hvem der rammer markedet først,« siger han.

Mere klø til AGF

I den modsatte ende ligger Brøndby IF med i toppen blandt de mest stigende aktier mandag middag på det danske aktiemarked. Fodboldaktien skyder en stigning på 3,7 pct. i mål til 1,12 kr., efter at klubben fra Vestegnen søndag lammetævede AGF med 7-0 i Superligaen.

Det var AGF's største nederlag nogensinde i landets bedste fodboldrække, og det gør mandag ondt på selskabet bag fodboldholdet, Aarhus Elite, der også er noteret på børsen. Aarhus Elite-aktien falder mandag middag med 4,6 pct. til 0,27 kr.

Fra regnskabsfronten skal investorer med hang til bankpapirer mandag holde øje med Lån & Spar Bank, Totalbanken, Møns Bank og Jutlander Bank, der alle gør status for første halvår i løbet af dagen. Der kommer også regnskaber fra NTR Holding og Erria.

Fed-chef taler på fredag

Ugens store fokuspunkt er den amerikanske centralbankchefs, Janet Yellens, tale ved fredagens årlige sammenkomst for centralbankchefer i Jackson Hole. Flere Fed-medlemmer har bragt muligheden for en kommende pengepolitisk stramning på bordet - senest søndag, hvor den stedfortrædende Federal Reservechef, Stanley Fischer, gav udtryk for, at økonomien er tæt på bankens målsætning.

»Vi kommer til at tale om Federal Reserve op til mødet i Jackson Hole, og det er selvfølgelig efter, at Fischer var ude at tale i går. Han kører videre med den her "hawkish" tone, som William Dudley (Fed-chef i New York, red.) også gjorde i sidste uge,« siger senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank til Ritzau Finans.

»Så muligheden for et "rentehike" fra Fed er tilbage i spil, og det var det, der påvirkede lidt i sidste uge, og det er det, som kommer til at påvirke markedet i denne uge. Så det er det, vi vil holde øje med i denne uge,« tilføjer han.

Ifølge Lars Skovgaard Andersen vil også der fortsat være stor fokus på oliepriserne og kommentarer om eventuelle produktionsbegrænsninger. Prisen på Brent-olien er mandag faldet 2,0 pct. til 49,86 dollar, efter at den over de foregående syv handelsdage er steget fra niveauet 44 dollar.