Aktier: Novo endte som hele kontinentets bundprop

Regnskabssæsonen er oppe i fulde omdrejninger på det europæiske kontinent, hvor det fredag blev danske Novo Nordisk, der løb med finansmediernes overskrifter - desværre set med Novo Nordisk-øjne på baggrund af et voldsomt kursdyk.

Samlet var stemningen på de europæiske aktiemarkeder noget mere vægelsindet.

Det brede europæiske Stoxx 600-indeks faldt med 0,3 pct. til indeks 340,62. De toneangivende børser lukkede også tæt på nullet. DAX-indekset i Frankfurt satte sig 0,2 pct., mens FTSE 100-indekset i London og CAC 40-indekset i Paris begge endte med et lille løft på 0,2 pct.

Det var især Novo Nordisks nedjustering af forventningerne, som investorerne tog ilde op. Blandt andet halveres det langsigtede mål for væksten i driftsresultatet til 5 pct. årligt. Aktien raslede 15 pct. ned og blev dermed det mest faldende papir i Stoxx 600.

Hollandske Gemalto havde også en dårlig afslutning på ugen. Softwareselskabet måtte notere et sammenligneligt salg, der ikke levede op til analytikernes forventninger. Og samtidig skruede selskabet ned for sin prognose for den fremtidig omsætning. Gemalto-aktien dalede med 7,1 pct., hvilket var det tredjestørste fald i Stoxx 600 fredag.

Kursklø var der også til Carlsberg-rivalen AB Inbev, der ligeledes var regnskabsaktuel. Verdens største bryggeri skuffede på driften, og aktien faldt 4,2 pct.