Aktier: Novo, Danske og Jyske trak C20 i minus

Det var en regnskabstravl dag på det danske aktiemarked torsdag, hvor både Novo Nordisk, Danske Bank og Jyske Bank gav status på udviklingen i årets tredje kvartal.

Læs mere
Fold sammen

De tre selskaber blev alle sendt til tælling og indtog ved børslukketid de tre sidste pladser i eliteindekset C20 Cap, der samlet dykkede 1,7 pct. til 974,99.

Først var det Novo Nordisk, der kunne præstere et større overskud end ventet, men også forsigtige forventninger til 2016. Medicinalgiganten omsatte i tredje kvartal for 26,8 mia. kr. mod 22,2 mia. kr. i samme periode året før. Til sammenligning ventede analytikerne en omsætning på 27,1 mia. kr. ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Medicinalaktien blev presset yderligere af dystre meldinger fra den franske konkurrent Sanofi, der har sænket sine diabetes-forventninger frem mod 2018.

- Sanofis nedjustering af forventningerne til diabetessalget sender et signal om hård konkurrence, og det er med til at skabe usikkerhed om, hvorvidt prispresset også vil ramme Novo, siger Nordeas senioraktierådgiver Jesper Bamberger til Ritzau Finans.


Novo Nordisk-aktien faldt 5,3 pct. til 364 kr., hvilket ifølge Jesper Bamberger er en overreaktion fra markedets side.

Også landets største bank, Danske Bank, var, før markedsklokkerne ringede ind, på banen med sit regnskab for tredje kvartal.
Her havde markedet sat næsen op efter en opjustering af forventningerne, selvom de seneste bankregnskaber har vist besvær på toplinjen. Men opjusteringen udeblev.

Banken tjente mindre i tredje kvartal end ventet blandt analytikerne, idet nettoresultat viste en stigning til 3668 mio. kr. fra 3274 mio. kr. i samme periode sidste år. Ifølge et estimat fra Ritzau Estimates havde analytikerne ventet et løft i resultatet til 3778 mio. kr.


Danske Bank-aktien faldt 7,1 pct. til 181,40 kr. og agerede bundprop i C20-indekset skarpt forfulgt af den silkeborgensiske bankkollega Jyske Bank, der torsdag fuldendte trioen af C20-regnskaber.

Heller ikke fra det midtjyske var der opløftende regnskabsnyheder. Jyske Bank fik et overskud før skat på 352 mio. kr. mod 517 mio. kr. i kvartalet 2014, og udviklingen tilskrives hovedsageligt det lave renteniveau.


Dog har banken i sinde at give aktionærerne 1 mia. kr. tilbage i 2016. Det vil ske dels ved et aktietilbagekøbsprogram, dels ved at betale et udbytte. Penge tilbage til aktionærerne har banken ellers ikke har haft for vane.

Selskabets administrerende direktør, Anders Dam, erkendte, at det samlede resultat ikke var tilfredsstillende, og investorerne var tilsyneladende af samme overbevisning, idet aktien dykkede 3,3 pct. til 336,80 kr.

I den modsatte ende af C20-indekset endte Novozymes, der steg 2,1 pct. til 318,40 kr. uden de store selskabsspecifikke nyheder.

Ifølge Jesper Bamberger kan forklaringen på kursstigningen være, at udenlandske institutionelle kunder i løbet af torsdagen købte Novozymes-aktier for at ligge på niveau med benchmark og positionere sig strategisk.

- Hvis investorerne vil ligge på niveau med benchmark, kan det betale sig at købe op i Novozymes, da aktien vægter relativt højt. Og da aktien ikke er specielt likvid (har høj handelsfrekvens, red.), kan der godt gå noget tid, før der bliver købt op, siger senioraktierådgiveren.

I hælene på enzymaktien endte høreapparatproducenten GN Store Nord, der fredag er aktuel med sit regnskab for tredje kvartal. Noget kan tyde på, at investorerne venter godt nyt fra høreapparatkoncernen, idet aktien steg 1,7 pct. til 131,10 kr.

GN Store Nord kunne i en meddelelse til fondsbørsen oplyse, at delstatsretten i Düsseldorf torsdag afsagde en dom mod Oticon Gmbh, der er ejet af William Demant Holding, for krænkelse af GN Resounds europæiske patent på "data logging".


Afgørelsen skal dog ses i lyset af, at Oticons advokater ved en fejl ikke var mødt op til et indledende retsmøde forud for dommen. William Demant-aktien virkede uberørt af nyheden og lukkede med en stigning på 0,4 pct. til 600 kr.


Onsdag var der fokus på DSV efter et flot regnskab for tredje kvartal, der sendte aktien op med 3,3 pct. Siden har investorerne sovet på regnskabet, og det gælder også finanshusene Barclays og Danske Bank, der torsdag begge hævede kursmålet med 30 kr. til henholdsvis 390 kr. og 330 kr.

Hos Nykredit betød onsdagens kursstigning, at anbefalingen af DSV-aktien blev sænket til "neutral" fra "outperform". Aktien i DSV faldt torsdag tilbage med 0,6 pct. til 280 kr.


Uden for C20 var Zealand Pharma ramt af Sanofis nedjustering, og aktien faldt med 8,5 pct. til 150 kr. Omvendt steg Chemometec efter en opjustering af forventningerne i forbindelse med regnskabet for første kvartal, og investorerne sendte aktien 11,6 pct. i vejret til 21,10 kr.

Også Bioporto-aktien blev sendt i vejret, efter at dagbladet Børsen kunne citere analysehuset Praetorian Research, der kaldte selskabet "meget interessant" og ser stort kurspotentiale i aktien. Bioporto steg 14,2 pct. til 3,05 kr.